Bilantul retinerilor in urma audierilor de vineri din dosarul operatiilor estetice este de zece persoane - noua medici, intre care managerul Spitalului de Arsi din Capitala, Vitalie Stan, si o angajata a unei clinici private, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Conform surselor pentru o operatie se cerea mita intre 450 si 3.400 de euro.

Ceilalti medici retinuti sunt seful Sectiei de Chirurgie Plastica a spitalului, Nicolae Antohi, Aurelia Isac, Florica Gusa, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costica Ghita Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vatamanescu si Elena Cristina Isac.

Procurorii au incheiat audierile de vineri, iar toti cei zece retinuti vor fi prezentati, sambata, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventiva.

Printre cei retinuti se numara si un anestezist.

Cei cinci vor fi prezentati, sambata, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventiva.

Potrivit anchetatorilor, medicii vizati in dosarul operatiilor estetice pretindeau mita sume cuprinse intre 450 si 3.400 de euro, in functie de tipul interventiei, banii fiind impartiti intre membrii echipei operatorii, iar in cazul in care raportarilor acestora erau validate, CASMB deconta aproape 5.000 de lei pe operatie.

Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalui Bucuresti (PTB) spun ca pacientii care doreau efectuarea unor operatii estetice contactau suspectii, medici angajati ai Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, in baza unor anunturi postate pe internet sau la recomandarea altor pacienti care au efectuat operatii similare.

Suspectii, medici in specialitatea chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, ofereau consultatii pacientilor care doreau efectuarea unor operatii estetice, atat in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, cat si in cadrul unor clinici private, sustin anchetatorii.

"In discutiile purtate, suspectii le comunicau pacientilor ca pot opta pentru efectuarea interventiei in spitalul public sau intr-o clinica privata, prezentandu-le avantajele financiare (un pret mai mic) de care ar fi beneficiat in cazul in care interventia s-ar fi realizat intr-o unitate spitaliceasca publica. In situatiile in care pacientii optau pentru efectuarea interventiei in spital, astfel cum le indicau suspectii, se intocmea documentatia medicala in care erau mentionate un diagnostic si un tip de interventie medicala nereale", mai arata PTB.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se intocmeau raportarile catre Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) si Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

"In cazul in care raportarile erau validate de catre CASMB si SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare interventie medicala. Pentru "serviciile" oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea intr-un spital public in baza unui diagnostic fals, interventia chirurgicala propriu-zisa, folosirea frauduloasa a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mita sume cuprinse intre 450 euro si 3.400 euro, in functie de tipul interventiei, acestea fiind impartite intre membrii echipei operatorii (medicul principal de interventie, medicul secundar de interventie si medicul anestezist)", mentioneaza anchetatorii.

In acest dosar, sunt urmarite penal 26 de persoane, pentru luare de mita, dare de mita, inselaciune si fals intelectual. Cercetarile vizeaza 16 medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, o asistenta medicala si noua pacienti, precizeaza PTB.

Anchetatorii au facut, vineri, perchezitii la Spitalul de Arsi si la 22 de adrese din Bucuresti, inclusiv la locuintele unor medici, unde au gasit importante sume de bani. In unele cazuri, perchezitiile au fost intarziate pana la sosirea masinilor de numarat bani, in conditiile in care anchetatorii au gasit la un doctor 170.000 de euro, iar la un altul, 700.000 de lei, au declarat, surse judiciare.

Acasa la un alt medic au fost gasiti 50.000 de euro, la un altul, 40.000 de euro, iar la un doctor care fusese in tura de noapte, 1.000 de euro, conform acelorasi surse.

In total, la cei vizati de perchezitii au fost gasiti peste 500.000 de euro, au mai precizat sursele citate.

Cadrele medicale care ar fi realizat in spital operatii estetice, cereau pentru aceste interventii sume mult mai mici decat pretul pietei, pe care le incasau direct. Spre exemplu, pentru o rinoplastie se percepea aproximativ 5.000 de lei, iar pentru un implant mamar, aproximativ 2.500 de euro, au precizat sursele citate.

Conform unor surse apropiate anchetei, printre pacienti se numara Anda Adam si Ioana Tufar.

Potrivit surselor citate, printre persoanele audiate in urma perchezitiilor se numara managerul spitalului, Vitalie Stan, medicii Calin Ciontu, Cristian Nitescu si Isac.

Anchetatorii au fost sesizati in 2012 de Directia de Informatie si Protectie Interna ca la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri au loc fraude privind modul de internare al unor pacienti, iar ulterior a existat si un denuntator, al carui caz este cuprins in ancheta.

Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), Gheorghe Iana, a declarat ca operatiile estetice nu sunt decontate, iar spitalul trebuie sa supravegheze ca ceea ce se trece pe hartie ca diagnostic corespunde cu ceea ce se intampla in unitate, responsabilitatea raportarii fiind a conducerii spitalului.