Forta plasata de Rusia la granitele Ucrainei este foarte capabila si ingrijoratoare, a declarat, intr-un interviu pentru agentia Mediafax, Comandantul Fortelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, care a precizat ca angajamentul NATO pentru apararea colectiva a aliatilor nu poate fi pus la indoiala.

Generalul american a facut, miercuri, venind din Afganistan, o escala de doua ore la Baza Aeriana de la Kogalniceanu, pentru a se informa in legatura cu situatia din zona.

Comandantul Fortelor Aliate din Europa a afirmat ca forta plasata de Rusia la granita cu Ucraina este destul de mare, este bine echipata si este pregatita si, daca va fi directionata, poate invada estul acestei tari.

El a tinut sa sublinieze, pe de alta parte, angajamentul NATO legat de respectarea articolului 5 din Tratatul Aliantei, care prevede apararea colectiva a membrilor.

De asemenea, Breedlove a apreciat ca foarte importanta contributia Romaniei - "aceasta natiune minunata" - la misiunile din Afganistan, precizand, de asemenea, ca Deveselu este "o poveste de succes". Generalul american a mai spus ca patrulele de supraveghere AWACS ale NATO survoleaza spatiul aerian in fiecare zi, permitand fortelor aeriene romane, americane si ale altor aliati NATO sa inteleaga care este situatia reala.

Philip Breedlove a declarat ca baza aeriana de la Kogalniceanu este importanta nu doar pentru trupele care vin si pleaca din Afganistan, ci si pentru ca este o parte importanta a apararii in ansamblu din cadrul NATO.

Iata mai jos interviul acordat agentiei Mediafax de Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul Philip Breedlove:

Reporter: Domnule general Breedlove, aceasta este a doua vizita la baza aeriana Kogalniceanu anul acesta. Care este importanta acestei baze aeriene pentru operatiunile NATO din Afganistan?

Philip Breedlove: Este importanta pentru mult mai multe lucruri decat ceea ce se intampla in Afganistan. In mod clar, aceasta baza este foarte importanta pentru trupele care vin si pleaca. Dar este importanta pentru NATO si dintr-o perspectiva mai ampla, si anume este o parte importanta a apararii in ansamblu din cadrul NATO si a apararii acestei natiuni minunate.

Reporter: Care este obiectivul principal al vizitei de astazi?

Philip Breedlove: Am fost aici mai devreme, cand abia incepusem si (baza - n.r.) nu era inca operationala si am considerat ca este important sa vin acum sa vad cum evolueaza lucrurile, unele misiuni, si mi-au fost depasite asteptarile, in cateva zile a fost un trafic foarte aglomerat. Sunt foarte mandru de doua lucruri. In primul rand, de faptul ca ei isi indeplinesc misiunea si, in al doilea rand, de munca de echipa incredibila a gazdelor romane si a partenerilor americani.

Reporter: Cum apreciati contributia Romaniei la misiunea NATO din Afganistan?

Philip Breedlove: Este foarte importanta. Soldatii, cei din Fortele Navale, Aeriene care slujesc aceasta tara sunt importanti pentru noi, ei participa alaturi de noi, faptul ca se permite folosirea acestei baze face ca miscarea trupelor noastre sa fie mult mai usoara. Este o contributie foarte solida si suntem mandri sa ne facem datoria alaturi de fratii si surorile noastre din Romania.

Reporter: Consiliul Nord-Atlantic a aprobat un pachet de masuri de securitate pentru aliatii NATO din Europa de Est? Care sunt masurile de securitate pentru Romania?

Philip Breedlove: In prezent, patrulele de supraveghere AWACS ale NATO survoleaza spatiul aerian in fiecare zi, permitand fortelor aeriene romane, americane si ale altor aliati NATO sa inteleaga care este situatia reala. Pe teren, (sunt - n.r.) nu numai trupele de la aceasta baza, dar si puscasii marini din cadrul fortelor rotationale de la Marea Neagra, care au fost suplimentate luna trecuta. Astazi (USS) Taylor a patruns in apele Marii Negre si va continua exercitiile si interactiunea cu Romania, dar si cu alti aliati NATO de la Marea Neagra. Deci pentru Romania, sunt toate cele trei componente, aeriene, navale si de la sol ca parte a masurilor de securitate.

Reporter: Este suficient?

Philip Breedlove: Pentru moment este suficient. Cand am avansat acest pachet de masuri, de asemenea am propus si masuri intermediare si pe termen lung la care incepem sa lucram. Dar masurile initiale aprobate pentru Romania, aeriene, navale si la sol sunt de natura sa ofere asigurari.

Reporter: In cazul unui scenariu in care Rusia anexeaza alte regiuni ale Ucrainei, cat de departe va merge NATO impotriva Rusiei?

Philip Breedlove: Cred ca aceasta decizie se va lua la nivel politic, de catre Consiliul Nord-Atlantic. Ceea ce am sustinut, ceea ce este foarte clar este ca angajamentul nostru din Art. 5 privind apararea colectiva a aliatilor nostri, precum Romania, nu poate fi pus la indoiala si de aceea am propus aceste pachete de asigurari, precum cel pentru Romania, pentru ca toata lumea sa inteleaga angajamentul nostru clar fata de Articolul 5, apararea colectiva.

Reporter: Inaltul reprezentant al premierului roman pentru proiecte economice si de diplomatie publica a declarat ca Romania ar trebui sa aiba o prezenta militara permanenta pe teritoriul sau. Stiu ca si Polonia a cerut acelasi lucru. Ce parere aveti despre aceste solicitari?

Philip Breedlove: Cred ca e ceva la care trebuie sa ne gandim la Summitul (NATO) din toamna. Vom vedea cum se deruleaza lucrurile in jurul Ucrainei, vom vedea ce efecte vor avea aceste masuri pe termen mediu pe care le vom pune in aplicare si apoi liderii nostri politici vor lua astfel de decizii.

Reporter: Ati spus ca ceea ce se intampla in estul Ucrainei este o operatiune militara, bine planificata si bine organizata. Si ati mai spus ca fortele ruse din jurul Ucrainei nu sunt plasate pentru exercitii, ci sunt pregatite sa invadeze. Credeti ca vor invada Ucraina?

Philip Breedlove: Nu m-as hazarda sa spun asta. Ceea ce va pot spune - si m-ati citat deja - este ca este sunt capabile. Aceasta forta este destul de mare, este bine echipata si este pregatita si, daca va fi directionata, poate invada estul Ucrainei. E important sa ne amintim prima parte a intrebarii. Sunt multe povesti care circula si noi trebuie sa spunem clar ce se intampla in estul Ucrainei. Eu, Cartierul general al NATO, alte natiuni, Marea Britanie, Departamentul de Stat al SUA, multe entitati subliniaza ca fortele din estul Ucrainei sunt in realitate militare si bine organizate. Deci, sa nu facem greseli in aceasta privinta. Si nu cred ca aceasta este o situatie pe care sa o toleram.

Reporter: A fost complicata situatia din regiune de faptul ca Transnistria a cerut sa fie recunoscuta de Rusia?

Philip Breedlove: Transnistria a facut aceasta cerere si Duma rusa a proclamat faptul ca trupele ruse trebuie sa aiba grija de cetatenii de etnie rusa si acest lucru clar complica lucrurile.

Reporter: In urma cu cateva saptamani, presedintele Traian Basescu a spus ca i-a avertizat pe aliatii americani de pericolul schimbarii atentiei dinspre Europa/Europa de Est catre Asia. Ce parere aveti?

Philip Breedlove: Nu as dori sa comentez astfel de strategii la nivel inalt. Ce este important este ca niciun singur soldat, puscas marin, membru al Fortelor Aeriene nu a parasit Europa pentru a a se duce in Asia. Avem un angajament puternic fata de aliatii nostri din Europa. Asa cum am mai spus, SUA sunt doar una dintre cele 28 de natiuni care au facut o proclamatie puternica privind angajamentul lor fata de Articolul 5, fata de apararea noastra colectiva. Ce cred eu este ca trebuie sa ne concentram asupra a ceea ce se intampla acum in Europa si care sunt implicatiile strategice, ce facem cu fortele noastre, unde sunt pozitionate, cat de pregatite sunt, cat de rapid pot raspunde pentru a face fata amenintarilor.

Reporter: Cum vedeti Rusia? Credeti ca o o superputere asa cum era in timpul Razboiului Rece?

Philip Breedlove: Cred ca voi evita aceasta intrebare. Dar pot sa spun ca indiferent cum sunt catalogati ca natiune, forta pe care au plasat-o la granitele Ucrainei este foarte capabila si foarte ingrijoratoare. Trebuie sa respectam asta.

Reporter: Va fi operational sistemul de la Deveselu in 2015 sau mai devreme?

Philip Breedlove: Deveselu este o poveste de succes. In prezent suntem in grafic si ne incadram in buget. Merita sa sarbatorim asta, pentru ca nu se intampla prea des. Cred ca Deveselu va avansa exact cum trebuie. Va avansa conform planului si cred ca este o minunata poveste de succes a parteneriatului dintre natiunile noastre.