Firmele care vor sa participe la licitatia pentru manualele digitale trebuie sa aiba o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 11 milioane de RON, daca doresc sa realizeze manualul de Comunicare in limba romana pentru clasa I, se arata in documentatia publicata in SEAP. “Mai bine de 90% din edituri sunt scoase din joc in acest fel”, a declarat astazi Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din Romania. Acesta a anuntat ca Uniunea va cere Ministerului Educatiei sa revina asupra documentatiei, prin clarificari si prin contestatii, “iar daca aceste lucruri nu se intampla, ne vom adresa justitiei”. Si Paul Balogh, managing partner ReadForward, a spus ca editurile mici nu au nicio sansa decat daca intra in parteneriat cu o firma foarte mare. “Care sunt celelalte firme foarte mari din zona aceasta educationala? Evident firmele de IT foarte mari”, a precizat Balogh.

  • Ministerul Educatiei a demarat in sambata dinaintea Pastelui, la 1 dimineata, licitatia privind achizitia de manuale scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a.
  • Printre conditiile de participare la licitatie, Ministerul a introdus o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 11.000.000 RON in cazul in care ofertantul vrea sa realizeze manualul de Comunicare in limba romana pentru clasa I
  • In cazul in care un ofertant depune oferte pentru mai multe manuale, cifra de afaceri minima trebuie sa fie suma corespunzatoare manualelor ofertate. Detalii aici

Paul Balogh

Paul Balogh

Foto: Agerpres

Paul Balogh, managing partner la ReadForward care a dezvoltat primul manual digital din Romania, a declarat miercuri, 23 aprilie, ca documentatia pentru licitatie “elimina din joc vasta majoritate a editurilor”. “De ce? Pentru ca au fost puse niste criterii de participare, partea financiara a criteriilor de participare, care spune ca, de exemplu, daca esti o editura din Romania si vrei sa faci un manual de Limba romana de clasa I, un singur manual, trebuie sa ai o cifra in medie de afaceri in ultimii 3 ani de 2,5 milioane de euro”, a explicat acesta.

Potrivit lui Balogh, singura sansa ca editurile mici sa participe la licitatie este sa intre in parteneriat cu o alta firma foarte mare. “Care sunt celelalte firme foarte mari din zona aceasta educationala? Evident firmele de IT foarte mari, altele nu stiu care ar putea sa fie. Si atunci e generata o situatie foarte dubioasa”, a afirmat reprezentantul ReadForward.

Acesta a sustinut ca, in general, editurile participa la licitatie pentru mai multe manuale ca sa isi mareasca sansele de a fi declarate castigatoare cel putin pe un manual. “Care sunt manualele cele mai serioase? Romana si Matematica de clasele I si a II-a. Deci ai patru manuale de baza pe langa Engleza, Religie si altele. Daca esti o editura care vrei sa participi la asa ceva, surpriza: cifra de afaceri trebuie sa fie 6,7 milioane de euro, media pe ultimii 3 ani”, a continuat Balogh.

Exista numeroase edituri care au realizat deja continutul pentru manualele fizice, pe baza programei anuntate deja, si “asteptau acum caseta tehnica finala pentru manuale digitale ca sa se apuce de ele. Acum s-au trezit ca nu mai pot sa participe”, potrivit lui Paul Balogh.

In ceea ce priveste declaratiile ministrului Educatiei, Remus Pricopie - potrivit caruia specificatiile tehnice au fost discutate inca de anul trecut -, reprezentantul ReadForward a afirmat ca singurele documente pe care ofertantii se pot baza sunt cele finale care se afla in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). “Oricat ar spune domnul ministru ca a inceput de fapt licitatia acum 2 ani si ceva, lucru absolut stupefiant, evident licitatia incepe cand sunt documentele puse pe SEAP. (…) Iar documentele nu au fost toate disponibile pana acum”, este de parere Paul Balogh.

Potrivit acestuia, “o editura buna are cifra de afaceri de 1-2 milioane de euro”. “Sunt cateva edituri mari, Polirom, Humanitas, care au cifre de afaceri mai mari, dar tot asa, strangand toate editurile, ca ei sunt grupuri de edituri. Poliromul nu vrea sa faca manuale, din cate stim noi cel putin, si raman foarte putine. Deci ce faci cu edituri clasice, All, toate celelalte, care fac manuale de atata timp? Ei de ce nu pot sa participe? Ai business intreg construit pe asa ceva si nu poti sa participi”, a afirmat Balogh.

Noi doar fabricam manuale digitale, asta e partea noastra de expertiza, nu producem continut propriu, nu participam la licitatii, deci cumva nu ne intereseaza decat ca daca asa arata documentele de licitatie, rezultatele acestei licitatii nu pot sa fie bune. Asta e problema. Te uiti la ce vor face copiii (…) in urmatorii ani si daca vor invata dupa astfel de manuale facute in graba, pe genunchi, cu licitatii pornite in miez de noapte, cu minciuni cu privire la termenele de deschidere a licitatiei, cu modificari de documentatie, facute fara transparenta, fara consultare reala cu actorii din piata aceasta, ei vor copiii lor sa invete dupa asa ceva? Asta e intrebarea”, este de parere acesta.

Reprezentantul ReadForward sustine ca pretul de 8 lei pe manual nu acopera nici realizarea variantei digitale si ca suma reala este de aproximativ 25 de lei per manual. “Ganditi-va ca discutam de un manual de 120 sau 140 de pagini, full color, care sunt reconstruite de la zero pe programa noua, care au evident design modern, ai avut nevoie de autori pentru chestia asta si peste toate mai vine si partea digitala, unde aproape nimeni din piata aceasta nu are experienta - in manuale digitale. Este o distinctie importanta: exista firme de IT care au facut materiale educationale, asta insemnand joculete educationale sau aplicatii. Astea sunt foarte dragute, dar nu a facut nimeni sa isi asume raspunderea unui manual cap coada digital, sa vada ce inseamna asta, cum poate fi el folosit in scoli samd. Deci e totul un pionierat”, sustine Balogh.

Este totala ceata daca manualele digitale pe stilul acesta facut in Romania vor avea o licenta, oricare dintre licentele disponibile pe piata de licenta deschisa. Ministerul doar spune ca va trebui sa fie disponibila gratuit pe site. Cine rezolva problemele de copyright nu e clar, ce te faci daca ai luat o poza de undeva si ai platit pentru X numar de dowloand-uri, nu e clar, iti asigura statul numarul de dowloand-uri, nu e clar. Licitatia aceasta inca este plina de foarte multe zone neclarificate si nu poti sa spui ca n-au stiut ca astea sunt zone gri”, a declarat Paul Balogh.

Potrivit acestuia, minimum 4 luni este termenul de care ar avea nevoie acum editorii pentru a face un manual, dupa publicarea tuturor documentelor pe SEAP. Balogh sustine ca “este absurd sa ceri 6 saptamani. Copiii vor invata dupa manuale digitale facute in 6 saptamani. Manualele nu le faci numai dupa programa. Programa este interpretata prin criteriile tehnice. Una este daca iti spune ca trebuie sa inveti despre broasca, si alta daca iti spune ca trebuie sa inveti despre broasca, dar trebuie sa ai 80 de video-uri, sa ai 20 de interactiuni si sa diseci si o broasca vie. Diavolul este in detalii si detaliile sunt in cerintele tehnice, atat pentru manualele fizice, cat si pentru cele digitale. Cerintele tehnice au fost date in valuri, dar niciuna nu a fost finala”.

Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din Romania: Vom cere Ministerului Educatiei sa revina asupra acestei documentatii, prin clarificari si prin contestatii

Claudiu Istrate

Claudiu Istrate

Foto: Agerpres

Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din Romania (UER), a declarat astazi ca documentatia publicata in SEAP arata ca operatorii “trebuie sa aiba niste cifre de afaceri uriase si practic cred ca mai bine de 90% din edituri sunt scoase din joc in acest fel”.

Acestea trebuie sa aiba niste contracte foarte serioase in spatele lor, ori in ultimii 7 ani nu s-au mai facut achizitii de manuale. (…) Apoi acest ISO 9001 - este un lucru corect sa doresti o certificare a calitatii ofertantilor, dar aceste lucruri au fost aduse la cunostinta tuturor actorilor interesati abia acum. De ce nu a facut acest lucru Ministerul de acum un an, in noiembrie, cand a spus ca este o iminenta a inceperii licitatie? De ce nu a facut-o in 14 martie?”, a intrebat Istrate.

Directorul executiv al UER sustine ca in documente au reaparut “intempestiv criteriile care altadata erau eliminatorii si despre care in conferinta noastra din 26 martie chiar am intrebat unde au disparut. Acum vedem ca apare din nou conformitatea cu programa, dar ca un criteriu prealabil, impreuna cu caracterul nediscriminatoriu al manualului (…). Ele apar ca niste criterii prealabile pe care insa, daca nu le indeplinesti, culmea, ministerul iti acorda o procedura de remediere a acestei situatii inainte de a se intra cu manualul in evaluarea de continut. Pai ori e o conditie a participarii la licitatie, sa realizezi un manual conform cu programa, si apoi cum se va realiza aceasta remediere a situatiei, pe termene diferite, il chemi pe asta mai tarziu la evaluarea tehnica de continut?”.

Acesta a precizat ca “noi nu ne dorim o blocare a licitatiei. Acest moment este asteptat cel putin de editorii profesionisti de carte scolara de ani de zile. (…) Noi acuzam in primul rand lipsa de dialog, de transparenta, care se vede in toate miscarile acestea, si editorii sunt pregatiti si vor sa faca manuale”.

Noi vom cere pe lucrurile contestabile si Ministerului Educatiei sa revina asupra acestei documentatii prin clarificari si prin contestatii, iar daca aceste lucruri nu se intampla, ne vom adresa justitiei”, a anuntat Claudiu Istrate.

Citeste si: