Ora 9:00: Trenurile si-au reluat circulatia, dupa ce timp de doua ore au stationat in gari sau pe traseu. In total, in jur de 900 de trenuri nu au circulat miercuri dimineata: aproximativ 600 de trenuri de calatori si 300 de trenuri de marfa, dupa ce angajatii CFR - Miscare Comercial si-au intrerupt in mod voluntar activitatea, fiind nemultumiti de nivelul salarizarii si de conditiile de munca.

Trenurile circula mai incet din cauza caniculeiFoto: Agerpres

Feroviarii au oprit lucrul miercuri dimineata si timp de doua ore, circulatia pe calea ferata a fost blocata, iar trenurile de calatori stationeaza in gari sau pe traseu, protestul avand loc, potrivit sindicalistilor, in urma esuarii negocierilor privind incheierea unui nou contract colectiv de munca, anunta Mediafax.

Presedintele Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a declarat ca membrii federatiei au intrerupt voluntar lucrul, iar intre orele 7.00 si 9.00 nu a circulat niciun tren de calatori si de marfa.

Trenurile de calatori aflate in miscare au fost oprite in prima statie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare dupa 7.00 aubramas in statii pana la ora 9.00, cand, treptat, va fi reluata circulatia feroviara.

Actiunea feroviarilor, prima din acest an, va afecta mii de calatori, iar sute de trenuri aflate in miscare intre orele 7.00 si 9.00 nu vor ajunge la timp la statia finala, din cauza blocarii circulatiei pe calea ferata.

Gheorghe Fratica a spus ca intre orele 7.00 si 9.00 erau in circulatie aproximativ 400 de trenuri de calatori si 200 de marfa.

In cele doua ore de protest, calatorii au fost nevoiti sa astepte in gari reluarea circulatiei feroviare sau sa gaseasca alte mijloace de transport.

Liderul Federatiei Miscare Comercial a spus ca prin incetarea voluntara a lucrului, angajatii din CFR vor sa traga un semnal de alarma actualilor si fostilor guvernanti ca in ultimii sase ani nu au primit niciun procent in plus la salarii.

Fratica a mai spus ca negocierile pentru incheierea noului contract colectiv de munca au esuat, ultima intalnire cu ministrul Transporturilor avand loc marti. El a precizat ca miercuri va mai fi o intalnire cu ministrul, la 17.00.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a spus ca protestul nu este organizat de sindicate.

Federatiile sindicale din transporturile feroviare amenintau inca din 15 aprilie ca ar putea declansa conflictul colectiv de munca incepand cu 23 aprilie, daca pana atunci nu vor fi incheiate noile contracte colective de munca, care sa tina cont de solicitarile salariatilor.

Printre nemultumirile sindicalistilor de numara cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajatilor de a calatori gratuit pe calea ferata si de faptul ca nesemnarea noilor contracte colective de munca ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariati de la CFR Marfa.