Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de santaj in legatura cu plangerea penala depusa de senatorul PSD Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, insa procurorii au dispus suspendarea anchetei deoarece presedintele se bucura de imunitate, scrie Agerpres.

Gabriela FireaFoto: AGERPRES

"In urma plangerii formulate de doamna Firea Gabriela (senator) la care a fost conexata si sesizarea semnata de mai multi parlamentari, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal. In cauza, procurorii au dispus, la data de 17.04.2014, inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sesizata, sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj, prevazuta de art. 207 alin. 2 Cod penal. Prin ordonanta din 18.04.2014, constatandu-se ca in cauza exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale, s-a dispus, in temeiul prevederilor art. 312 alin. 2 Cod procedura penala, suspendarea urmaririi penale. S-a apreciat ca in conformitate cu dispozitiile art. 84 alin. 2 raportat la art. 96 alin. 1 din Constitutie, Presedintele Romaniei se bucura de imunitate", transmite vineri Parchetul General.

Gabriela Firea a depus miercuri la Parchetul General o plangere penala, in care il acuza pe seful statului de amenintare si santaj in legatura cu declaratiile pe care acesta le-a facut in cadrul unei emisiuni televizate.

Ulterior, la Parchetul General a fost depusa o noua plangere penala impotriva presedintelui Traian Basescu, semnata de mai multi parlamentari, printre care se afla Victor Ponta, Daniel Constantin, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea, Ilie Sarbu, Eugen Nicolicea, Nicolae Banicioiu, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Radu Stroe, Ecaterina Andronescu, Titus Corlatean si Sorin Rosca Stanescu.

In denuntul adresat procurorului general al Romaniei se arata: "Intr-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat in seara zilei 13.04.2014, in cadrul emisiunii 'Jocuri de putere', realizata de Rares Bogdan, referindu-se la activitatea parlamentara a d-nei senator Firea Gabriela, in cadrul Comisiei Parlamentare de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor din zona comunei Nana, judetul Calarasi, a afirmat: 'mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului ei unde este primar, ca s-ar putea sa nu-l gaseasca intr-o zi acasa daca... Nu-i atenta... Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele'".

Semnatarii plangerii sustin ca afirmatia facuta de Traian Basescu in referire directa la activitatea de primar a sotului Gabrielei Firea "constituie un mijloc de constrangere a acesteia in scopul determinarii neindeplinirii atributiilor parlamentare care ii revin, ce sunt de natura sa lezeze interesele personale ale numitului Basescu Traian si ale familiei acestuia".