Uniunea Editorilor din Romania (UER) a semnalat faptul ca Ministerul Educatiei nu a publicat nici pana in prezent in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) documentatia privind achizitia de manuale pentru clasele I si a II-a, relateaza Agerpres. Conform calendarului anuntat de Minister, 15 aprilie 2014 a fost termenul la care autoritatile s-au angajat sa posteze pe SEAP documentatia de atribuire pentru achizitia manualelor scolare.

"Stiam inca din 14 martie ca autorii si editorii noilor manuale vor trebui sa munceasca zi si noapte pentru a da gata la timp proiectele, dar nu banuiam ca-si vor petrece sarbatoarea Pastelui prin sediile redactiilor, spre a recupera timpul pierdut din cauza organizatorilor licitatiei", au declarat reprezentantii Uniunii Editorilor din Romania, citati de Agerpres.

Potrivit acestora, "abia dupa aparitia in SEAP a intregii documentatii (publicata cu omisiuni pana acum de MEN), cei interesati se pot apuca in cunostinta de cauza de elaborarea unor proiecte de manuale. Aceasta situatie regretabila si paguboasa vine sa se adauge altor evenimente nefericite la care specialistii si oficialii ministerului au contribuit din plin in ultimul an: elaborarea si aprobarea cu inadmisibila intarziere si fara transparenta necesara a OMEN 5559, neconvocarea Comisiei consultative privind manualele, lipsa de informatii si de dialog referitoare la perspectiva proiectului noilor manuale, amanarea nejustificata a operatiunilor de retiparire a manualelor pentru anul scolar 2014-2015 etc.".

Ministerul Educatiei Nationale a publicat in urma cu o luna pe edu.ro documentatia pentru elaboarea manualelor scolare si a anuntat ca termenul pentru postarea pe SEAP a documentatiei de atribuire pentru achizitia manualelor scolare pentru clasele I si a II-a este 15 aprilie, urmand ca 02 iunie sa fie termenul limita pentru depunerea de catre ofertanti, la CNEE, a documentelor necesare procedurii de achizitie.

Termenele prevazute in calendar si documentatia publicata pe 14 martie de MEN au generat insa o adevarata disputa intre editori si Minister. Pe de o parte, presedintele Uniunii Editorilor din Romania, Mihail Penescu, a declarat ca documentatia publicata de Ministerul Educatiei pentru elaborarea de noi manuale "este imprecisa si incompleta in zona manualelor digitale". Acesta a sustinut ca Ministerul "nu mai are decat rolul de a proteja firmele prietene de o concurenta deschisa" si ca proiectul ministerului "pentru manualele de clasa I si a II-a este proiectul unui esec anuntat in care vinovatul, anuntat si el, trebuie sa fie editurile".

De cealalta parte, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca este surprins de faptul ca unii editori spun ca au la dispozitie 6 saptamani sa redacteze manualele. "Evident ca 6 saptamani este un termen nerealist, dar nu vorbim de 6 saptamani, vorbim de un an si 3 sau 4 luni pana la data la care se depun manualele", a sustinut Pricopie.

"De data aceasta nu voi reveni asupra calendarului. Prin urmare, pot invoca orice. Atata timp cat avem de atins un obiectiv, si anume sa aducem pe masa elevilor manuale noi si la zi, nu cred ca mai putem sa ne jucam", a anuntat in martie ministrul Educatiei Nationale. Acesta a adaugat ca "anul trecut am acceptat, plecand de la ideea ca poate specificatiile tehnice nu au fost suficient de clare si nu au fost cu 6 luni inainte anuntate. Acum nu mai este cazul. Vorbim despre specificatiile tehnice ale manalelor din iunie anul trecut si forma aprobata este cea din octombrie anul trecut."

Calendarul privind asigurarea cu manuale scolare pentru clasele I si a II-a pentru anul scolar 2014-2015

07 martie 2014Lansarea sesiunii de evaluare si a licitatiei proiectelor de manuale scolare pentru clasele I si a II-a, in urma aprobarii ordinului ministrului educatiei nationale privind regimul manualelor scolare in invatamantul preuniversitar.

15 aprilie 2014Postarea pe SEAP a documentatiei de atribuire pentru achizitia manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

02 iunie 2014 Termenul limita pentru depunerea de catre ofertanti, la CNEE, a documentelor necesare procedurii de achizitie

02-20 iunie 2014Desfasurarea sesiunii de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

23 iunie 2014Comunicarea rezultatelor evaluarii ofertelor de proiecte de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

28 iulie 2014Comunicarea rezultatelor finale in urma procedurii de licitatie pentru proiectele de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

Aprobarea, prin ordin al ministrului educatiei nationale, a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

4-15 august 2014Incheierea acordurilor cadru cu castigatorii licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Derularea procesului de consultare, de catre cadrele didactice, a manualelor aprobate si comunicarea catre inspectoratele scolare a listei manualelor scolare selectate pentru a fi utilizate in clasele I si a II-a.

18-22 august 2014Centralizarea, de catre inspectoratele scolare, a comenzilor si incheierea contractelor subsecvente de furnizare a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

22 august-10 septembrie 2014 Realizarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

11-15 septembrie 2014Livrarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a catre inspectoratele scolare si catre unitatile de invatamant.

Citeste si: