Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a reiterat joi, cu ocazia ceremoniei de incheiere a exercitiilor comune "Dacian Viper" de la Campia Turzii, angajamentul Statelor Unite de a ramane alaturi de Romania si de aliatii sai din cadrul NATO in fata crizei regionale provocate de anexarea Crimeei de catre Rusia, se arata intr-un comunicat transmis de Ambasada SUA din Romania. Diplomatul american a aratat ca Romania, un aliat cheie in regiunea Marii Negre, se afla in prima linie in aceasta criza iar partenerii americani anticipeaza "si alte angajamente diplomatice si vizite ale fortelor militare americane".

Duane ButcherFoto: Agerpres

"Asa cum sper ca ati vazut odata cu vizitele efectuate de navele USS Truxtun si USS Donald Cook, cu numarul suplimentar de infanteristi marini de la baza Mihail Kogalniceanu si cu sosirea avioanelor americane F-16, Statele Unite ale Americii raman neclintite alaturi de Romania si toti aliatii sai membri ai NATO in acest moment de criza. Sunteti un aliat cheie in regiunea Marii Negre. Romania este o tara care se afla in prima linie in aceasta criza. Suntem alaturi de dumnevoastra si anticipam si alte angajamente diplomatice si vizite ale fortelor militare americane", a declarat Duane Butcher.

Diplomatul american a aratat ca desfasurarea de exercitii comune este acum "mai importanta decat oricand pentru relatia noastra bilaterala si pentru parteneriatul nostru NATO, date fiind evenimentele din regiune".

El a reamintit ca weekendul trecut separatisti pro-rusi au preluat controlul asupra mai multor cladirilor guvernamentale din estul Ucrainei. "Dovezile sprijinului Rusiei in aceste evenimente sunt vizibile, asa cum au fost vizibile saptamana trecuta in Crimeea si in capitalele regionale Donetk, Harkov si Luhansk", a afirmat insarcinatul cu afaceri al SUA.

"Interventia militara a Rusiei in Ucraina, ocuparea ilegala a Crimeei de catre Rusia si eforturile sale continue de a destabiliza guvernarea ucraineana sunt incalcari ale suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. Ele reprezinta o incalcare a obligatiilor esentiale ale Rusiei conform dreptului international. Actiunile Rusiei sunt o amenintare la adresa pacii si stabilitatii internationale", a delcarat diplomatul american.

Duane Butcher a reiterat ca exercitiile militare comune reprezinta un exemplu concret al angajamentului reciproc.

Reprezentantul ambasadei SUA a mai declarat ca avioanele F-16 sunt unele dintre cele mai bune din lume, amintind ca "in curand, Romania se va alatura clubului de elita al tarilor care folosesc aceste avioane extraordinare". Totodata, a aratat ca "Statele Unite ale Americii vor continua sa va ajute pe masura ce va pregatiti sa integrati avioanele F-16 achizitionate in fortele aeriene romane".