Premierul Victor Ponta a declarat joi, intrebat cum va reactiona Romania in cazul in care Moscova da curs solicitarii Transnistriei de alipire la Federatia Rusa, ca Romania va avea o pozitie complet coordonata, identica cu cea a partenerilor internationali, Uniunea Europeana si NATO. Ponta a reiterat ca Romania sustine integritatea teritoriala a Republicii Moldova, dar si cea a Ucrainei, adaugand ca in ceea ce priveste politica de securitate a Romaniei, toate institutiile statului "vorbesc aceeasi limba".

Victor PontaFoto: Agerpres

"Din fericire, in ceea ce priveste politica de secuitate, actiunea noastra perfect coordonata cu UE si NATO, aici si presedintele, si eu, si Parlamentul, practic toate institutiile statului vorbesc aceeasi limba", a declarat premierul Ponta joi, dupa incheierea exercitiului romano-american Dacian Viper 2014.

Seful Executivului a reiterat ca "Romania dovedeste ca este un partener foarte credibil si serios. Si suntem si foarte importanti, pentru ca suntem la frontiera NATO si a Uniunii Europene, exact la frontiera cea mai fierbinte."

Ponta a mai aratat ca Romania sprijina procesul democratic al Ucrainei, adaugand ca "cel mai important este modul in care sprijinin Moldova", in conditiile in care autoritatile separatiste din Transnistria au trimis joi Moscovei o cerere oficiala de alipire la Federatia Rusa.

"Spunem tot timpul pe o singura voce ca trebuie pastrata integritatea teritoriala a Ucrainei, ca trebuie sprijinit procesul democratic. Dar cel mai important pentru Romania este modul in care sprijinim Moldova, sa nu fie prinsa la randul sau in aceste conflicte si sa isi continue drumul european si democratic. Deci suntem intr-o zona fierbinte, dar o sa ne ridicam la inaltimea cerintelor partenerilor nostri", a explicat Ponta.

Premierul a afirmat ca o acceptare din partea Rusiei "ar fi, in primul rand, o violare flagranta a dreptului international".

"E bine ca putem sa sprijin cel putin Moldova, daca nu mai mult Ucraina, e bine ca suntem uniti in ceea ce priveste aceste politici fundamentale ale statului roman", a reiterat premierul.