Romania dispune deja de un pachet solid de masuri de consolidare a securitatii la sol, pe apa si in aer si vor fi analizate si alte masuri, a declarat miercuri, la Bruxelles, comandantul suprem al fortelor aliate ale NATO in Europa (SACEUR), gen. Philip Breedlove, citat de Agerpres.

"Exista deja un contingent destul mare de puscasi marini la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, care a fost majorat recent cu 175 de militari. SUA au trimis nava USS Cook la Marea Neagra, iar aceasta face chiar acum exercitii in largul tarmului roman la Marea Neagra. Si, dupa cum stiti, sunt deja in derulare survoluri ale AWACS. Deci Romania are deja un pachet solid de masuri la sol, in apa si in aer, si alte masuri vor fi analizate in acest pachet", a declarat gen. Breedlove, in cadrul unui briefing de presa care a avut loc dupa decizia de miercuri a NATO de a intari apararea colectiva in Sud-Estul Europei.

In ceea ce priveste zborurile avioanelor AWACS de deasupra Romaniei si Poloniei, SACEUR a afirmat ca "sunt extrem de utile in intelegerea a ceea ce se intampla in spatiul aerian al NATO, deasupra aliatilor NATO, pentru a-i apara in mod adecvat pe aliatii NATO".

Generalul Philip Breedlove a precizat ca va trimite "in cursul noptii, cel tarziu maine dimineata" conducerii politice a NATO miscarile specifice care ar urma sa aiba loc, precum si detaliile referitoare la unitati, locatii si exercitii, urmand ca apoi sa fie luate deciziile propriu-zise de desfasurare a mijloacelor de aparare. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat anterior in cadrul unei conferinte de presa ca noile desfasurari de nave, avioane si trupe aliate vor avea loc in "termen de zile".

"Masurile adoptate azi sunt de natura defensiva si menite sa-i asigure pe aliatii nostri din Est de angajamentul nostru de nezdruncinat pentru responsabilitatile noastre de aparare", a mai spus SACEUR, care a subliniat ca singura cale de rezolvare a crizei din Ucraina este cea politica.

"Masurile imediate sunt concepute si planificate sa fie sustenabile minim pana la 31 decembrie, iar ulterior in cursul anului NATO va decide ce ar trebui aplicat dincolo de acea data", a mai spus Breedlove.

El a precizat ca va incerca sa discute la telefon cu seful Statului major general al fortelor armate ruse, Valeri Gherasimov, despre ce presupune pachetul de masuri adoptat miercuri de NATO.