Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a sesizat marti Consiliul Superior al Magistraturii solicitandu-i sa efectueze verificari cu privire la afirmatiile primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, pentru a vedea daca acestea "aduc atingere dreptului la imagine a magistratilor, cu consecinta afectarii independentei sistemului judiciar".

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa transmis marti, ca primarul Radu Mazare a facut mai multe declaratii in perioada 9-10 aprilie prin care incearca sa acrediteze ideea ca ancheta DNA care il vizeaza este facuta "la ordin" si ca el este o victima intr-un conflict politic.

"In legatura cu faptele retinute in sarcina sa, din cuprinsul mai multor articole de presa, continutul afirmatiilor si limbajul folosit exced cadrului constitutional si procesual, privind exercitarea dreptului la aparare si celui privind libertatea de expresie si limitele acesteia", subliniaza DNA.

DNA mai arata ca, in adresarea solicitarii, a tinut cont de jurisprudenta CSM care in situatii similare a dat curs solicitarilorsau s-a sesizat din oficiu in legatura cu aparitia in mass-media a unor afirmatii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistratilor, cu consecinta afectarii independentei sistemului judiciar.

In urma verificarilor efectuate enterior, insituatii asemanatoare, CSM a constatat ca "afirmatiile emise in spatiul public de persoane cercetate sau de persoane publice prin care se acrediteaza ideea ca dosarele penale sunt instrumentate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic afecteaza imaginea sistemului judiciar", se precizeaza in comunicat.

  • Comunicatul integral al DNA

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi, a sesizat la data de 15 aprilie 2014, in temeiul dispozitiilor art. 75 alin.1 din Legea nr. 303/2004, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii in vederea efectuarii de verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu aparitia in mass-media a unor afirmatii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistratilor, cu consecinta afectarii independentei sistemului judiciar.

In sustinerea solicitarii, s-a tinut cont de jurisprudenta constanta a Consiliului Superior al Magistraturii care in situatii similare, a dat curs solicitarilor formulate in temeiul dispozitiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, ori s-a sesizat din oficiu in temeiul dispozitiilor art.30 din acelasi act normativ (hotararile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.724 din 27.06.2013, nr.813 din 18.09.2012, nr.816 din 18.09.2012).

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii a concluzionat ca afirmatiile emise in spatiul public de persoane cercetate sau de persoane publice prin care se acrediteaza ideea ca dosarele penale sunt instrumentate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic afecteaza imaginea sistemului judiciar (Raport privind apararea sistemului judiciar nr.7/IJ/1/DIJ/4/DIP/2014).

Redam mai jos unele dintre declaratiile facute de Mazare Radu Stefan, in perioada 09 - 10 aprilie 2014, care au fost preluate de mai multe publicatii de presa:

1. (...)"'Presiunile politice pe care le face DNA in toata tara si in mod special in Constanta sunt facute la ordin. Eu nu vreau raul nimanui si cand nu o sa mai fie presedintele Basescu nu o sa discut niciodata ca sa-mi plateasca. Fiecare va plati in fata lui Dumnezeu', a spus Mazare".

(http://www.fanatik.ro/primele-declaratii-ale-lui-mazare-esti-luptator-rezisti-195842)

2. (...)"Primarul Constantei, Radu Mazare, eliberat sub control judiciar, miercuri seara, in urma unei decizii a instantei supreme, a acuzat la iesirea din arestul Politiei Capitalei ca este o victima a procurorilor DNA si s-a plans de conditiile de detentie. Edilul a spus ca va pune in discutia partidului faptul ca procurorii care nu isi intemeiaza suficient de bine cazurile nu sunt responsabilizati"(...).

(http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/VIDEO+Declaratii+Radu+Mazare+la+iesirea+din+arest)

In legatura cu faptele retinute in sarcina sa, din cuprinsul mai multor articole de presa, continutul afirmatiilor si limbajul folosit exced cadrului constitutional si procesual, privind exercitarea dreptului la aparare si celui privind libertatea de expresie si limitele acesteia.

Mentionam ca, MAZARE RADU STEFAN a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, la data de 08.04.2014, in sarcina acestuia retinandu-se savarsirea infractiunii de luare de mita (vezi comunicat nr. 420/VIII/3 din 08 aprilie 2014).

In acest context, s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii analizarea si dispunerea masurilor legale, tinand seama ca, prin declaratii de acest gen se creeaza un potential de deteriorare a imaginii magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului.

Context

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a fost retinut marti, 8 aprilie, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptiei sub acuzatia de luare de mita. Alaturi de Mazare a fost retinut si omul de afaceri Morgenstern Avraham care i-ar fi dat mita primarului Constantei 175 de mii de euro pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea unei licitatii, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social "Henri Coanda", in valoare de circa 10 milioane de euro, potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA. Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore.

In fata sediului DNA, Mazare a declarat "E un dosar politic. Am vrut sa construiesc pentru saraci si uite cu ce m-am ales. Sa-ti fie rusine, Basescu. Nu am luat mita ca altfel construiam scump si nu cel mai ieftin".

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis miercuri ca primarul Constantei si omul de afaceri Morgenstern Avraham vor fi cercetati in libertate, sub control judiciar.