Camera Deputatilor si Senatul se reunesc marti, la ora 13:30, intr-o sedinta de plen comuna pentru a-l vota pe cel care va conduce institutia Avocatul Poporului si pe presedintele Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune, anunta Agerpres. Pentru functia de Avocat al Poporului a fost propus de PSD fostul senator Victor Ciorbea. Acesta a fost audiat luni de catre Comisiile juridice ale Parlamentului, care au dat un aviz favorabil.

Fostul senator a aratat ca spera ca PNL sa-l sprijine in demersul de a deveni Avocat al Poporului. "Apreciez declaratia d-lui prim-ministru care saluta faptul ca sunt propus de PSD, sunt sustinut de actuala majoritate, sunt sustinut si de PNL si sunt cunoscut ca o personalitate care ii cunoaste foarte bine pe cei din PPE. Eu sper sa am o sustinere cat mai larga si azi si maine si dupa aceea, sa fiu un Avocat al Poporului agreat de catre un spectru politic cat mai larg cu putinta. Voi incerca sa-mi fac datoria, sa-mi indeplinesc atributiile", a afirmat Ciorbea.

In cadrul audierilor, Ciorbea si-a prezentat studiile in Drept, dar si activitatea ca profesor, avocat, primar al Bucurestiului si premier.

Totodata, pentru functia de presedinte al CA al televiziunii nationale a fost propus Stelian Tanase.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca il sustine pe Victor Ciorbea pentru a conduce institutia Avocatul Poporului.

"Da, il sustin (pe Victor Ciorbea - n.r.). (...) Stiti ca a fost o discutie veche despre un Avocat al Poporului care sa reprezinte si sa aiba sprijin din cat mai multe zone politice, nu doar dintr-una singura. Domnul Ciorbea a fost prim-ministru, a fost un membru de seama al Popularilor Europeni, este senator PNL si este sustinut si de noi, social-democrati. O persoana care sa aiba sprijin din toate zonele politice era greu de gasit. Ma bucur ca a acceptat si cred ca isi va exercita functia cu toata demnitatea si cu respectarea Constitutiei", a precizat Ponta, la Palatul Parlamentului.

  • Institutul pentru Politici Publice condamna "politizarea institutiei Avocatului Poporului prin numirea unui senator PNL in aceasta functie"

"Am luat cunostinta de procedura rapida, derulata fara transparenta, de nominalizare a domnului Senator PNL - Victor Ciorbea pentru demnitatea de Avocat al Poporului in Romania. Atragem atentia opinie publice ca, in esenta, functia de Avocat al Poporului nu trebuie ocupata de o persoana care, asa cum declara Victor Ciorbea ("vechimea este binisor mai mult decat cea prevazuta de art. 143 din Constitutie"), trebuie sa indeplineasca exclusiv conditia de vechime in profesie de 18 ani. Chiar daca neprecizata explicit de Constitutie, o premisa esentiala a bunei functionari a institutiei Avocatului Poporului, asa cum rezulta ea din experienta dreptului comparat, impune conditia de impartialitate. Acest aspect, de altfel, este sugerat de cadrul legal in Romania, nu in conditiile de selectie a persoanei care urmeaza sa ocupe aceasta functie ci in Art. 8 din Legea 35: Mandatul de Avocat al Poporului se exercita de la data depunerii, in fata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, a urmatorului juramant: "Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa apar drepturile si libertatile cetatenilor, indeplinindu-mi cu buna-credinta si impartialitate atributiile de Avocat al Poporului. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!". Or, numirea in aceasta functie a unei persoane cunoscuta pentru pozitiile partizane virulente, fost presedinte de partid, prim ministru politic si, pana recent, Senator PNL, reprezinta o ignorare brutala a acestei conditii minimale pentru functionarea eficienta a institutiei. Ne exprimam ingrijorarea pentru faptul ca numirea, facuta in spatele usilor inchise, a unei persoane cu profunde resentimente partizane, cunoscuta pentru modul impropriu prin care comunica cu jurnalistii in spatiul public, poate submina mandatul unei institutii esentiale in sistemul de check and balances, si asa fragil, al democratiei romanesti, pentru urmatorii cinci ani. Prin aceasta nominalizare, Primul Ministru Victor Ponta, in calitate de lider al coalitiei de guvernare, isi ignora propriile angajamente privind numirea/sustinerea unei persoane independente in fruntea institutiei Avocatului Poporului, angajamente pe care le lua, referindu-se inclusiv la procedurile parlamentare de numire, dupa criza din vara anului 2012 (23.07.2012 - declaratie P.M. Victor Ponta intr-un interviu Der Spiegel, ca raspuns la solicitarea Comisiei Europene, "Dorim sa indeplinim cerinta Bruxellului de a numi un avocat al poporului independent politic care sa monitorizeze institutiile noastre democratice.")", sustine Institutul pentru Politici Publice, intr-un comunicat.

"In cazul in care Victor Ciorbea reuseste sa ocupe aceasta functie, IPP isi rezerva dreptul de a semnala practicile din Romania pentru a determina dezafilierea Avocatului Poporului din orice retea internationala", mai arata reprezentantii IPP.