Patru ofiteri din marina militara romana se afla la bordul distrugatorului Donald Cook, ancorat in Portul Constanta si vizitat luni de presedintele Traian Basescu. Cei patru au ajuns la inceputul saptamanii trecute, adusi de elicoptere pe nava americana, atunci cand se afla inca in mars catre Constanta.

Foto:

Intalnirea cu cei patru romani a fost o experienta grozava, dupa spusele ofiterilor americani care au prezentat nava, unele dintre actiunile comune avand loc in Centrul de informatii de lupta (Combat Information Center), acolo unde ajung si sunt prelucrate toate informatiile referitoare la contextul unui conflict, iar hotararea finala este luata de Tactical Action Officer (ofiterul de decizie tactica).

Comandantul distrugatorului, Scott Jones, a spus jurnalistilor ca prezenta acestei nave in Romania reprezinta o intarire a parteneriatului cu Romania, un aliat cheie in zona Marii Negre, si o incercare de a intari stabilitatea in regiune.

"Nava este echipata si pregatita sa execute operatiuni de lupta prompte si sustinute daca mi se va ordona de catre superiori"

Comandantul distrugatorului, Scott Jones

Intrebat care considera ca este cel mai rau scenariu in acest moment, comandantul a raspuns, in gluma, ca cel mai rau ar fi daca ar incepe ploaia cand vrea echipajul sa plece sa ia masa in oras, dar a redevenit serios, precizand ca "aceasta nava este echipata si pregatita sa execute operatiuni de lupta prompte si sustinute daca mi se va ordona de catre superiori".

Cum despre misiunile de razboi militarii nu pot vorbi decat tangential, punand accentul pe cresterea interoperabilitatii si alte concepte destul de vagi si deviind cu dibacie si diplomatie orice intrebari care vizeaza cu precizie locuri sau cifre, legendele sunt punctul forte al unei vizite pe o nava americana, iar ele reflecta si explica acel patriotism manifest pe care il admiram in toate actiunile publice ale americanilor. De fapt, vizitatorul este prevenit inca de la bannerul expus pe pasarela: alaturi de numele navei este inscrisa deviza sa "Faith Without Fear" (Credinta fara teama) si apare steagul POW - MIA (Prisoners of War - Missing in Action), steag aprobat de congresul american ca un simbol al preocuparii cetatenilor si autoritatilor fata de militarii luati prizonieri de razboi sau inregistrati ca fiind disparuti in misiuni de lupta.

Donald Cook (2)

Donald Cook (2)

Foto: Hotnews

Numele navei este acela al unui erou american luat prizonier in Vietnam in 1964 si ucis de malarie in 1967, dupa trei ani de prizonierat. Ofiterul Donald Cook a ramas in memoria armatei americane ca un adevarat martir, care si-a asumat rolul de conducator al celorlalti prizonieri, impartind hrana, acordandu-le primul ajutor, impartind putinele medicamente, indemnandu-i sa faca exercitii fizice, de multe ori renuntand el insusi la hrana sau preluand asupra sa torturile si pedepsele. Pentru faptele sale, Donald Cook a primit Medalia de Onoare a Congresului, cea mai inalta distinctie militara.

Presedintele Traian Basescu a fost impresionat si a mentionat in declaratia sa ca pe mesele din cantina echipajului a vazut numele sotiei lui Donald Cook, Laurette. Ofiterul Matthew Brown a explicat: "In marina americana punem mare pret pe valorile familiale. Poate si pentru ca se intra in marina pe baza de voluntariat, este foarte important ca familiile sa fie un sprijin, astfel incat pentru fiecare erou, pentru fiecare militar care se distinge in lupta, trebuie sa tinem cont ca exista o familie care, prin faptul ca il asteapta cu drag acasa, face aceste acte posibile. De aceea, sotia eroului Donald Cook, o femeie foarte buna si generoasa, a ramas si ea in memoria armatei, astfel incat restaurantul de la bordul navei, locul in care militarii se intalnesc pentru a manca si a socializa, este numit in onoarea ei. Ea nu este un erou de razboi, dar este un erou civil ("a homefront hero").