Membrii comisiilor juridice din Senat si Camera Deputatilor au avizat luni, in sedinta comuna, cu 25 de voturi "pentru" si cinci voturi "impotriva", candidatura lui Victor Ciorbea pentru functia de Avocat al Poporului, urmand ca plenul reunit sa se pronunte in cursul zilei de marti, informeaza Mediafax.

Victor Ciorbea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Ciorbea a fost propus pentru functia de Avocat al Poporului de catre grupurile parlamentare ale PSD din Senat si Camera Deputatilor.

Mandatul lui Ciorbea, daca va fi votat si de catre plen, va fi de cinci ani de la data numirii sale, putand fi reinnoit o singura data.

Comisiile juridice s-au pronuntat asupra candidaturii lui Ciorbea prin vot secret, cu buletine de vot.

Victor Ciorbea a precizat, in cadrul audierilor, ca are studii juridice superioare, ca a absolvit Facultatea de Drept din Cluj in 1979, fiind singurul sef de promotie pe tara din perioada comunista de la facultatile de drept si stiinte sociale fara sa fie in acel moment membru al PCR.

El a aratat ca, ulterior, a urmat la Facultatea de Drept din Bucuresti cursurile postuniversitare, cu specializarea in drept civil, in sens larg, iar in 1984 a fost admis la doctorat, unde a promovat cu "Summa cum laude".

Ciorbea a spus ca a fost cinci ani judecator specializat in cauze civile la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, iar patru ani a activat in Directia Judiciara pentru Cauze Civile din Parchetul General.

El a precizat ca din 1984 si-a inceput activitatea didactica la Facultatea de Drept din Bucuresti, transferul efectiv realizandu-se in 1988, cand a fost promovat asistent, apoi lector.

Ciorbea a spus ca a fost primit in avocatura in 1991.

El a mai spus ca are sprijinul si in acest demers si din partea PNL.

"Nu stiu daca situatia s-a schimbat peste noapte, sper sa nu", a spus Ciorbea, raspunzand unei intrebari.

El a invocat o declaratie facuta de Victor Ponta in acest sens, aratand ca premierul a salutat faptul ca este sustinut de PNL, ca si de actuala majoritate, pentru a ocupa functia de Avocat al Poporului.

Victor Ciorbea a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca va candida pentru functia de Avocat al Poporului si ca a notificat Parlamentul si conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) ca s-a retras din pozitia de membru neexecutiv al Consiliului ASF.

Ciorbea a fost ales in 2012 senator in colegiul uninominal 7 din Bucuresti din partea USL, el fiind membru al PNL. Ciorbea si-a anuntat, in 8 aprilie, demisia din Senat, dupa ce a fost ales in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara.