Presedintele Traian Basescu a vizitat luni distrugatorul american USS Donald Cook, ancorat in Portul Constanta pentru exercitii comune cu marina romana. Presedintele Basescu a spus ca "prezenta navei americane arata ca statele membre NATO sint solidare cind exista riscuri de securitate".

USS Donald CookFoto: US Navy

Intrebat de reporterul HotNews.ro daca ne putem astepta la o prezenta sporita a trupelor NATO in Romania, Traian Basescu a spus "Da".

Presedintele a mai spus ca Romania sustine un al treilea nivel de sanctiuni la adresa Moscovei daca Federatia Rusa va invada Ucraina.Reamintim ca pina la acest moment Uniunea Europeana a impus in doua etape sanctiuni politice si economice la adresa Rusiei, sanctiuni considerate insa de analisti mai degraba simbolice.

Vezi in articol principalele declaratii ale lui Traian Basescu

  • Prezenta navei USS Donald Cook arata respectul pentru reactia aliatilor din NATO, dupa anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa. Arata ca statele membre NATO sint solidare cind exista riscuri de securitate
  • Nava pe care am vizitat-o este impresionanta dpdv al capabilitatilor militare si este un simbol. Col Cook a fost un ofiter al Marinei Americane care si-a pierdut viata in lagarele din Vietnam, ca prizonier, dar pe durata prizonieratului col. Donald Cook si-a incurajat ofiterii
  • Nava are o dotare exceptionala. Poate lovi tinte aeriene, tinte navale, poate lupta impotriva rachetelor balistice, poate lovi sub apa daca este atacata de submarine. Are o putere de foc impresionanata, cu 300 de membri ai echipajului
  • Este o ocazie sa multumesc aliatilor nostri pentru prezenta in Marea Neagra pentru execitii comune cu flota romaneasca. O fregata SUA va veni sa o inlocuiasca in Marea Neagra dupa terminarea misiunii USS Donald Cook
  • In general, navele care vin in Marea Neagra fac parte din Flota a 6-a a SUA
  • Raspunsuri la intrebarile jurnalistilor
  • Decizia de aplicarea a celei de-a 3-a runde de sanctiuni a UE la adresa Rusiei e legat de comportamentul Feederatiei Ruse. Cu certitudine Romania va sustine a 3a runda daca Rusia va invada Ucraina
  • E un mesaj in linia mesajelor din ultima perioada a Ambasadei SUA si nu numai. Ucraina a ajuns aicis i din cauza unui nivel inspaimintator al coruptiei in Ucraina. Coruptia a erodat capacitatea statului de a mentine integritatea teritoriala a statului. Doua lucruri au cerut oamenii din Euromaidan: drumul spre Europa si eradicarea coruptiei. Si Romania are probleme de coruptie, si alte tari.
  • S-a demonstrat ca tarile cu institutitii erodate de coruptie devin vulnerabile dpdv al deciziei politice. Cind coruptia atinge virful clasei politice, cind interesele unor grupuri de afaceri sau mediatice sustin un candidat, fiti siguri ca acele grupuri cind ii vor cere ceva candidatului vor primi. Prin coruptie poate fi puternic afectata decizia politica in interesul unui grup. Acesta este mesajul si el trebuie citit corect.
  • Nu sint un adversar al Moscovei. Sint un adversar al unor politici ale Rusiei. Daca Moscova vrea sa nu i se spuna ca are responsabilitati in Nagorno Karabah, ca a ocupat Osetia, nu se poate
  • Daca Moscova vrea sa auda ca nu a anexat Crimeea, nu se poate.
  • Marea problema e ca pentru toate aceste conflicte inghetate butonul este la Moscova. Le poate rezolva pe toate sau sa explodeze in conflicte in functie de interesele ei.
  • Pentru noi e un element care afecteaza securitatea nationala. Chiara daca se supara Moscova, eu nu pot ca din prietenie sa nu le spun ce vad. Ca s-a produs in jurul Marii Negre un cerc de foc: Nagorno-Kraback, Osetia, Abhazia, Transistria, Crimeea
  • Aceasta nava e uzual locata in Spania, fiind parte a sistemului anti-racheta.

Nava militara "USS Donald Cook" a sosit, luni dimineata, in Portul Constanta, unde va ramane pana joi, timp in care marinarii militari romani si americani vor participa la activitati de instruire, in apele teritoriale ale tarii noastre, dar si in apele internationale ale Marii Negre.

Pe parcursul vizitei la Constanta, o delegatie condusa de comandantul navei americane, capitan-comandorul Scott A. Jones, va fi primita de comandantul Comandamentului Flotei, comandorul Tiberiu Liviu Chodan, iar programul echipajului de pe USS Donald Cook va cuprinde si vizite la Arhiepiscopia Tomisului, in Portul Militar Constanta si la Muzeul Marinei.

Potrivit unui comunicat al Statului Major al Fortelor Navale, vizita distrugatorului american la Constanta are loc "in conformitate cu Planul de activitati internationale al Fortelor Navale Romane pentru anul 2014".

Distrugatorul USS Donald Cook si nava militara franceza Dupuy de Lome se afla in Marea Neagra in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene, informa ziarul turc Sabah.

"Este vorba de o misiune pentru oferirea de garantii de securitate aliatilor din cadrul NATO si partenerilor de la Marea Neagra", a comunicat Departamentul american al Apararii.

"Prezenta navei USS Donald Cook demonstreaza angajamentul nostru pentru intensificarea securitatii, capacitatii de reactie si dispozitivelor logistice", afirma colonelul american Steven Warren, un purtator de cuvant al Pentagonului.

Echipat cu sisteme antibalistice Aegis si cu zeci de rachete SM-3, distrugatorul Donald Cook era stationat de doua luni la baza spaniola Rota, in cadrul sistemului antiracheta al NATO.