Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 14 - 27 aprilie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.

ANM precieaza, potrivit Mediafax, ca estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

In intervalul 15-17 aprilie, vremea se va raci accentuat, valorile termice diurne scazand cu 6¬.7 grade fata de cele inregistrate anterior, urmand ca din 18 aprilie temperaturile maxime sa creasca usor si treptat, spre o medie de 20 de grade. Acelasi parcurs il vor avea si minimele termice nocturne, care, dupa o scadere brusca la inceputul intervalului, pana la o medie de 2¬3 grade, vor reveni treptat la valori normale pentru a treia decada a lunii aprilie, adica in jurul a 8 grade.

Sunt posibile ploi slabe de scurta durata in fiecare zi a intervalului, insa in perioada 16-19 aprilie, izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate.

CRISANA

Media temperaturilor maxime va scadea accentuat la inceputul intervalului, de la 16...17 grade in 14 aprilie, pana la 11...12 grade intre 15 si 17 aprilie, apoi vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, valorile termice diurne se vor incadra, in medie, intre 18 si 21 de grade. Evolutia mediei minimelor nocturne este asemanatoare: de la 5 grade la inceputul intervalului, urmeaza o scadere cu aproximativ 4 grade, apoi o crestere usoara pana la valori normale, adica 6...8 grade.

Va ploua intre 14 si 22 aprilie, posibil mai insemnat cantitativ la inceputul intervalului. In celelalte zile probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai redusa.

TRANSILVANIA

Vremea se va raci accentuat in primele zile, cand mediile valorilor termice diurne se vor incadra intre 8 si 11 grade, apoi va reveni la nomalul termic al perioadei. Pe parcursul celor doua saptamani, media temperaturilor minime se va mentine usor pozitiva, intre 1 si 4 grade, iar diferentele de la o noapte la alta sunt nesemnificative.

Va ploua pe arii relativ extinse in cea mai mare parte a intervalului, iar in 16 aprilie ploile vor fi moderate cantitativ si in depresiuni sunt posibile precipitatii mixte. Cantitati mai mari de apa sunt asteptate si in zilele de 18 si 22 aprilie.

MARAMURES

In prima saptamana vor exista variatii de temperatura, indeosebi in primele zile, cand mediile temperaturilor maxime scad de la 15 grade la 11 grade, apoi cresc din nou spre 16 grade. In a doua saptamana vremea se mentine usor mai calda decat ar fi normal in a treia decada a lunii aprilie.

Asemanator, media temperaturilor minime va scadea de la 4 grade pe 15 aprilie pana la 1 grad in 16 aprilie, apoi tendinta va fi de crestere, spre temperaturi medii nocturne in jurul valorii de 6 grade.

In noaptea de 14 spre 15 aprilie, pe arii extinse vor fi ploi mai insemnate cantitativ, apoi probabilitatea de aparitie a ploilor se mentine ridicata, insa acestea vor fi slabe si se vor semnala pe spatii mai restranse.

MOLDOVA

La inceputul intervalului, mediile temperaturilor diurne vor marca o scadere treptata, spre valori de 11...12 grade, iar din 17 aprilie vor incepe sa creasca usor. Cu toate acestea, vremea ramane mai rece decat in mod obisnuit in prima saptamana, apoi valorile termice se vor apropia de normele climatologice. Minimele nocturne vor oscila foarte putin pana pe 20 aprilie si se vor situa in jurul unei medii de 4 grade, apoi vor creste pana la medii de 7...8 grade.

Probabilitatea de aparitie a ploilor se mentine ridicata in fiecare zi. In intervalul 15-19 aprilie, cantitatile de apa pot fi mai insemnate.

DOBROGEA

In primele doua zile temperaturile maxime diurne se mentin mai ridicate decat mediile climatologice, apoi scad usor, spre valori normale, adica in jurul a 13 grade. Din 19 aprilie vremea se va incalzi treptat, media maximelor termice ajungand la valorea de 18 grade la sfarsitul intervalului. Minimele nocturne vor oscila in jurul a 7 grade in prima saptamana, apoi vor creste pana la medii de 9...10 grade.

In tot intervalul de prognoza probabilitatea de aparitie a ploilor se mentine ridicata, cu precadere intre 15 si 19 aprilie cand, local, se pot cumula cantitati de apa mai insemnate.

MUNTENIA

In prima saptamana, regimul termic diurn va suferi variatii semnificative: mediile temperaturilor maxime scad de la 18 grade in 14 aprilie, la 9...10 grade in data de 16 aprilie, apoi cresc din nou pana la 18 grade in 20 aprilie. Media temperaturilor minime se va mentine intre 4 si 6 grade, iar diferentele de la o noapte la alta sunt foarte mici. In a doua saptamana valorile termice, atat cele diurne cat si cele nocturne vor fi apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, ceea ce inseamna maxime de 19...20 de grade si minime de 7...8 grade.

Intre 15 si 23 aprilie va ploua pe arii relativ extinse, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate pana pe 19 aprilie. In celelalte zile probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai redusa.

OLTENIA

Vremea va fi normala din punct de vedere termic la inceputul si sfarsitul primei saptamani, in timp ce in intervalul 15-18 aprilie maximele diurne vor fi cu 6...8 grade mai scazute decat mediile climatologice specifice celei de-a doua decade a lunii aprilie. Valorile termice vor continua sa creasca usor in a doua saptamana, ajungand pana la valori medii de 20 de grade. Media temperaturilor minime se va mentine mai scazuta in prima jumatate a intervalului, intre 3 si 6 grade, apoi minimele vor marca o crestere treptata, pana la valori de 8...9 grade.

Va ploua aproape zilnic, iar pana in 19 aprilie sunt posibile cantitati moderate.

LA MUNTE

Media maximelor termice diurne se va incadra intre 1 si 8 grade in prima saptamana, cu cele mai reci zile pe 15, 16 si 17 aprilie, si va oscila in jurul valorii de 11 grade in cea de-a doua saptamana. In timpul noptilor, temperaturile minime se vor mentine negative in prima jumatate a intervalului, apoi vor creste pana la valori medii de 3...4 grade.

Zilnic vor fi posibile precipitatii pe arii relativ extinse, in general slabe, cu mentiunea ca intre 15 si 19 aprilie vor predomina ninsorile, iar cantitatile vor fi mai insemnate.