Candidatul PNL la Parlamentul European Cristian Busoi, fostul presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca daca Romania nu isi va plati datoriile pentru serviciile medicale trasfrontaliere, exista riscul ca pacientii romani sa fie refuzati in tarile fata de care datoriile sunt mari, cum ar fi Germania, Franta si Austria.

"Prin cele doua vizite pe care le-am facut, in calitate de presedinte al CNAS, la Berlin si la Viena, am reusit sa-i conving pe partenerii nostri ca Romania isi va achita datoriile pe care inca statul roman le are din anii trecuti si din semnalele pe care le am, in acest moment, nu mai sunt atatea cazuri de romani refuzati in aceste doua tari pentru ca din pacate Romania nu a reusit sa-si inchida toate datoriile. Sper sa se intample in acest an pentru ca am prevazut pentru prima data in acest an, o suma de 140 de milioane de euro pentru ca toate datoriile pe care le avem fata de alte tari, pe servicii medicale, sa fie incheiate (...) Daca in acest an nu reusim sa inchidem cea mai mare parte din aceste datorii, sigur ca exista riscul sa se puna penalitati pentru unele dintre ele, pentru ca sunt si acolo niste termene si trebuie sa ne uitam la fiecare datorie in parte. Din pacate un risc mult mai grav este acela ca pacientii romani care au formulare E 112 sau S 2 sau care au card european de sanatate sa inceapa sa fie refuzati in spitalele din tarile unde datoriile sunt mai consistente", a sustinut Cristian Busoi, citat de Agerpres.

Acesta a spus ca din luna iunie 2013, de cand a preluat presedintia CNAS, ritmul de plati pentru serviciile medicale transfrontaliere a crescut mult. Cristian Busoi a precizat ca, in momentul in care le-a aratat partenerilor din Germania si Austria fila de buget si Monitorul Oficial cu bugetul Romaniei in care s-a prevazut, la plati externe, suma de 585 milioane de lei (in jur de 140 de milioane de euro) "au fost foarte convinsi si cred ca s-a transmis informal semnalul mai departe catre spitale si casele locale si nu am mai auzit cazuri de refuz atat de frecvente anul acesta".

"Sper ca acest ritm sa se tina, pentru ca sunt romani care au nevoie acolo. Aceste doua situatii - card sau formular E 112 - decontarea se face direct intre Romania si acele tari, la preturile de acolo. Si atunci evident ca sunt si ei preocupati pentru ca au tarife si costuri foarte consistente. Mai ales S 2 sau E 112 pentru acele tratamente de inalta performanta care nu sunt disponibile in Romania, care pot salva vietile unor concetateni si la noi nu sunt posibile. Banii sunt in buget, sa nu le vina idei sa le mute pe alte capitole numai dupa rectificarea bugetara, dar acest risc este mai mic. Riscul mai mare este sa nu se poata procesa atat de repede dosarele. Eu am crescut personalul de la Directia de Acorduri Internationale si am insistat la CJAS-uri sa trateze cu prioritate aceste dosare si formalitati", a subliniat Busoi.

Acesta a sustinut ca in perioada cat a activat ca europarlamentar a luptat, prin amendamentele pe care le-a depus si prin promovarea adoptarii acestei directive, pentru dreptul tuturor romanilor de a calatori si de avea acces la servicii medicale in orice tara a UE.

"Este celebra directiva pentru serviciile medicale transfrontaliere. Stiti ca o perioada de timp a fost blocata in PE, am fost unul dintre cei care am sustinut in permanenta ca dreptul fiecarui cetatean european de a avea acces la servicii medicale oriunde in UE trebuie pus in practica prin legislatie europeana. Si am avut apoi sansa ca impreuna cu ministrul Nicolaescu, dar ma rog, CNAS este cea care gestioneaza aceste lucruri, sa si implementam aceasta directiva adoptata, printr-un ordin de presedinte CNAS, dupa aceea prin regasirea principiilor in OUG care a modificat Legea 95. Si va pot spune ca in practica romanii pot merge oriunde in UE, se pot trata, fie pe vechiul regulament, formularul S2, E 112 sau cardul european de sanatate, fie pe baza directivei urmand ca CNAS sa le returneze costurile pana la nivelul la care ar fi fost in Romania", a mai aratat Cristian Busoi.