Secretarul de stat in MAE pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a efectuat o vizita de lucru in Statele Unite, unde a avut intalniri cu reprezentanti de la Casa Alba si de la Pentagon. Cu aceasta ocazie, reprezentantul Ministerului de Externe roman a pledat pentru sporirea prezentei SUA si NATO in statele din flancul estic al Aliantei, inclusiv in Romania. Partea americana a constatat ca evaluarile Romaniei privind situatia din regiune sunt convergente cu cele ale SUA, fiind necesara identificarea concreta a masurilor de asigurare a Aliatilor estici.

Bogdan AurescuFoto: Hotnews

MAE informeaza, intr-un comunicat de presa transmis sambata, ca Bogdan Aurescu a avut vineri intrevederi cu Celeste Wallander, Senior Director si asistent special al Presedintelui SUA pentru Rusia si Asia Centrala in cadrul echipei de securitate nationala - Consiliul de Securitate Nationala, la Casa Alba, si respectiv cu Derek Chollet, Asistent pentru securitate internationala al Secretarului SUA al Apararii, la Pentagon.

In discutiile de la Casa Alba, oficialul roman a abordat in principal modalitatile de intensificare a Parteneriatului Strategic bilateral in domeniul politico-militar si de securitate, pe fundalul evolutiilor ingrijoratoare din imediata vecinatate a Romaniei, reiterand argumentele privind sporirea prezentei SUA si NATO in statele Aliantei din flancul estic al acesteia, inclusiv in Romania.

Oficialul roman a facut o prezentare detaliata a evaluarii romanesti asupra perspectivelor de evolutie din vecinatatea Romaniei, informeaza MAE, precizand ca ambii oficiali au constatat ca evaluarile Romaniei si SUA asupra situatiei de securitate din Vecinatatea Estica a Aliantei sunt deplin convergente, fiind necesara identificarea concreta a masurilor de asigurare a Aliatilor estici.

Cu aceasat ocazie, s-a mai discutat despre aspecte privind necesitatea numirii unui nou ambasador al SUA la Bucuresti si despre intrarea Romaniei in programul Visa Waiver.

O alta intalnire de pe agenda vizitei a fost cu Derek Chollet, reprezentantul Pentagonului, ocazie cu care au fost discutate progresele inregistrate in procesul de punere in aplicare a Acordului bilateral privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA din Romania. A fost reconfirmat obiectivul comun privind operationalizarea sistemului de la Deveselu, la orizontul anului 2015, neexistand niciun fel de intarzieri.

Si cu aceasta ocazie, Bogdan Aurescu a pledat pentru extinderea cooperarii militare bilaterale, inclusiv din perspectiva actualului context regional de securitate. Totodata,oficialul roman a subliniat ca, pe fondul crizei din Ucraina, coeziunea Aliantei si angajamentul puternic al tuturor statelor Aliate fata de principiul apararii colective capata o importanta sporita.

Secretarul de stat in MAE a aratat ca o cooperare consolidata cu SUA in regiunea Marii Negre, substantierea prezentei americane, alaturi de cea a altor aliati in zona vor contribui la stabilizarea strategica a regiunii si la descurajarea factorilor de instabilitate. A evidentiat, de asemenea, rolul politicii NATO a usilor deschise in promovarea stabilitatii si securitatii in spatiul euro-atlantic.