54% dintre romani considera ca tara noastra beneficiaza de protectie sporita in calitate de membru NATO, in contextul conflictului din Ucraina, arata un studiu realizat de CSOP, ce a avut ca tema situatia din Ucraina. Sondajul mai arata, pe de alta parte, ca, desi a existat o comunicare larga pe marginea situatiei din Ucraina, aproape jumatate dintre cei chestionati nu se considera suficient de informati cu privire la acest subiect. Categoriile care au un grad de informare scazut sunt persoanele sub 35 ani si cele provenind din mediul rural.

La polul opus, cel mai bine informate par a fi persoanele de 55-64 ani, cele din mediul urban, in special Bucuresti, precum si persoanele aflate in regiunea Moldova.

De asemenea, peste o treime dintre respondentii care au apreciat ca sunt informati intr-o oarecare masura cu privire la situatia din Ucraina sunt de parere ca relatiile bilaterale Romania-Rusia se vor degrada, in timp ce mai mult de jumatate dintre ei considera ca relatiile tarii noastre cu Ucraina si Moldova vor ramane neschimbate.

Sondajul CSOP a fost realizat in perioada 21-27 martie 2013,pe un esantion de 1.102 respondenti cu varsta de peste 15 ani si are o marja de eroare de +/-2.9%.