Pe perimetrul din localitatea vasluiana Silistea, comuna Pungesti, a fost ridicata pe pozitie, joi, prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui, relateaza Agerpres.

Potrivit reprezentantilor Chevron, sonda va fi supusa unor verificari in perioada urmatoare, astfel incat in aproximativ trei saptamani sa poata incepe forarea efectiva, proces care va dura 90 de zile.

"In perimetrul de la Silistea nu vor mai fi aduse in perioada urmatoare utilaje de mari dimensiuni. Forajul va incepe in circa trei saptamani - o luna, cu respectarea legislatiei in vigoare si cu grija fata de mediul inconjurator, in baza acordurile de mediu pe baza carora actionam", a declarat George Orbu, city manager in cadrul Chevron Romania.

La sfarsitul celor 90 de zile, cat va dura forajul executat de reprezentantii Dafora, vor fi prelevate probe de roca, ce vor fi analizate, in vederea stabilirii rentabilitatii unui eventual proces de exploatare a gazelor de sist din zona.

Lucrarile de amenajare la platforma din localitatea Silistea au inceput in cursul anului trecut si au fost suspendate, ulterior, pe fondul protestelor din zona, fiind apoi reluate. Dupa declararea comunei Pungesti drept 'zona speciala de siguranta publica', perimetrul Chevron din comuna Pungesti a fost permanent supravegheat de jandarmi.