Intrarea unui distrugator american in apele Marii Neagra risca sa forteze Rusia sa desfasoare bombardiere supersonice Tu-22M3 in Crimeea si sa accelereze constructia de noi fregate si submarine noi, a anuntat miercuri expertul rus Igor Korotcenko, redactor-sef al revistei "Apararea Nationala", relateaza Ria Novosti citata de Agerpres.

"Rusia ar putea sa profite de aceasta ocazie pentru a consolida infrastructura navala in Marea Neagra pentru desfasurarea unor sisteme suplimentare Bastion, echipate cu rachete antinavale Iahont", a declarat Korotcenko agentiei de presa mentionate.

Moscova ar putea sa desfasoare, de asemenea, in peninsula din Marea Neagra bombardiere tactice Su-34 si bombardiere strategice Tu-22M3.

"Rusia ar trebui sa monitorizeze indeaproape activitatile SUA in regiunea Marii Negre. In acest scop, este esential sa se consolideze sistemul de control si de recunoastere asigurat de aviatia de patrulare maritima si de aviatia navala. Rusia dispune de astfel de capacitati si le foloseste pentru a supraveghea activitatea militara in diferite regiuni ale Oceanului mondial", a indicat acelasi expert.

Potrivit lui Korotcenko, este necesar sa se accelereze punerea in serviciu in cadrul Flotei ruse din Marea Neagra a sase fregate noi si sase submarine noi cu propulsie diesel.

"Aceste masuri vor permite neutralizarea amenintarilor actuale care ar putea aparea pentru Rusia, ca urmare a actiunilor SUA in regiune, inclusiv in urma intrarii in Marea Neagra a unor distrugatoare americane ce constituie un pericol pentru fortele strategice nucleare ruse", a concluzionat redactorul-sef al revistei "Apararea Nationala".

Distrugatorul american Donald Cook, ce urmeaza sa intre pe 10 aprilie in Marea Neagra, dispune de un sistem de alerta si de aparare antiracheta Aegis, fiind dotat de asemenea cu rachete de croaziera Tomahawk