Restaurantul Beirut, unde trei tinere si-au pierdut viata intr-un incendiu, iar alte patru persoane au fost ranite, nu avea autorizatie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, iar autorizatia de functionare din partea Primariei Constanta nu fusese reinnoita in acest an.

Comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, Viorel Jianu, a declarat, marti, jurnalistilor ca nu exista autorizatie pentru securitatea la incendiu pentru niciuna din cele trei firme care isi desfasoara activitatea in cladirea unde se afla si restaurantul Beirut, transmite Mediafax.

"Autorizatie nu am reusit sa gasim in arhivele noastre. Nu am reusit sa gasim niciun act de autoritate emis de institutia noastra referitoare la niciuna din firmele care isi desfasoara activitatea in locatia respectiva", a afirmat comandantul ISU Dobrogea, precizand ca nu a existat o asemenea solicitare in acest an.

El a mai spus ca localul respectiv a fost controlat de catre ISU Dobrogea in anul 2010, atunci fiind gasite si nereguli.

"Au fost controlati in 2010 ultima oara. Avand in vedere numarul mare de operatori economici care isi desfasoara activitatea in judetul Constanta, numarul limitat de personal pe care il avem la nivelul Inspectiei de Prevenire, dar si prevederile reglementarilor in vigoare care ne coordoneaza activitatea de prevenire noi avem obligatia sa facem o selectie de obiective care prezinta un anumit risc de incendiu si in situatia asta se face un control undeva in jur de cinci ani sa ajungem sa acoperim aceste obiective. Atunci au fost gasite nereguli si aplicate sanctiuni legate de organizarea activitatii din cate imi aduc aminte de instalatii electrice", a spus Viorel Jianu.

Intrebat daca reprezentantii ISU nu ar fi trebuit sa revina la firma respectiva sa vada daca au fost indreptate neregulile, el a precizat ca aceasta obligatie revine administratorului societatii.

"Obligatia revine administratorului firmei sa intocmeasca un plan de masuri in conformitate cu neregulile gasite si sa ne comunice modul in care au fost solutionate", a explicat Viorel Jianu.

De asemenea, reprezentantii Primariei Constanta au spus ca firma care detine restaurantul nu-si reinnoise autorizatia de functionare. Ei au precizat ca societatea a avut anul trecut autorizatie, iar termenul legal pentru reinnoirea acesteia a fost 31 martie.

"Firma respectiva a functionat autorizat pana la data de 31 decembrie 2013. De la 1 ianuarie si pana la 31 martie, conform regulamentului de autorizare al Primariei Constanta toti agentii economici vin sa se autorizeze sau sa se reautorizeze dupa caz. Din acest motiv, Corpul de Control nu desfasoara actiuni de control pe autorizatii de functionare decat dupa aceasta perioada sau daca in aceasta perioada exista sesizari, iar in cazul de fata nu au existat sesizari", au afirmat reprezentantii Primariei Constanta.

Ei au mai spus ca firma respectiva nu primise autorizatie pana la 31 martie, dar nu stiau daca au depus sau nu actele necesare ulterior acestei date. Lipsa autorizatiei de functionare este contraventie, fiind sanctionata cu 2.500 de lei.

In urma incendiului de la restaurantul Beirut, de la sfarsitul saptamanii trecute, si-au pierdut viata trei tinere, care lucrau in localul respectiv, iar alte patru persoane au fost ranite. In cladirea respectiva. in afara de restaurant, isi mai desfasoara activitatea un pub si un casino.

Una dintre tinerele decedate era cantareata localului, Ioana Nicoleta Cengher (22 de ani), din Costinesti. Ea absolvise Scoala Populara de Arta, iar acum era studenta la Drept. Tanara obtinuse multe premii si distinctii la concursurile muzicale din tara si participase la numeroase festivaluri.

Celelalte doua tinere care au murit in tragedia de la Constanta erau dansatoare. Nicoleta Vasiliteanu avea 23 de ani si era din Constanta, iar Mihaela Tuca avea 24 de ani si era din Mangalia.

De asemenea, in incendiu au fost ranite patru persoane - Nicoleta Buirencu, o dansatoare de 19 ani, care a fost transportata la un spital din Bucuresti, un barbat de 40 de ani, Adrian Roman, care s-a intoxicat cu fum si este internat la Spitalul Judetean Constanta si doua persoane care au fost transportate la spitalul din Constanta, dar in cazul lor nu a fost necesara internarea. Nicoleta Buirencu este studenta la Stiinte Economice, din Constanta.