Extinderea sistemului educational obligatoriu, prin includerea copiilor de 2 - 5 ani in pregatirea prescolara, este una dintre preocuparile Ministerului Educatiei din Romania, dar si a altor tari din Europa, mai ales in cazul copiilor din familii defavroizate, a declarat ministrul Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei Remus Pricopie a declarat pentru Mediafax ca incluziunea timpurie a copiilor romi in sistemul de invatamant este o tema care preocupa intreaga comunitate europeana, asa cum au aratat specialistii prezenti la conferinta pentru Educatie a Bancii Mondiale, "Consolidarea sistemelor de educatie timpurie a copiilor pentru asigurarea unui proces de invatare eficient", organizata luni si marti in Capitala.

Pricopie a spus ca Ministerul Educatiei Nationale (MEN) doreste sa extinda, din 2015, invatamantul obligatoriu la varsta de 5 ani, iar apoi, gradual, spre 3 ani.

Pentru comunitatile rome sunt importante si proiectele de invatare pe tot parcursul vietii, intucat, pe langa faptul ca sunt copii care nu sunt cuprinsi in nicio forma de pregatire, sunt si parinti care au doar cateva clase, a aratat ministrul.

Incluziunea si crearea sanselor egale la educatie pentru copiii romi au reprezentat unul dintre subiectele importante discutate de participanti la conferinta Bancii Mondiale. Accentul s-a pus in mod special pe politicile pe care Marea Britanie si Ungaria le-au adoptat in privinta incluziunii timpurii a copiilor romi in sistemul de invatamant, insa, s-au alaturat discutiei si experti din Norvegia si Rusia.

Grupurile dezavantajate si susceptibile a nu fi incluse in sistemul national de educatie sunt reprezentate, in medie, de copiii proveniti din mediul rural si de cei proveniti din familiile sarace. Acestia nu reusesc, pana la varsta de 3 ani, sa isi dezvolte un vocabular de peste 1.000 de cuvinte, asa cum ar fi normal, dupa cum demonstreaza studiile realizate de specialistii in educatie.

Tot mai multe tari din Europa Centrala si de Sud-Est apreciaza ca educatia timpurie a copiilor reprezinta un pas determinant in stabilirea parcursului scolar si doresc sa extinda sistemul educational obligatoriu, prin includerea copiilor de 2 - 6 ani in pregatirea prescolara (cresa, gradinita), s-a aratat in cadrul conferintei.

In Europa, invatamantul obligatoriu de la 4 ani (gradinita) este implementat in Cipru, Luxemburg, Irlanda de Nord, Elvetia - in 14 cantoane. Tari in care invatamantul obligatoriu incepe de la 5 ani (gradinita) sunt Grecia, Letonia, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Turcia si Elvetia.

Conferinta Bancii Mondiale a fost organizata, luni si marti, in Capitala, in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, UNICEF si Fundatia pentru o Societate Deschisa.