Magistratii Tribunalului Bucuresti sustin ca Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare, deoarece textul Legii ANI este "neclar" si "imprecis", astfel incat, prin interpretare gramaticala, el este incompatibil doar pentru functia de senator, insa poate ocupa orice alta functie eligibila, relateaza Agerpres.

In motivarea deciziei prin care Tribunalul Bucuresti a admis contestatia lui Mircea Diaconu la decizia BEC, judecatorii apreciaza ca fiind "lipsit de claritate" si "imprecis" textul art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, care stipuleaza: "Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la data incetarii mandatului".

In opinia Tribunalului Bucuresti, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa functia de senator, care, ca functie eligibila, nu este identica cu cea de europarlamentar.

Judecatorii au luat in calcul si jurisprudenta CEDO, care a stipulat ca un text de lege imprecis opereaza in favoarea "titularului dreptului supus interdictiei, respectiv dreptul de a fi ales".

"Retinand ca functia eligibila ocupata anterior de contestator a fost aceea de senator in Parlamentul Romaniei, iar candidatura sa vizeaza nu aceeasi functie eligibila, respectiv aceea de parlamentar european, tribunalul constata ca nu este incidenta teza a II-a a disp.art.25 alin. (2) din legea nr. 176/2010, retinuta de Biroul Electoral Central prin Decizia criticata", se mai arata in motivarea judecatorilor.

Mircea Diaconu a sustinut ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care a fost declarat definitiv in stare de incompatibilitate reprezinta "doar un punct de vedere, ce nu poate fi valorizat ca reprezentand interpretarea oficiala a modalitatii in care se aplica si interpreteaza art.25 alin. (2) din legea nr. 176/2010".

Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis sambata contestatia lui Mircea Diaconu, astfel incat acesta poate candida la alegerile europarlamentare. Decizia nu este insa definitiva.

Mircea Diaconu a atacat in instanta hotararea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela ca are interdictie sa ocupe o functie eligibila.

"La momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se afla in perioada de interdictie a ocuparii unei functii eligibile", se arata in motivarea deciziei BEC.

BEC a avut in vedere raportul Agentiei Nationale de Integritate privind starea de incompatibilitate in care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitarii concomitente a demnitatii de senator si a functiei de director-manager al Teatrului 'C.I. Nottara'.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) va ataca decizia Tribunalului Bucuresti de admitere a contestatiei lui Mircea Diaconu, a confirmat sambata presedintele ANI, Horia Georgescu. Contestatia se va judeca la Curtea de Apel Bucuresti.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu va fi insa atacata de Biroul Electoral Central, potrivit purtatorului de cuvant al BEC, Marian Muhulet.