Judecarea apelului in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci de inchisoare, alaturi de alte persoane, a fost amanata marti dimineata la Curtea de Apel Bucuresti. La termenul de marti, unul dintre cei doi judecatori din complet a formulat o cerere de abtinere, deoarece ar fi fost implicat intr-un alt caz privind fapte de coruptie ale unora dintre inculpatii din dosarul ICA. Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe 26 septembrie pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani, in dosarul privind privatizarea ICA, scrie Agerpres.

"Nu stiu de unde a aparut porcaria asta, dar il felicit", a afirmat Dan Voiculescu, la iesirea din sala de judecata.

Un alt complet de judecatori urmeaza sa judece cererea de abtinere a magistratului si in functie de hotararea pe care acestia o vor lua, dosarul se va judeca in acelasi complet sau intr-unul cu o componenta schimbata.

Lui Dan Voiculescu i se interzic mai multe drepturi civile pe o perioada de trei ani, dupa executarea pedepsei. De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi - fost director general al ICA, Sorin Pantis - fost ministru al Telecomunicatiilor si angajat al ICA, Jean Catalin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Savulescu si Flavius Pop au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare.

Alti inculpati din dosar, respectiv Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene si Alexandru Petre, au primit cate cinci ani de inchisoare. Instanta l-a obligat pe Dan Voiculescu sa plateasca aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea a peste 18 milioane de actiuni de la ICA, donate de liderul conservator fiicei sale Camelia Voiculescu. De asemenea, Dan Voiculescu si ceilalti inculpati au fost obligati sa plateasca in solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Judecatorii au mentinut sechestru asigurator pus de procurori pe bunurile si conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casa din Bucuresti evaluata la 250.000 euro si un cont deschis la BRD, in care se afla peste 15 milioane lei. Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC 'Bioprod' SA Bucuresti.

Procurorii anticoruptie au retinut in sarcina acestuia infractiunile de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.

In acest dosar a mai fost trimis in judecata fostul administrator al SC 'Benefica' SA Bucuresti (firma din grupul Grivco) Jean-Catalin Sandu, pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.