Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat ca, in cativa ani, tarile dezvoltate din UE vor avea un deficit de aproximativ 50 la suta de medici, iar tarile est-europene, in primul rand Romania si Bulgaria, risca sa ramana cu "zone desertificate de medici": "Este poate ultimul ceas in care mai pot fi luate masuri de diminuare a efectelor negative. Nu trebuie sa fim naivi si sa ne inchipuim ca diferite ghiduri de recrutare sau recomandari ne vor proteja impotriva politicilor statelor dezvoltate de a-si acoperi nevoia de personal calificat prin importul de medici", a spus Astarastoae la conferinta "Better working conditions for better care", organizata, la sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles, potrivit Mediafax.

Presedintele CMR a propus si cateva solutii pentru a pastra o parte din medicii romani in tara: cresterea finantarii sistemului de sanatate, renuntarea la a blama medicii, politici intersectoriale in sanatate, fonduri care sa se indrepte catre medici, precum si solicitarea unor compensatii pentru cheltuielile educationale de la statele recrutoare de medici romani.

"Aici la Bruxelles am perceput, dincolo de datele statistice, fenomentul real al exodului medicilor din Romania. Am intalnit medici tineri romani care ar dori sa se intoarca in Romania daca sistemul le-ar creea conditii de afirmare si am auzit numai lucruri bune despre medicii romani, lucruri pe care nu le aud in Romania. In momentul in care functionari de la Comisia Europeana mi-au spus ca apeleaza la medic de familie roman, la medici specialisti romani, la medici dentisti romani, preferandu-i medicilor autohtoni, inseamna ca recrutarea de medici romani va continua si ca ceva nu este normal in Romania daca acesti medici aleg sa plece sa lucreze pe meleaguri straine", a mai spus Vasile Astarastoae.