Directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie, Florinela Georgescu, a declarat luni ca la sfarsitul saptamanii, de Florii, vor fi temperaturi spre 20 de grade in sudul si posibil si in vestul tarii, iar de Pasti vor fi asemanatoare, "cum spune si traditia", transmite Mediafax.

Florinela Georgescu a aratat ca, potrivit prognozei pe doua saptamani pe care Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) o emite luni, vremea va fi foarte schimbatoare pana la Florii. Astfel, dupa aceste zile mai reci, urmeaza o perioada de incalzire pana spre jumatatea saptamanii, apoi o noua racire, la sfarsitul saptamanii, chiar de Florii, putand fi inregistrate temperaturi spre 20 de grade in sudul si posibil si in vestul tarii.

In celelalte regiuni va fi, dupa cum este normal, mai racoare si exista posibilitatea producerii de precipitatii, a precizat Georgescu.

"Exista semnalul ca temperaturile de Pasti vor fi ca cele de Florii, cum spune si traditia", a mai spus Georgescu.

Prognoza meteo in intervalul 7-21 aprilie:

Banat

In prima parte a intervalului, media temperaturilor maxime va depasi 20 de grade pe 8 aprilie, va scadea la 13 grade in 9 aprilie, urmand ca pana in jurul datei de 12 aprilie sa creasca treptat spre 19...20 de grade.

Similar, media minimelor termice nocturne va creste initial spre 8 grade, dar pe 10 aprilie va scadea la 3 grade, pentru ca ulterior sa creasca treptat, pana la 7...8 grade. In a doua saptamana, valorile termice se vor apropia de normalul perioadei, inregistrandu-se, in medie, temperaturi maxime de 15...17 grade si minime de 3...6 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi redusa pana pe 8 aprilie si din nou in intervalul 11-13 aprilie. In celelalte zile vor fi ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai insemnate cantitativ.

Crisana

Media temperaturilor maxime va creste rapid, atingand 21 de grade pe 8 aprilie. Urmeaza zile mai racoroase, cu 12 grade pe 9 aprilie si pana la 18 grade in jurul datei de 12 aprilie. Pe parcursul celei de-a doua saptamani valorile termice diurne vor oscila mai putin, incadrandu-se, in medie, in ecartul 13...17 grade.

O evolutie asemanatoare se preconizeaza si pentru media minimelor termice nocturne. Aceasta va creste initial spre 8 grade, dar pe 10 aprilie va scadea la 2 grade, pentru ca pana la sfarsitul primei saptamani sa creasca pana la 6...7 grade. Ulterior, pe fondul unor variatii mai mici de la o noapte la alta, media temperaturilor minime va fi de 2...5 grade.

In intervalele 9-10 si 13-16 aprilie, se vor semnala ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai insemnate cantitativ. In celelalte zile, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai redusa.

Transilvania

Vor alterna intervalele cu incalzire si racire a vremii, astfel ca zilele cele mai racoroase vor fi cele de 10 si 15 aprilie, cand media temperaturilor maxime nu va depasi 11 grade, in schimb pe 8 aprilie si din nou pe 12 si 13 aprilie, in regiune va fi cald pentru aceasta perioada, cu maxime termice diurne medii de 17...18 grade.

Pe parcursul celor doua saptamani, media minimelor termice nocturne se va mentine usor pozitiva, pana la 4 grade, oscilatiile de la o noapte la alta fiind de mai mica amplitudine in comparatie cu regimul termic al zilelor.

Ploile vor avea o probabilitate ridicata de aparitie in intervalele 9-10 aprilie si 14-16 aprilie.

Maramures

In prima saptamana se vor inregistra modificari semnificative ale valorilor termice diurne, de la medii ale temperaturilor maxime ce vor atinge 19 grade pe 8 aprilie, la cel mult 11 grade in urmatoarele doua zile, pentru ca, pana in jurul datei de 13 aprilie, acestea sa urce la 17 grade. Asemanator, media minimelor nocturne va scadea de la 7 grade pe 9 aprilie pana la 2 grade pe 10 si 11 aprilie, apoi va creste spre 6 grade.

Pe parcursul celei de a doua saptamani, vremea va fi apropiata de normalul termic al perioadei, cu maxime termice cuprinse, in medie, intre 12 si 16 grade si minime nocturne a caror medie va fi pozitiva, faraa depasi 4 grade.

In intervalele 9-10 aprilie si 13-16 aprilie, se vor semnala ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai insemnate cantitativ in intervale scurte de timp. In celelalte zile, fie nu va ploua, fie pe arii restranse vor fi ploi slabe.

Moldova

Mai ales pe parcursul primei saptamani, vor alterna intervalele cu incalzire si racire a vremii. Astfel, pe 8 aprilie si in intervalul 12-14 aprilie, maximele termice vor atinge medii de 18...19 grade, iar minimele termice vor fi in jurul a 7 grade.

In contrast, in zilele reci, care se estimeaza a fi pe 10 aprilie si in intervalul 15-17 aprilie, mediile maximelor diurne nu vor depasi 12 grade, iar minimele noptilor vor fi in jurul a 3 grade. Intre 17 si 21 aprilie, vremea se va incalzi treptat, astfel incat media temperaturilor maxime va urca de la 14 la 17 grade, iar media minimelor termice nocturne se va situa intre 3 si 5 grade.

Ploile vor fi in general slabe si vor avea o probabilitate mai ridicata de aparitie in intervalele 9-10 aprilie si 14-16 aprilie, cand pot fi si sub forma de aversa.

Dobrogea

Vremea se va incalzi pana pe 9 aprilie, cand media maximelor temperaturii aerului va fi de 19 grade. Dupa o racire in intervalul 10-11 aprilie, cu media maximelor diurne de 11 grade si a minimelor nocturne de circa 3 grade, intre 11 si 14 aprilie se va produce o incalzire, maximele urcand spre 17 grade, iar minimele nocturne incadrandu-se intre 5 si 9 grade.

Intervalul 15-21 aprilie se estimeaza a fi normal din punct de vedere termic, cu medii diurne intre 14 si 16 grade si minime nocturne in jurul a 7...8 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi redusa pana pe 9 aprilie si din nou in intervalele 12-14 aprilie si 19-20 aprilie. In celelalte zile, vor fi ploi in general slabe, posibil pe arii relativ extinse in intervalul 10-11 aprilie.

Muntenia

Intre 7 si 9 aprilie, media temperaturilor maxime va creste de la 17 la 21 degrade, pe 10 aprilie va scadea la 12 grade, urmand ca pana in jurul datei de 13 aprilie sa creasca treptat spre 20 de grade. Similar, media minimelor termice nocturne va creste initial spre 7 grade, dar pe 10 aprilie va scadea la 3 grade, pentru ca apoi sa creasca treptat, pana la 7...8 grade pe 14 aprilie.

In a doua saptamana, pe fondul unor oscilatii de amplitudiune mai redusa, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, inregistrandu-se, in medie, temperaturi maxime de 16...18 grade si minime de 4...6 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi redusa pana pe 8 aprilie si din nou in intervalele 11-13 aprilie si 17-21 aprilie. In celelalte zile vor fi ploi, inclusiv cu caracter de aversa.

Oltenia

Vremea va fi apropiata de normalul termic al perioadei, fiind caracterizata de incalziri si raciri succesive. In cele mai racoroase zile, cele de 10, 15 si 16 aprilie, media temperaturilor maxime va fi de 14...15 grade, iar a celor nocturne de 3...4 grade.

In schimb, pe 8 aprilie si din nou pe 12, 13 si 14 aprilie, in regiune va fi cald pentru aceasta perioada, cu maxime termice diurne, in medie, de 19...20 de grade si medii termice nocturne in jurul a 7 grade. Intre 15 si 21 aprilie se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime de 15...17 grade si minime de 4...6 grade.

Ploile vor fi posibile zilnic, iar in intervalele 9-11 aprilie si 13-17 aprilie pot fi pe arii mai extinse precum si moderate din punct de vedere cantitativ.

La munte

Media maximelor termice diurne va prezenta oscilatii intre 4 si 11 grade in prima saptamana, cu cele mai calde zile pe 8, 12 si 13 aprilie, iar in cea de-a doua parte a intervalului va fi cuprinsa intre 5 si 9 grade. Noptile vor fi mai reci decat normalul perioadei, mediile temperaturilor minime fiind, in general, negative.

Precipitatiile vor fi in general slabe si posibile aproape zilnic, cu mentiunea ca la altitudini mari se mai pot semnala lapovite si ninsori. Se estimeaza ca in intervalele 9-11 aprilie si 14-17 aprilie, izolat, precipitatiile vor putea fi mai insemnate cantitativ.