Premierul Victor Ponta a declarat luni ca este dispus sa mearga in decembrie in fata Parlamentului pentru a pleda in favoarea majorarii bugetului pentru Aparare cu 0,2% din PIB in urmatorii 3 ani astfel incat in 2016-2017 sa se ajunga la 2% din PIB. Intrebat in ce calitate va face propunerea, in conditiile in care a postat pe Facebook un mesaj din care reiese ca intentioneaza sa se retraga in noiembrie pentru a fi alaturi de familie, Ponta a afirmat ca vorbeste in calitate de premier care trebuie sa elaboreze bugetul pentru Parlament.

"Haideti sa va spun cum e cu alocarea. De obicei, cei care vorbesc cel mai mult de armata pe la televizor sunt cei care au taiat cel mai mult de la Armata. Ii stiti pe demagogi. Noi am peluat guvernarea in 2012 cu un buget aprobat in 2011 pentru Armata de 1,12% din PIB, adica fix jumatate din cat ar trebui Romania prin obligatiile asumate sa aloce. Deci cine se batea cu caramida NATO in piept, dl Boc, dl Basescu, ei au taiat de la Armata, nu mai zic de cum si-au batut joc de militarii care au iesit la pensie, alea sunt in plus.

Am reusit in 2013 -1,38% din PIB, in 2014 - 1,42% din PIB, am incheiat contractul si nu e usor sa platesti ratele pentru avioanele multirol, am mai reusit sa facem investitii in modernizarea capacitatii tehnice, e un lucru bun dar nu e suficient. Trebuie, dupa noiembrie, ca pana atunci vedeti ca e campionatul national de cine taie toate taxele dar da mai multi bani. Nu stiu cum reusesc ei sa taie toate taxele si sa dea mai multi bani la Sanatate, la Educatie, la Armata. Asta e pura demagogie. Dar, din decembrie, eu sunt dispus sa merg in Parlament, ca doar Parlamentul poate sa decida acest lucru, si sa alocam cate 0,2% din PIB in urmatorii trei ani, in asa fel incat in 2016-2017 sa ajungem la 2% alocare din PIB, o medie pe care din regiunea noastra doar Polonia a atins-o", a adaugat Ponta.

"Exista candidati la prezidentiale care habar n-au ce inseamna PIB sau ce inseamna alocare bugetara", sustine premierul.

Intrebat de presa in ce calitate va face propunerea, in conditiile in care a postat pe Facebook un mesaj din care reiese ca intentioneaza sa se retraga pentru a fi alaturi de familie, Ponta a raspuns: "Daca asta ati inteles dumneavoastra, atunci intrebarea e inutila. Eu vorbesc de calitatea de sef al Guvernului care va trebui sa intocmeasca pentru Parlament proiectul de buget pentru anul 2015".

La insistentele reporterilor, care l-au intrebat care variante este valabila -prezenta in fata Parlamentului in decembrie sau retragerea in noiembrie de pe scena politica-, Ponta a raspuns doar ca va prezenta explicatii mai tarziu.

Premierul Victor Ponta a scris, vineri, pe Facebook ca in noiembrie, dupa castigarea "ultimei batalii", isi doreste sa lase locul in politica altora, "mai tineri", iar el sa recupereze din timpul pe care in ultimii 13 ani nu l-a acordat familiei si celorlalte parti bune si frumoase din viata sa. ULterior, premierul a refuzat sa ofere explicatii cu privire la acest mesaj.