Politistii au facut, luni, 11 perchezitii in Bucuresti si Ilfov, printre care si la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal, fiind vizate sapte persoane suspectate de evaziune, delapidare si spalare de bani, cu un prejudiciu de trei milioane euro, intr-un dosar privind vanzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din liga I de fotbal, transmit agentiile Mediafax si Agerpres. Potrivit Politiei Romane, ancheta vizeaza meciurile din perioada 2011-2013, iar evaziunea fiscala este estimata la 3 milioane de euro. Dumitru Dragomir a fost retinut pentru 24 de ore, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Mitica DragomirFoto: Rompres

Desfasurarea evenimentelor de luni:

Ora 14.10: Dumitru Dragomir a fost retinut pentru 24 de ore, anunta Digi 24.

Ora 13.30: Anchetatorii au parasit sediul LPF. "Am stat aici atat cat a fost nevoie", a declarat unul din anchetatori.

Ora 13.15: Tribunalul Bucuresti face lumina in cazul perchezitiilor de luni

"Din datele si probele administrate in cauza rezulta indicii rezonabile ca in perioada 2011-2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 EURO, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vanzarii unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, in conditiile in care vanzarea reala s-a realizat prin negociere directa (fara intermediari) intre reprezentantii Ligii Profesioniste de Fotbal si reprezentantii societatii castigatoare.

De asemenea, rezulta indicii rezonabile ca suma de bani a fost spalata printr-un circuit fictiv in care sunt implicate mai multe societati comerciale. In cauza s-a inceput urmarirea penala. Activitatile au fost desfasurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Roman de Informatii si A.N.A.F. - Directia Generala Antifrauda Fiscala. Facem precizarea ca inceperea urmariri penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie" - Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, conform gsp.ro.

Cine este Capital Properties

Capital Properties este firma care ar fi incasat comisionul de 2,25 de milioane de euro, rezultati din achizitionarea ultimelor sase parchete ale Ligii 1 la fotbal. Actionarul unic al societatii este Mihai Corbu, un apropiat al lui Adrian Tarau, prietenul lui Zoltan Teszari (n.r. patronul RCS&RDS), dupa cum informeaza gsp.ro.

2,25 milioane de euro reprezinta 5% din cele 45 de milioane de euro pe care RCS&RDS le-a achitat pentru cele sase pachete din Liga 1.

Ora 12:07 "Comisionul a fost aprobat in Adunarea Generala. Nu am participat la discutii si la semnarea contractului, deci nu stiu mai mult.

Contractul a fost semnat de Dragomir si de domnul Popescu probabil, directorul economic de atunci. Pe mine nu m-a chemat nimeni la audieri si nici nu avea de ce sa ma cheme. Au mai fost anchete pe aceasta tema si s-au terminat favorabil pentru domnul Dragomir. Dansul mereu s-a acoperit de acte" - Alexandru Boc, fost vicepresedinte al LPF, pentru Dolcesport.

Ora 11.50: Dumitru Dragomir se afla de peste o ora in sediul Politiei Capitalei, acolo unde este audiat.

Ora 11.40: Catalin Ciubota, fostul avocat al Ligii Profesioniste de Fotbal a fost chemat la audieri, ca martor, vinerea trecuta (gsp.ro).

Ce i se reproseaza lui Dumitru Dragomir

Surse din cadrul anchetatorilor au precizat (pentru Mediafax) ca in acest caz cei implicati sunt acuzati de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani. Dumitru Dragomir ar fi incasat un comision important pentru a vinde intr-o anumita directie mai multe optiuni din drepturile tv pentru sezoanele 2011-2013. Astfel, Dragomir ar fi fost "premiat" cu aproximativ 2,5 milioane de euro de catre RCS&RDS, firma care detine (pana la finalul sezonului in curs) sapte optiuni din drepturile tv.

2,25 milioane de euro din drepturile tv (reprezentand comisionul de 5% din drepturile tv) au ajuns in conturile Capital Properties, o firma de imobiliare care avea doar doi angajati. "O sa urmarim unde se duce acest comision, prin offshore-uri prin Cipru sau prin Insulele Cayman. Pe unde vor circula ca sa ii ia Mitica", a precizat la acel moment Gigi Becali.

Ora 10.30: In aceste momente, Dumitru Dragomir este audiat la Politia Capitalei.

De unde a obtinut LPF banii in 2011

Initial, LPF vanduse doar trei pachete

Liga Profesionista de Fotbal a vandut la prima licitatie din 2011 doar trei pachete catre: Digisport (pachetul 1 - 13.200.000 de euro plus TVA), Dolce Sport (pachetul 2 - 12.900.000 de euro plus TVA) si Antena 1 (pachetul 3 - 10.500.000 de euro plus TVA). Ulterior, RCS&RDS a achizitionat ultimele sase pachete din drepturile tv ale Ligii 1 la fotbal, operatorul de cablu platind 55,8 milioane de euro, cu TVA cu tot.

Citeste aici povestea drepturilor de televizare.

Ora 10.07: "Numai mancatorii de rahat pot sa creada ca am furat. Asta e cearta mea cu televiziunile. Toata lumea vorbeste, dar asta este. Eu n-as crede ca voi fi retinut la finalul zilei, iar eu sunt oracol. Abuzuri se mai fac, dar retineti ca eu am documente. Sunt acoperit de hartii cat traiesc si de pamant dupa ce mor", a declarat Dumitru Dragomir, la iesirea din propria casa.

Informatiile zilei:

Ora 9.39: Vinzarea drepturilor de televizare in 2011 - 2013 a fost o afacere extrem de complicata, suma totala fiind de peste 101 milioane euro (TVA inclus). Pentru a respecta prevederile concurentiale, meciurile au fost impartite in mai multe pachete, achizitionate de televiziuni diferite (RCS, Antena 1, Dolce). Vezi aici mai multe informatii despre licitatia din 2011

Ora 9:03: Catalin Tolontan (GSP) a spus la Realitatea TV ca, potrivit informatiilor sale, printre cei vizati se numara si Mitica Dragomir, fost presedinte al LPF.

--------------------------

Actiunea vizeaza persoane cercetate intr-un dosar penal privind savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Capitalei.

"Din informatiile obtinute pana in acest moment, se pare ca, in perioada 2011-2013, persoanele vizate ar fi savarsit infractiuni in legatura cu vanzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din liga I de fotbal. Prejudiciul estimat este de trei milioane de euro", a precizat sursa citata.

Anchetatorii fac perchezitii la 11 adrese din Bucuresti si Ilfov si vor pune in aplicare sapte mandate de aducere, persoanele vizate urmand sa fie audiate la sediul Politiei Capitalei.

Potrivit unor surse din Politie, una dintre perchezitii are loc la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF).

Perchezitiile sunt facute de Politia Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.