Judecatoria Sectorului (JS) 1 a decis ca instantele din Romania nu pot judeca dosarul in care cetateanul german Dieter Stanzeleit, pretins fiu al regelui Mihai I, cere stabilirea paternitatii, hotararea nefiind insa una definitiva, informeaza Mediafax.

Potrivit aceleiasi hotarari, Stanzeleit va trebui sa plateasca 10.411 lei, reprezentand cheltuieli de judecata.

"Admite exceptia necompetentei internationale a instantelor romane in solutionarea capatului de cerere privitor la contestatia de stat. (...) Respinge ca inadmisibila cererea privind stabilirea patenitatii", se arata in decizia JS 1.

Decizia Judecatoriei Sectorului 1 nu este definitiva si a fost deja atacata cu apel.

"Exista o hotarare a instantei din Germania, care este irevocabila si care spune ca singura instanta in masura sa judece acest dosar este cea din Romania. Hotararea fiind pronuntata de un stat din Uniunea Europeana, Romania este obligata sa se supuna acestei decizii", a declarat, pentru Mediafax, avocatul lui Stanzeleit, Artim Sartizian.

Dieter Stanzeleit a introdus in 21 ianuarie 2013, la Judecatoria Sectorului 1, o actiune prin care cere magistratilor sa stabileasca, in urma administrarii probelor ce se vor propune pe parcursul judecarii cazului, ca Regele Mihai I al Romaniei este tatal sau biologic.

In deschiderea cererii depusa la instanta, obtinuta de Mediafax, Stanzeleit arata ca, "in prezent, aparenta de drept, neconforma cu realitatea biologica, si care rezulta din actul de nastere, este ca tatal subsemnatului este defunctul Max Bernhard Stanzeleit ce figureaza in acest act, la pozitia "tata"".

"Insa, in realitate, tatal biologic al subsemnatului este Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei, realitate pe care dintotdeauna am cunoscut-o, fiindu-mi mai apoi confirmata si de "mama" mea "adoptiva" , respectiv Dna. Irmgard Stanzeleit, ce mi-a destainuit (de fapt confirmat) ca, la inceputul anului 1945, copil fiind, am fost lasat, de catre persoane necunoscute, intr-o stare fizica extrem de precara (ranit si sangerand) spre ingrijire doamnei Irmgard Stanzeleit, ce din compasiune a acceptat primirea mea, cu atat mai mult cu cat, in perioada respectiva se ingrijeau de fiul lor, ce isi traia ultimele zile (si care, la scurt timp a si murit) pe nume Dieter Stanzeleit, pe care, mai apoi, practic l-am "substituit"", relateaza acesta in solicitarea depusa la instanta.

In urma "confirmarii", arata Stanzeleit in actiunea sa, acesta a inceput sa-si aminteasca clipele socante "traite in frageda copilarie", "cand, mama mea biologica, Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, a fost executata in fata mea si cum, dupa aceasta, am fost lasat in grija Dnei. Stanzeleit, ce impreuna cu mama sa, locuia pe atunci la familia Neils in Schmatzin, Pomerania".

Semnatarul actiunii mai noteaza in documentul citat ca, in 1994, a decis sa initieze unele investigatii, pe cont propriu, privind trecutul sau si, in special, destinul mamei sale biologice Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, intrand astfel in contact cu mai multi martori oculari si istorici, care i-au relatat ori confirmat realitati pe care le cunostea sau pe care doar si le amintea.

In urma cercetarilor facute pe cont propriu, Stanzeleit a obtinut mai multe inscrisuri ce ar atesta faptul ca tatal sau biologic este regele Mihai I al Romaniei, si nu cel ce figureaza la momentul actual in actele oficiale, potrivit aceluiasi document. Un inscris depus de Stanzeleit la dosar este Raportul Corpului de Detectivi nr. D/117/13 Septembrie 1939, ce poarta insemnul "strict secret" si este semnat de colonelul Ion Vasilescu, in calitate de sef al Corpului de Detectivi. Acest document descrie, potrivit lui Stanzeleit, desfasurarea nuntii din 7 septembrie 1939, de la ora 9.30, la Primaria din Azuga.

"Marele Voievod Mihai si Domnisoara Nerissa Jane Irene Bowes Lyon (de origine straina) au pastrat secretul asupra casatoriei, din motivele cunoscute. Pe langa primarul orasului, care a prezidat cununia, au fost prezenti cativa ofiteri superiori ai gardei regale. Domnisoara de onoare a miresei a fost Printesa de Aosta, Irina, sora mai tanara a Elenei, mama tatalui meu", se arata in actiune.

Un alt inscris depus la dosar consemneaza, potrivit autorului actiunii, "sfarsitul tragic al acestei legaturi, respectiv scrisoarea din 8 decembrie 1945 a ministrului-secretar de stat Teohari Georgescu (deciziunea), cu numarul de inregistrare 10792, care cuprinde informatiile si documentele existente conform caora cetateana britanica Nerissa Lyon, sotia regelui, impreuna cu fiul ei, a fost arestata de organizatia germana SS a Capului de Mort, dupa 23 august 1944".

Stanzeleit arata ca din relatia prezentata "a rezultat un singur copil, respectiv subsemnatul, fiind nascut (in realitate) pe 28 noiembrie 1939 la Manastirea Sinaia si botezat de preotul comunitatii, M. Rosescu, respectiv in data de 1 ianuarie 1940, la biserica ortodoxa Sf. Ioan Botezatorul din localitatea Carmen Sylva".

"Numele primit de subsemnat, la botez, a fost acela de Nicolae-Vasile. De altfel, pe copia certificatului de botez, ce se gaseste in posesia mea, sunt trecuti ca parinti Domnul Mihai de Alba Iulia si Doamna Nerissa Lyon, care in realitate avea numele de familie Bowes-Lyon, in timp ce drept nasa de botez aparea o anumita Doamna Colonel Vasile Voinescu. In dovedirea celor de mai sus, ma gasesc in posesia mai multor declaratii consemnate in inscrisuri autentice ale unor persoane ce cunosc si confirma aceste imprejurari, si pe care le voi depune la dosarul cauzei", se mai arata in document.

In finalul solicitarii depuse la judecatorie, Stanzeleit cere instantei ca, "in baza probelor ce se vor administra in cursul cercetarii judecatoresti, sa admita actiunea dupa cum aceasta a fost formulata si, in consecinta, sa constate ca, majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei, este tatal biologic al subsemnatului, dispunand facerea cuvenitelor mentiuni in actul de nastere al subsemnatului". Stanzeleit solicita "in mod deosebit" incuviintarea efectuarii unei expertize medico-legale (genetica, tip ADN), ocazie cu care se va stabili legatura biologica dintre subsemnatul si Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei".

Primul termen de judecata in acest dosar civil a fost in 10 aprilie 2013. Dieter Stanzeleit, in varsta de 73 de ani, a deschis anterior actiuni cu acelasi obiect in Germania si in Elvetia.

In 2006, el a publicat o cartea "Regina pierduta", in care sustine, de asemenea, ca este fiul natural al Regelui Mihai.

In iulie 2000, tot Stanzeleit si-a exprimat dorinta de a aduce in Romania ramasitele pamantesti ale regelui Carol al II-lea si ale Reginei Elena - parintii Regelui Mihai I.