Peste o suta de persoane, majoritatea localnici, au protestat, sambata dupa-amiaza, la Pungesti (Vaslui), fata de gazele de sist, oamenii marsaluind pe o distanta de cativa kilometri pe drumul judetean care tranziteaza comuna, pana in apropierea perimetrului detinut de compania Chevron.

Un nou protest fata de gazele de sist a avut loc la Pungesti, cu o zi inainte de Ziua Nationala de Lupta Impotriva Fracturarii Hidraulice, transmite Mediafax.

Oamenii s-au adunat in localitatea Armasoaia, apoi au pornit in mars spre localitatea Silistea si, dupa parcurgea a aproximativ trei kilometri, s-au oprit in apropierea perimetrului unde compania Chevron desfasoara actiuni de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Protestatarii au avut pancarte si steaguri si au scandat lozinci impotriva guvernului si a exploararii si exploatarii gazelor de sist, precum "Romania, tara noasta si apa noastra, niciodata Chevron nu o sa o otraveasca", "Victor Ponta nu uita, tara asta nu-i a ta" si "Afara, afara, cu tradatorii din tara".

"Practic, astazi am dat startul la ceea ce se va intampla duminica in 60 de orase din Romania. La manifestatie, una pasnica si autorizata, au venit atat localnici, inclusiv batrani si copii, cat si activisti de mediu din diverse localitati din tara, cum ar fi Constanta, Iasi, Bucuresti, Vaslui si Barlad", a declarat sambata, pentru Mediafax, Zina Domintean, unul dintre liderii Asociatiei "Miscarea de Rezistenta Pungesti".

Pe toata durata celor doua ore de protest, manifestantii au fost insotiti de jandarmi, care nu au permis accesul acestora spre perimetrul detinut de Chevron.

Compania Chevron a obtinut, la sfarsitul lunii martie, acordul de mediu pentru cel de-al patrulea perimetru detinut in judetul Vaslui, in baza caruia va putea face explorare pentru gazele de sist la Puiesti, Agentia pentru Protectia Mediului emitand documentul dupa ce nu a primit nicio contestatie la acest proiect.

Sonda de explorare de la Puiesti va fi amplasata la 1,4 kilometri de cea mai apropiata localitate si la 300 de metri fata de paraul Tutova. Suprafata luata in concesiune de compania petroliera este de aproximativ doua hectare.

Chevron mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui, obtinute in urma cu un an, pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Silistea - Pungesti, Paltinis - Bacesti si Popeni - Gagesti. De asemenea, compania petroliera a obtinut, in baza acordului de mediu si a altor avize de la alte autoritati, si prima autorizatie de construire pentru amenajarea platformei pe care urmeaza sa fie montata sonda de explorare de la Silistea - Pungesti. Autorizatia a fost acordata de Consiliul Judetean Vaslui la inceputul lunii octombrie 2013, lucrarile de amenajare a platformei fiind incepute efectiv in 2 decembrie 2013.

Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la Pungesti au avut loc mai multe proteste, ultimele actiuni de acest fel desfasurandu-se in 18 martie, cand zeci de localnici din Silistea si Armasoaia au iesit in strada in incercarea de opri o coloana de autotrenuri care se indrepta spre perimetrul detinut de Chevron.