Comisarul european pentru justitie, cetatenie si drepturi fundamentale Viviane Reding a declarat vineri, in marja celui de al 3-lea summit UE dedicat romilor de la Bruxelles, ca i s-a parut foarte important, din punct de vedere simbolic, ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost prezent la reuniune, relateaza Agerpres.

Presedintele roman Traian Basescu, singurul sef de stat sau de guvern prezent la eveniment, a avut inainte de a pleca de la summitul UE dedicat romilor o scurta intrevedere cu comisarul european Viviane Reding. Potrivit acesteia, in cadrul intalnirii nu au fost discutate chestiuni legate de justitie, pe care Reding a precizat ca le discuta constant cu ministrul justitiei.

"Am discutat despre aceasta uriasa parte a populatiei Romaniei care este de origine roma si despre necesitatea ca Romania sa faca multe eforturi pentru ca majoritatea acestor oameni sa poata fi integrati, pentru ca saracia sa nu mai fie o problema, pentru ca acesti oameni sa nu mai fie fortati, intr-un fel, sa paraseasca tara si sa poata continua sa traiasca unde s-au nascut", a declarat vicepresedinta CE pentru presa romana din Bruxelles.

Viviane Reding a adaugat ca, din punctul ei de vedere, "a fost foarte important, din punct de vedere simbolic, ca presedintele a fost acolo, asta arata ca da, este un subiect, un concept si un angajament pe care Romania il ia foarte in serios".

"Presedintele a fost acolo, Romania este parte a solutiei si nu parte a problemei, acesta este mesajul meu si acum acest mesaj trebuie transformat in realitate", a mai spus comisarul european.

Intrebata daca Romania merge in directia cea buna in ceea ce priveste integrarea romilor, comisarul european a subliniat ca exista progres "incet, incet" in toate statele si ca nu a vazut regres in niciuna dintre tarile UE in ultimul an.

"Am vazut regres timp de atatia ani si vad acum pentru prima data ca in toate tarile exista progres. Timid uneori, mai dedicat in alte cazuri, dar progres, iar asta imi da sperante ca lucrurile pot merge in directia cea buna", a incheiat Viviane Reding.