Ministerul roman de Externe informeaza ca a luat nota cu surprindere de comentariile ministerului omolog din Rusia in legatura cu unele declaratii ale partii romane si considera ca tentatia de a transfera criza grava pe care Rusia o traverseaza in relatia cu comunitatea europeana si euro-atlantica in zona relatiilor bilaterale cu Romania este nefundamentata si constituie o greseala.

Intr-un comunicat difuzat vineri, purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu, precizeaza ca MAE a luat nota cu surprindere de comentariile purtatorului de cuvant al MAE rus, Alexander Lukashevici, in legatura cu unele declaratii recente ale partii romane fata de situatia din Ucraina.

"Romania a sustinut si sustine in continuare, impreuna cu partenerii sai din UE si NATO si in termeni intru totul similari, necesitatea respectarii independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este pozitia principiala a Romaniei, sustinuta consecvent si in alte contexte similare, in care frontierele recunoscute international au fost modificate unilateral sau puse sub semnul intrebarii, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului international", se arata in comunicat.

"Tentatia MAE rus de a transfera criza grava pe care Federatia Rusa o traverseaza, in prezent, in relatia sa cu comunitatea europeana si euro-atlantica in zona relatiilor bilaterale cu Romania este nefundamentata si constituie o greseala", mai afirma purtatorul de cuvant Brandusa Predescu.

Aceasta precizeaza de asemenea ca "este regretabil faptul ca acumularile pozitive inregistrate in cursul anului 2013 in dialogul bilateral romano-rus sunt relativizate de partenerii nostri de la Moscova, in contextul in care pozitia Romaniei nu urmareste altceva decat asigurarea durabila a unui climat de stabilitate si predictibilitate in Europa".

Rusia a lansat vineri un atac la adresa presedintelui Traian Basescu.Intr-un comunicat oficial al Ministerului rus de Externe (lb. rusa) se arata ca "Rusia a remarcat o noua serie de declaratii antirusesti ale presedintelui Traian Basescu". "Un alt val de retorica anti-ruseasca din partea conducerii de la Bucuresti - intr-o etapa in care dialogul Bucuresti-Moscova a inceput sa ia o dinamica pozitiva -, nu corespunde interesului niciuneia dintre parti si nu poate sa nu genereze dezamagire", se mai arata in comunicatul MAE rus, citat de AFP.

"Presedintele roman a acuzat Rusia, cu ocazia celebrarii a 10 ani de la intrarea Romaniei in NATO, ca ar fi comis o agresiune contra Ucrainei", precizeaza ministerul rus de Externe.

"In spatele acuzatiilor se ascunde clar intentia Bucurestiului de a ignora cauzele crizei din Ucraina, refuzul de a recunoaste adevaratele forte care au stat la originea ei si incapatanarea de a gasi o cale rationala de solutionare a crizei", se mai arata in declaratia diplomatului rus Alexandr Lukashevici, citat in comunicatul MAE rus.

"In general, un alt val de retorica anti-ruseasca din partea conducerii de la Bucuresti - intr-o etapa in care dialogul Bucuresti-Moscova a inceput sa ia o dinamica pozitiva -, nu corespunde interesului niciuneia dintre parti si nu poate sa nu genereze dezamagire", se mai arata in comunicatul MAE rus.

Comunicatul il mentioneaza si pe ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, acuzat si el ca nu a ramas mai prejos decat Traian Basescu in ce priveste criticile la adresa Rusiei.