Elisabeta Ponea, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova si sotia fostului inspector sef al IPJ Mehedinti retinut in dosarul Duicu, a fost propusa in septembrie 2013 de ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, la sefia sectiei judiciare din cadrul DNA, in timpul tentativei de schimbare a esalonului doi de procurori-sefi au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Numele Elisabetei Ponea, propus atunci de Cazanciuc a trecut neobservat, deoarece aceasta viza functia de sef al sectiei judiciare. Ttoata atentia era concentrata anul trecut pe incercarea de schimbare a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru de la conducerea sectiei 1.

  • UPDATE Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc la TVR, emisiunea realizata de Ion M. Ionita: "Nu am formulat o asemena propunere. D-na Ponea a fost unul dintre zecile de magistrati care au fost la Ministerul Justitiei in perioada in care incercam sa gasim procurori adecvati pentru diversele functii de conducere libere, vacante la nivelul conducerii Ministerului public, d-na Ponea avand 2 mandate de procuror general la Parchetul Curtii de apel Craiova in perioada 2006-2012, deci un om cu foarte mare experienta care teoretic poate sa aspire la o functie de conducere la nivelul Ministerului Public. D-na Ponea nu se regaseste printre propunerile facute de Ministrul Justitiei nici pentru Parchetul General, nici pentru alta structura de parchet. Propunerile ministrului au fost cele care sunt deja in momentul de fata in functie"

Nu e clar cum a ajuns ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, la numele Elisabetei Ponea, cert este ca propunerea a fost trimisa la CSM impreuna cu alte nume care urmau sa ocupe functii importante din esalonul doi al DNA. In urma presiunilor, ministrul Cazanciuc a renuntat la propuneri, retragandu-le. Sectia judiciara este condusa azi de procurorul Elena Matiesescu. Sectia judiciara apara in instanta interesele DNA odata ce un dosar este trimis in judecata.

De notat ca in timp ce ministrul Cazanciuc o propunea pe Elisabeta Ponea la sefia sectiei judiciare a DNA, sotul acesteia tocmai ar fi primit promisiuinea baronului PSD, Adrian Duicu ca va fi promovat in MAI. Nu e clar daca la momentul cand sotia inspectorului era propusa la DNA, impotriva fostului sef al IJP Mehedinti era deshis un dosar penal. Acest detaliu pune cu atat mai mult in discutie modul in care ministrul Cazanciuc a recrutat anul trecut procurori pentru functii cheie din DNA. Nu e clar pe ce criteriu au fost propusi. Ministrul n-a putut fi contactat pentru explicatii.

Potrivit unui comunicat DNA, "in perioada martie-iunie 2013, inculpatul Duicu Ioan-Adrian, presedintele Consiliului judetean Mehedinti, a afirmat fata de inculpatul Ponea Constantin stefan, inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, faptul ca are influenta asupra mai multor functionari publici (membri ai Guvernului, functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, seful Inspectoratului General al Politiei Române, pe de o parte, si consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orsova, pe de alta parte). Totodata, Duicu Ioan-Adrian i-a promis lui Ponea Constantin Stefan ca îsi va folosi aceasta influenta, pentru a-i determina pe functionarii publici sa faca acte care intra în atributiilor lor de serviciu, si anume:

- în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, seful Inspectoratului General al Politiei Române) sa îl mentina temporar Ponea Constantin Stefan în functia de inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, iar la o data ulterioara sa îl numeasca într-o functie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, respectiv director adjunct al Directiei de Ordine Publica, precum si sa numeasca o persoana din familia acestuia într-o functie de conducere în cadrul Ministerului Public;

- în ceea ce îi priveste pe membrii Consiliului local al municipiului Orsova, influenta urma a fi exercitata pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea, catre o alta persoana din familia lui Ponea Constantin stefan, la un pret „convenabil”, a doua suprafete de teren (în suprafata totala de aproximativ 200 de m2, terenuri situate în centrul municipiului Orsova si reprezentând acostamentul unei strazi). Obtinerea acestor foloase în favoarea unui membru al familiei lui Ponea Constantin stefan a si fost realizata prin exercitarea influentei de catre Duicu Ioan-Adrian asupra unui numar de 11 membri ai Consiliului local Orsova, prin intermediul si cu ajutorul lui Popescu Constantin, om de afaceri si presedintele organizatiei municipale Orsova a unui partid politic. Ca urmare a exercitarii influentei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public si concesionarea celor doua suprafete de teren. Cele doua suprafete de teren erau înscrise în cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localitatii Orsova (si apoi concesionate); în aceste împrejurari, folosul obtinut prin dobândirea acestor doua suprafete de teren în conditiile aratate, este unul necuvenit, obtinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementeaza regimul juridic al proprietatii publice.

În schimbul exercitarii influentei avute fata de functionarii publici amintiti, în sensurile si pentru scopurile mai sus descrise, Duicu Ioan-Adrian i-a pretins lui Ponea Constantin Stefan sa îl determine pe judecatorul care judeca o anumita cauza sa pronunte o hotarâre care sa îi fie favorabila, în sensul anularii raportului Agentiei Nationale de Integritate care îl viza pe Duicu Ioan-Adrian. Folosindu-se de împrejurarea ca o persoana din familie este chiar sefa Sectiei de contencios administrativ si fiscal a instantei care avea de solutionat cauza respectiva, Ponea Constantin Stefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian ca îi va obtine acest folos, în sensul ca hotarârea care se va da în cauza amintita va fi una favorabila acestuia din urma."

Ca fapt divers, procurorul Elisabeta Ponea a facut in 2012 o cerere de aparare a reputatiei la CSM in urma unui articol publicat in Cotidianul intitulat „Craiova, un oraş cu gura cascata: Numiri de râsu’-plânsu’ în institutiile statului”. CSM i-a acceptat cererea, anuntand intr-un comunicat ca "Articolul de presa contine afirmatii eronate în privinta numirii procurorului Ponea Elisabeta la Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Craiova, şi a sotului sau, comisarul şef de politie Ponea Constantin Ştefan, în functia de inspector şef la Inspectoratul de Politie al Judetului Dolj. Afirmatiile eronate au determinat aprecierea autorului articolului ca, în judetul Dolj, nu mai exista un control judiciar efectiv al dosarelor penale. Se induce ideea ca dispozitiile de procedura penala privind verificarea de catre procuror a activitatii de cercetare penala efectuata de catre organele politiei judiciare, precum şi a întregii activitatii de urmarire penala de catre instanta de judecata nu sunt efective, ci doar formale, datorita relatiilor de familie existente la nivelul politiei, parchetului şi instantei de judecata".

Elisabeta Ponea (fosta Dragut) a fost doua mandate presedinte al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova. A fost casatorita in trecut cu actualul presedinte al Birouluil Electoral Central, judecatorul Florentin Sorin Dragut. A candidat in 2010 pentru a deveni mebru CSM, dar