Parlamentul European si Consiliul European au luat, joi, decizia finala privind includerea Republicii Moldova pe lista tarilor ai caror cetateni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a calatori in Spatiul Schengen, incepand cu 28 aprilie, informeaza CE, potrivit Mediafax. Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferata pe lista tarilor ai caror cetateni vor putea circula fara vize in Schengen, pentru o perioada de 90 de zile.

La 27 februarie, Parlamentul European a aprobat aceste amendamente, iar la 14 martie Consiliul UE, in formatul ministrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetatenii R. Moldova.

Ultimul pas este publicarea deciziei in Jurnalul Oficial, care urmeaza sa aiba loc la 8 aprilie, potrivit CE. Masura va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicare. "Pana la sfarsitul lunii, cetatenii moldoveni cu pasaport biometric nu vor mai avea nevoie de vize pentru a calatori in Spatiul Schengen pentru perioade scurte de timp. Aceasta este o mare realizare si inceputul unui nou capitol in relatiile noastre", a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

De eliminarea vizelor vor beneficia doar cetatenii moldoveni care detin un pasaport biometric.

Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie sa plateasca 39 de euro si sa astepte 30 de zile. Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro.

Ridicarea vizelor nu inseamna ca moldovenii vor putea intra in spatiul Schengen pentru a munci, ci doar in scopuri turistice, pentru o perioada de 90 de zile.

Negocierile dintre UE si Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au inceput in iunie 2010.