Pentagonul a suspendat discutiile cu Rusia despre scutul anti-racheta din Europa, in urma crizei din Ucraina, a anuntat asistenta adjunctului secretarului Apararii din SUA, Elaine Bunn, citata de agentia RIA Novosti.

Fotografie generata pe computer a bazei DeveseluFoto: MAE

"Interventia Rusiei in Ucraina, incalcand dreptul international, determina suspendarea dialogului militar si nu vom continua sa discutam cu Rusia despre subiectul scutului antiracheta", a spus Bunn.

Washingtonul a refuzat, de asemenea, sa introduca orice fel de restrictie in ceea ce priveste apararea anti-racheta, asa cum propusese Rusia, a precizat aceasta, adaugand ca Moscova nu va avea atributii de comanda si control in acest proiect.

America a refuzat sa acorde, asa cum cerea Rusia, garantii ca scutul anti-racheta nu este indreptat impotriva sa. Romania va gazdui o parte a elementelor scutului american.

Luni, 28 octombrie 2013, la Baza Militara Deveselu (judetul Olt) a avut loc ceremonia oficiala de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la componenta din Romania a scutului antiracheta.

Parte a programului antiracheta al SUA pentru Europa (European Phased Adaptive Approach), Baza Militara Deveselu este prevazuta sa atinga capacitatea operationala la orizontul anului 2015. Baza Deveselu va constitui contributia Romaniei si un element important al arhitecturii sistemului de aparare antiracheta dezvoltat de NATO.

Scutul antiracheta pe care Statele Unite vor sa-l instaleze in Europa face parte din cadrul sistemului de aparare antiracheta sustinut de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente.

Implementarea Sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice se va face in 4 etape, iar implicarea Romaniei va avea loc in Etapa a II-a. Ea presupune gazduirea de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B. Site-ul din Romania va deveni operational in 2015.

Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania a fost parafat pe 7 iunie 2011, la Washington, de sefii celor doua echipe de negociere, secretarul de stat Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala.