Parlamentul s-a intrunit marti in sedinta solemna pentru a marca implinirea a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO si a 65 de ani de existenta a Aliantei Nord-Atlantice. Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, primul care s-a adresat celor prezenti, a multumit fostilor presedinti Iliescu si Constantinescu, precum si Regelui Mihai, pentru eforturile de integrare in NATO, fara a-l mentiona insa si pe presedintele Basescu. Rand pe rand au luat cuvantul reprezentantii grupurilor parlamentare, printre care Crin Antonescu si Vasile Blaga, si premierul Victor Ponta.

Sedinta a fost incheiata de discursul presedintelui Traian Basescu care a avertizat ca evenimentele din Ucraina si cresterea riscurilor de securitate pentru Moldova arata "daca pana acum costul guvernarii prin deficite o reprezenta diluarea modernizarii si scaderea nivelului de trai, acum proasta guvernare poate pune in pericol stabilitatea tarii". "Prin coruptie, incompetenta, minciuna putem pune in pericol Romania mai mult decat orice alta amenintare. Amestecul de lacomie si incompetenta poate pune in pericol tara", a aratat seful statului.

Vezi mai jos principalele momente si discursuri ale sedintei solemne a Parlamentului

Ora 15:00 Traian Basescu ia cuvantul in incheierea sedintei:

  • Domnule presedinte al Camerei Deputatilor, domnule presedintele al Senatului Romaniei, domnule presedinte Ion Iliescu, domnule presedinte Emil Constantinescu, Alteta Regala, domnule prim-ministru, doamnelor si domnilor parlamentari, doamnelor si domnilor ministri, sunt onorat sa ma adresez dumneavoastra in acest moment cu semnificatii deosebite, atat pentru tara noastra, cat si pentru NATO. In 2014, romanii sarbatoresc zece ani de cand tara lor a devenit membra a NATO, cea mai puternica alianta din lume. In 29 martie 2004, Romania depunea instrumentele de ratificare a aderarii la Tratatul Atlanticului de Nord, iar pe data de 2 aprilie, la Cartierul General al NATO, drapelul tricolor era ridicat la catarg. Romania revenea, astfel, si de iure in marea familie a statelor occidentale, a democratiilor euroatlantice, de unde, fara a fi fost dorinta ei, fusese rupta dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Prin latinitatea noastra si prin evolutia istorica, prin formarea noastra ca stat, intotdeauna ne-am considerat a fi occidentali.
  • Doamnelor si domnilor, suntem aici impreuna reprezentanti ai Parlamentului, ai Presedintiei si ai Guvernului, pentru a spune poporului roman, dar si lumii, ca aderarea la NATO, ca si ulterioara aderare la UE, au reprezentat decizii istorice ale statului roman, expresii ale vointei liber exprimate a cetatenilor romani. Am obtinut, astfel, cei mai buni aliati si cele mai bune conditii de dezvoltare a tarii. Aderarea noastra la Alianta Nord-Atlantica are o valoare istorica. Pentru prima data, in istoria sa moderna, Romania este aliata cu toate puterile occidentale, in acelasi timp. Ulterioara dezvoltare in cadrul NATO a relatiei speciale cu SUA, obiectiv major al programului meu de politica externa, a imbunatatit si mai mult situatia internationala a Romaniei, putand spune, fara retinere, ca in acest moment Romania se bucura de cele mai bune garantii de securitate din istoria moderna a statului roman, prin umplerea de continut in relatia bilaterala Romania - SUA a calitatii noastre de membru NATO. Relatia cu Statele Unite ale Americii a facut posibil scutul antiracheta de la Deveselu. Relatia cu Statele Unite ale Americii a facut posibila amplasarea de baze militare americane pe teritoriul Romaniei. Relatia cu Statele Unite ale Americii a facut posibila organizarea summitului NATO la Bucuresti. Relatia cu Statele Unite ale Americii a facut posibila o angrenare fara precedent a structurilor militare si de securitate ale Romaniei in angrenajul NATO. Suntem aici si pentru a omagia adevaratii eroi ai Romaniei, militarii romani, cazuti sub drapel, in timpul misiunilor executate de Armata Romaniei in Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Afganistan sau, in parteneriat cu SUA, in Irak. Ei si-au servit tara cu onoare, devotament si curaj. Niciodata nu vor fi suficiente cuvintele pentru a scoate in evidenta sacrificiul acestor oameni sau pentru a omagia familiile lor. Nu cred ca exista o mai clara demonstratie de loialitate decat propriul sacrificiu. Le multumim si cetatenilor romani care, intr-o maniera admirabila, au sprijinit reformele necesare aderarii. Fara ei, acest obiectiv atat de important pentru Romania nu ar fi fost atins. Trebuie sa le spunem cetatenilor romani ca aderarea la NATO, ca tara, ne-a adus si multiple beneficii economice. Incepand din anul 2002, anul invitarii in NATO, am asistat la accelerarea dezvoltarii economie a tarii, inclusiv la cresterea semnificativa a numarului de investitii straine directe. Plasarea Romaniei sub umbrela protectoare a Aliantei Nord-Atlantice a favorizat intensificarea dezvoltarii Romaniei.
  • Nu in ultimul rand, suntem aici impreuna pentru a spune aliatilor nostri ca pot conta pe noi. Romania si-a demonstrat nu numai loialitatea, dar si capacitatea de lupta. In calitate de presedinte, si de comandant al fortelor armate, am spus intotdeauna ca in orice misiune am fost, suntem si ramanem alaturi de aliatii nostri pana la capat, pana cand misiunea va fi indeplinita. Asa am facut si in Bosnia, si in Kosovo, si in Irak si si asa vom face si in Afganistan. De altfel, extinderea NATO catre Est, ca si a Uniunii Europene, a demonstrat valoarea unei teze precum cea care spune ca Europa de Vest nu se poate simti in siguranta daca nu este garantata si securitatea Europei Centrale si a Europei de Est. Aderarea la NATO si la UE reprezinta cele mai mari realizari ale noastre, fundamente ale dezvoltarii noastre viitoare. De aici decurg si obligatiile noastre pentru viitor. Daca impreuna, clasa politica, am actiona coordonat pentru aderarea la cele doua organizatii tot impreuna va trebui sa veghem la apararea acestor impliniri. Romania trebuie sa-si continue drumul pe calea europeana. Poporului roman trebuie sa-i spunem ca drumul este bun, decizia de aderare la NATO a fost una inteleapta, iar daca la zece ani de la aderare nu toti romanii traiesc mai bine, asta este din cauza noastra si nu a solutiei pe care am ales-o. Va trebui sa finalizam reformele democratice si economice pe care ni le-am asumat inca din faza de preaderare. Este si o chestiune de onoare, dar este mai inainte de orice sansa noastra de modernizare.
  • Doamnelor si domnilor, acum aproape un deceniu am adus in discutie evolutiile din spatiul Marii Negre si avertizam la fel cum am facut-o si in multe alte ocazii, asupra problemelor cu care se confrunta statele riverane Marii Negre: conflicte inghetate, incalcari ale suveranitatii si integritatii teritoriale ale statelor, prezenta trupelor straine fara acordul tarii gazda, traficul de armament, droguri si persoane, presiuni economice unilaterale. Din 2008, aceasta lista a fost completata cu utilizarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, drept lance si scut pentru anexari teritoriale.
  • A fost laimotivul anexarii de catre Federatia Rusa a Abhaziei si a Osetiei de Sud. Din punctul nostru de vedere, conflictele inghetate din Transnitria, Abhazia, Nagorno-Karabah sau Osetia de Sud si, de curand, Crimeea reprezinta un este pentru capacitatea NATO de a duce stabilitate si securitate in regiune, inclusiv din perspectiva asigurarii securitatii energetice a Europei. Nu este o intamplare ca prin strategia nationala de aparare a Romaniei din 2010, transmisa Parlamentului, avertizam asupra fluiditatii si impredictibilitatii care deja marcau evolutiile din sistemul international si evidentiam degradarea mediului de securitate in regiunea Marii Negre si reaparitia conflictelor militare conventionale intre state membre ale spatiului european. Contextul strategic actual, marcat de amenintarile asimetrice transfrontaliere, instabilitatea regionala, o relatie complexa cu Rusia, incalcari ale dreptului international, care se suprapun peste provocarile din Afganistan si din regiunea respectiva, confirma analizele noastre. In aceasta situatie, nu exista alt raspuns decat adaptarea capacitatilor nationale si ale Aliantei pentru a face fata amenintarilor, indiferent de originea lor, in vecinatatea imediata sau la distante strategice. Pentru a avea stabilitate in Europa, trebuie sa evitam zonele gri si ambiguitatile in abordare.
  • Ce soliditate avem abordarea problemei transnistrene? De 21 de ani, un format 5 + 2 n-a dus la solutionarea problemei. Mai mult decat atat, un format international pe care, ori de cate ori vrem sa scapam de problema, il evocam, nu a facut decat sa creeze timp pentru consolidarea statalitatii unei asa-numite tari independente care poarta numele de Transnistria. Ineficienta diplomatica, mentinerea regiunilor gri nu reprezinta decat un risc consistent la adresa securitatii regionale. Pentru a avea stabilitate in Europa trebuie sa evitam zonele gri si ambiguitatile in abordare. Trebuie asimilat adevarul ca membrii NATO si-au consolidat propria securitate in ultimul sfert de secol, oferind garantii si altor state dornice si capabile sa-si asume atat drepturile, cat si obligatiile asociate statutului de membru al Aliantei.
  • Desi nu era un membru al Aliantei, Ucraina a pierdut un teritoriu pe care il stiti foarte bine, se numeste Crimeea. In ce conditii? In conditiile in care la Budapesta, in 1994, la schimb pentru dezarmarea nucleara, Ucraina si-a predat tot arsenalul nuclear, trei mari puteri ale lumii s-au angajat sa-i respecte suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala: SUA, Marea Britanie si Federatia Rusa. Rezultatul: unul din cei trei garanti i-au luat o bucata din teritoriu! Iata un tip de risc pe care il avem in regiunea noastra.
  • De aceea, trebuie sa continuam sa dialogam cu Ucraina si sa o incurajam sa actioneze ca un partener de incredere si previzibil, contributor la securitatea regionala si internationala.
  • Trebuie sa sprijinim fortele reformiste de la Kiev si sa oferim asistenta. Romania sustine fara rezerve independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si recunoastem noile autoritati ucrainene drept reprezentanti legitimi ai tarii. Orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Condamn gestul neprovocat al autoritatilor ruse si nu recunoastem anexarea ilegala a Crimeei.
  • Suntem preocupati de posibile reverberatii ale acestei crize asupra Republicii Moldova. Compozitia etnica a Transnistriei, cu semnificative comunitati ucrainene si ruse, reprezinta un alt element care ne determina sa privim cu atentie si la evolutia situatiei de dincolo de Nistru.
  • Doamnelor si domnilor, odata cu evenimentele din Ucraina, dar si cu cresterea riscurilor de securitate pentru Republica Moldova, responsabilitatea noastra de oameni politici devine mai mare. De acum incolo va trebui sa facem ce trebuie, si nu numai ceea ce putem. Daca pana acum costul guvernarii, prin deficite, o reprezenta diluarea modernizarii si scaderea nivelului de trai, odata cu evenimentele din Ucraina, proasta guvernare poate pune in pericol stabilitatea tarii. Prin coruptie, prin incompetenta, prin minciuna, prin politizare sau prin deprofesionalizare, putem pune in pericol Romania mai mult decat price alta amenintare.
  • Amestecul de lacomie si incompetenta de care Romania sufera, pe fondul unei situatii internationale caracterizata de agresivitate, dar si de revizionism, poate pune in pericol tara. De aceea, este obligatia noastra comuna sa conlucram la binele natiunii, inclusiv la consolidarea capacitatii de aparare. Fac un apel la Guvernul Romaniei, ca si la Parlament, ca, impreuna, sa identifice cele mai bune cai de inzestrare a Armatei Romane, de crestere a capacitatilor ei operationale. Nu in ultimul rand, trebuie sa colaboram indeaproape pentru o mai stransa relatie transatlantica si pentru un NATO mai puternic si mult mai angajat in regiunea Marii Negre. Va cer ca, impreuna, sa facem toti pasii necesari pentru ca Romania sa devina mai puternica, iar Alianta Nord-Atlantica mai eficienta in asigurarea apararii colective a statelor membre si in proiectarea securitatii dincolo de zona euroatlantica. Daca vom fi responsabili, competenti si consecventi, vom reusi sa-i asiguram Romaniei ani de pace si prosperitate; aceasta, spre beneficiul cetatenilor nostri si in sprijinul aliatilor.
  • Inainte sa inchei, as vrea sa spun alte trei propozitii sau fraze. Prima este aceea ca nu le putem cere altora sa ne respecte tara mai mult decat o respectam noi. A doua este ca nu le putem cere altora sa ne apere tara mai mult decat ne-o aparam noi. Si cel de-al treilea lucru pe care as vrea sa-l spun in fata Parlamentului este ca nu putem cere altora sa ne iubeasca tara mai mult decat ne-o iubim noi. Va multumesc!" (sursa - Administratia Prezidentiala)

Ora 14:50 Victor Ponta:

  • Vreau sa felicit Parlamentul pentru initiativa de a organiza aceasata reuniune extraordinara.
  • Aici (in Parlament - n.red.), putem sa exprimam angajamentul generatiei actuale de oameni politici fata de valorile care au stat la baza integrarii in UE si NATO.
  • Romania se afla intr-o situatie privilegiata de siguranta, de raspuns eficient, coerent la orice fel de amenintare la adresa securitatii sale.
  • Vreau sa multumesc tututor partenerilor transatlantici si europeni care au avut incredere in Romania.
  • Vreau sa spun, in numele Guvernului, ca acesta este si un moment de asumare a responsabilitatilor care ne revin.
  • Eforturile militarilor nostri participanti la operatiuni externe au fost unanim apreciate.
  • Daca vorbim de asemarea responsabilitatii, vorbim si de necesitatile structurilor militare. In ultimii 3 ani am incercat sa raspundem, cat a fost posibil, acestor necesitati. in 2014, am alocat pentru Aparare 1,42% din PIB.
  • Vreau doar sa fac un apel cu aceasta ocazie catre membrii Parlamentului - sigur, nu in acest an electoral in care important este sa scadem toate taxele si sa dam mai multi bani, un miracol pe care nu cred ca l-a descoperit cineva- dar fac un apel catre membrii Parlamentului ca, pentru anii 2015, 2016 si 2017, sa sustinem impreuna, fara niciun fel de acces de populism sau demagogie, masura prin care, prin bugetul alocat Ministerului Apararii, cresterea cu 0,2% din PIB anual sa ne aduca la acel nivel de 2% pe care cu siguranta ni-l dorim.
  • Romania are o datorie fata de regiune, pentru a contribui la siguranta Ucrainei, Republicii Moldova si a altor tari din regiune.
  • In anii care urmeaza vom indeplini un rol strategic si un rol important in cadrul NATO.

Ora 14:25 Presedintele PDL Vasile Blaga:

  • Fara intrarea in NATO, aderarea la UE nu putea sa existe.

Ora 14:15 Crin Antonescu:

  • Niciodata Romania nu a facut parte, in toata istoria sa, dintr-un asemenea club, care reuneste cele mai importante valori pe care umanitatea civilizata, deci democratica.
  • Vreau, in numele PNL, sa multumesc Armatei Romane si structurilor operative de intelligence care au dovedit si dovedesc profesionalism, loialitate, devotament, spirit de sacrificu.
  • Vreau sa multumesc tuturor personalitatilor publice care au lucrat pentru ca aceasta sansa istorica, extraordinara sa devina realitate. Voi numi astazi doi oameni, carora trebuie sa li de faca dreptate: majestatii sale Regele Mihai I si domnului presedinte Emil Constantinescu. Nu sunt singurii care au lucrat si si-au asumat decizii curajoase, in cazul presedintelui Constantinescu, dar sunt oamenii ale caror merite au fost, cel mai adesea, trecute in umbra.
  • Apartenenta la NATO este sansa si premisa pentru viitor, pentru constructie de instututii, de mentalitati, de proiecte, de decizii.
  • Exista doua iluzii periculoase pe care le-am trait: prima este ceea ce Fukuyama numea "sfarsitul istoriei", ca Razboiul Rece e de domeniul istoriei, realitatile de azi si numai ele ne arata ca nimic nu este ireversibil in istorie, si cine nutreste iluzia ca libertatea este castigata o data pentru totdeauna si nu trebuie sa lupti in continuare pentru ea se inseala. A doua iluzie este ca cheltuielile pentru apararea Europei revin in exclusivitate SUA.
  • Nu putem sa nu contribuim, sa nu ne preocupam si sa nu luptam pentru libertatea comuna si pentru valorile comune.
  • Angajamentul de a aloca minim 2% din PIB pentru Aparare, angajament pe care nu l-am putut indeplini, trebuie astazi luat in serios. Daca NATO este spatiu si garantie de securitate, democratie si libertate, apararea acestora si folosirea spre binele comun este datoria tututor.

Ora 14:07 Ministrul de Interne Gabriel Oprea, senator UNPR, se adreseaza celor prezenti in calitate de membru al grupului parlamentar al PSD.

  • Au fost 10 ani in care Romania si-au confirmat periodic, fara ecjhivoc, facuta in urma cu 10 ani.
  • Suntem intr-o zona de importanta strategica majora.
  • Romania are in continuare sansa de a demonstra nu numai ca este un furnizor constant de securitate dar si un pol de stabilitate in regiune.

Ora 13:45 Primul care ia cuvantul este presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu:

  • Evenimentele din ultimele saptamani, in care Federatia Rusa se manifesta cu atata agresivitate in raport cu statele suverane din vecinatatea ei apropiata, ne indeamna sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca Romania nu era un partener cu drepturi depline al acestor doua organizatii. Pe acest fundal, apare cu atat mai nociv faptul ca unele partide si personalitati politice din Romania incearca sa instrumentalizeze electoral temele legate de NATO si UE.
  • Interesul national, definit prin consensul unei majoritati  mai mult decat semnificative a cetatenilor Romaniei si al intregii sale clase politice, se exprima azi, ca si in ultimii 20 de ani, prin apartenenta statului roman la structurile europene si euro-atlantice. Aceasta optiune fundamentala este esentiala pentru prezentul si viitorul societatii romanesti. A pune sub semnul intrebarii seriozitatea acestui angajament politic si moral fundamental este un act anti-patriotic si un atentat la interesul national. 
  • Romania trebuie sa foloseasca intregul sau potential, posibilitatile pe care i le ofera parteneriatul strategic cu SUA si statutul sau de membru NATO, pentru a asigura cu toate mijloacele securitatea teritoriului national si a granitei de est a NATO si UE. 
  • Romania trebuie sa devina un catalizator cu mult mai activ decat pana acum in politicile de consolidare a granitelor NATO si UE, promovand energic asocierea Ucrainei si Republicii Moldova la Uniunea Europeana ca etapa in procesul de integrare europeana.
  • Romania trebuie sa asume rolul de catalizator si in relansarea politicilor de securitate comuna si cooperare la Marea Neagra, utilizand toate instrumentele institutionale, parteneriatele sale traditionale cu statele riverane membre NATO si/sau UE, precum si rolul sau istoric de mediator in acest spatiu.
  • Romania trebuie sa actioneze cat mai hotarat, atat in cadrul NATO, cat si in cel al UE, pentru o politica energetica inteligenta, care sa asigure tuturor statelor europene cai alterntive de aprovizionare, astfel incat sa se elimine posibilitatea santajului energetic din partea oricarui furnizor.
  • In fine, dar nu in ultimul rand, Romania trebuie sa mobilizeze consensul statelor membre ale ambelor organizatii impotriva permanentizarii si chiar extinderii zonelor de conflict inghetat, a manifestarilor de iredentism si incercarilor de secesiune in beneficiul unor state invecinate, astfel incat acte de agresiune de tipul celor la care am asistat in ultimele saptamani sa nu se mai poata repeta.

Ora 13:40 Sedinta a inceput cu intonarea imnului national, urmata de un moment de reculegere in memoria militarilor romani cazuti in teatrele de operatiuni din strainatate.

Potrivit Agerpres, la sedinta au fost invitati sa participe presedintele Traian Basescu, prim-ministrul Victor Ponta, membri ai Guvernului, fosti presedinti, premieri, ministri de Externe si ministri ai Apararii Nationale, fosti membri ai Delegatiei parlamentare la AP NATO, reprezentanti ai MAE, MApN, SMG, MAI, ambasadori ai tarilor membre NATO si UE acreditati la Bucuresti, ONG-uri din domeniu, reprezentanti ai mediului academic, precum si membri ai familiilor eroilor romani care au cazut la datorie in teatrele de operatiuni NATO.