Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a inceput urmarirea penala fata de fapta in cazul Institutului Cantacuzino, pentru neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea normelor de buna practica, au declarat luni, pentru Mediafax, oficiali ai institutiei.

Potrivit surselor citate, urmarirea penala in acest caz a fost inceputa in urma unei sesizari a Corpului de control al primului ministru, transmisa Parchetului instantei supreme in urma cu o saptamana.

Oficialii PICCJ au precizat ca in acest caz nu este vizata nicio persoana, urmarirea penala fiind inceputa doar pentru fapta, respectiv pentru neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea normelor de buna practic. In baza probelor obtinute de anchetatori se va decide daca urmarirea penala va fi extinsa si fata de persoana.

Sursele citate au mai aratat ca la Parchetul instantei supreme a fost inregistrata si sesizarea transmisa de presedintele Traian Basescu, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. In cazul acesteia nu a fost luata deocamdata o decizie privind urmarirea penala sau comasarea cu dosarul constituit in urma sesizarii Corpului de control al premierului.

Presedintele Traian Basescu a decis, in 27 martie, ca raportul prezentat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din care ar rezulta un management defectuos la Institutul Cantacuzino, sa fie trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Administratia Prezidentiala arata atunci, intr-un comunicat de presa, ca membrii CSAT au discutat despre implicatiile in planul securitatii nationale ale disfunctiilor constatate in activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino".

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat ca, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului "Cantacuzino", din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a Ministerului Sanatatii, s-au inregistrat, in ultima perioada, deficiente care pot genera vulnerabilitati la adresa starii de sanatate a populatiei si ca se impune luarea unor masuri pentru remedierea tuturor acestor deficiente si pentru prevenirea repetarii acestora.

Ministrul Sanatatii preciza, in 28 martie, ca raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind vaccinul contaminat de la Institutul Cantacuzino a fost trimis de CSAT Parchetului instantei supreme si Curtii Constitutionale.

Intrebat daca fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu este de vina pentru ceea ce s-a intamplat la Cantacuzino, Banicioiu a spus ca raportul OMS este foarte clar.

"Cred ca raportul prezentat de Organizatia Mondiala a Sanatatii este foarte clar, nu confirma supozitia privind sabotajul si nici alte probleme enuntate public, ci mai degraba denota tratare superficiala. Cred ca lucrurile au fost privite politic, de asumare a unei fapte pe care s-o puna neaparat in practica intr-un termen cat mai scurt, cu obiective cat mai neclare. Nici macar echipa care a manageriat acest fapt de la MS nu a avut clar ceea ce trebuie sa se intample acolo", a precizat Banicioiu.

Ministrul a mai spus ca, in ceea ce s-a intamplat la Institutul Cantacuzino, a fost vorba de management defectuos si presiune exercitata in mod nejustificat, ducand la realizarea a 400.000 de doze de vaccin neconform.

Expertii OMS au facut, in perioada 25-27 februarie, verificari la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, dupa ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, insa nu au putut fi folosite, intrucat rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care puteau sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic.

Raportul OMS, obtinut de Mediafax, arata ca la Institutul "Cantacuzino" nu exista, se pare, un plan de business clar, bugetat, pentru urmatorii 5 - 10 ani, iar personalul angajat pentru productia vaccinului a inceput munca foarte tarziu si sub tensiunea incertitudinii pastrarii posturilor.

Anul trecut, Ministerul Sanatatii a achizitionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma sa puna la dispozitie alte 400.000 de doze.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri.