Romania este capabila sa-si valorifice resursa de inteligenta pe care o are in domeniul IT si sa devina un campion al modernizarii in acest domeniu, a afirmat presedintele Traian Basescu, sambata, la Brasov, potrivit Agerpres.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

"Eu vad Romania capabila sa-si valorifice resursa de inteligenta pe care o au generatiile tinere si sa ajunga unul din campionii modernizarii. Nu sunt dintre aceia care spun ca Romania poate sa devina peste noapte a saptea putere economica a Uniunii Europene, este greu, inca avem un PIB mult prea mic, dar putem foarte bine sa devenim campioni in acest domeniu", a spus presedintele, in discursul tinut la gala de premiere a concursului "Entrepreneurship 2014", desfasurata la Universitatea "Transilvania" din Brasov.

El a facut un apel catre toate institutiile statului, in mod deosebit catre mediul universitar, sa acceseze fondurile de la Uniunea Europeana, pentru a pune in valoare talentul studentilor in domeniul informatic.

"Valorificarea acestei inteligente si a avantajelor pe care le avem necesita si ceva bani. (...) Dincolo de ce poate pune la dispozitie o firma sau alta, sunt bani europeni care pot fi utilizati pentru valorificarea acestui tip de inteligenta romaneasca", a explicat Basescu.

In opinia sa, Romania are o serie de atuuri pentru o dezvoltare rapida a sectorului IT, inclusiv atractia pe care computerele o exercita asupra oamenilor.

"Avem toate ingredientele sansei de a valorifica inteligenta romaneasca. Avem un sistem internet care este unul dintre cele mai performante (...), avem un sistem fiscal pentru companiile IT favorabil si avem cel mai important lucru, inteligenta. Inteligenta si placerea tinerilor romani de a se afla in fata unui calculator. Sunt sigur ca 90% dintre romani, daca le pui in fata o sapa si un calculator, vor prefera sa se aseze in fata calculatorului, ceea ce inseamna ca ne indreptam catre o munca intelectuala, catre valorificarea inteligentei si mai putin catre dat cu sapa. (...) Slava domnului ca avem 10% care se indreapta si catre dat cu sapa", a declarat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a participat la festivitatea de premiere a maratonului de programare "Entrepreneurship 2014". In cadrul competitiei, 10 echipe de studenti din Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta si Timisoara au dezvoltat, timp de 24 de ore, aplicatii Android cu utilitate sociala.

Pe primul loc s-a clasat o echipa care a dezvoltat aplicatia "Live rescue", care permite oamenilor cu pregatire in domeniu sa intervina la urgente medicale raportate in apropierea lor.