Comisia Europeana a adoptat, vineri, mai multe decizii de clasare a unor proceduri de infringement referitoare la Romania, legate de exercitarea dreptului de a fi ales pentru PE, echipamentele maritime, drepturile pasagerilor si implementarea sistemului TVA la incasare, potrivit unui comunicat al MAE citat de agentia Mediafax.

Toate deciziile adoptate de CE cu privire la actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor (infringement procedures) referitoare la Romania privesc clasarea unor cauze.

"Astfel, Comisia a clasat: cauza 2014/2038 privind necomunicarea masurilor nationale de transpunere a Directivei 2013/1/UE de modificare a Directivei 93/109/CE in ceea ce priveste anumite norme de exercitare a dreptului de a fi ales pentru Parlamentul European pentru cetatenii Uniunii care au resedinta intr-un stat membru in care nu sunt resortisanti", se arata in comunicatul MAE.

O alta cauza priveste necomunicarea masurilor nationale de transpunere a Directivei 2012/32/UE de modificare a Directivei 96/98/CE privind echipamentele maritime.

De asemenea, au fost clasate: "cauza 2014/0197 privind necomunicarea masurilor nationale de transpunere a Directivei de punere in aplicare 2012/37/UE de modificare a anumitor anexe la Directivele 66/401/CEE si 66/402/CEE in ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca semintele de Galega orientalis Lam., greutatea maxima a unui lot de seminte de anumite specii de plante furajere si dimensiunea esantionului de Sorghum spp; cauza 2014/2044 privind neindeplinirea obligatiilor de notificare a masurilor nationale de implementare prevazute de Regulamentul (UE) nr. 1177/2010 privind drepturile pasagerilor care calatoresc pe mare si pe cai navigabile interioare si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 (dosar EU-Pilot); cauza 2014/4155 privind implementarea sistemului TVA la incasare (dosar EU-Pilot)".

In prezent, sunt in curs 58 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisie impotriva Romaniei. Dintre acestea, 56 se afla in faza precontencioasa si 2 pe rolul CJUE. In ceea ce priveste actiunile aflate in faza precontencioasa, 29 privesc transpunerea sau aplicarea incorecta a dreptului UE, iar 27 vizeaza necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor.

De la data aderarii si pana la acest moment, Curtea de Justitie a Uniunii Europene nu a pronuntat nicio hotarare de condamnare a Romaniei in cadrul vreunei actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor, precizeaza MAE.