Patru ONG-uri - Expert Forum, Freedom House Romania, Centrul Roman pentru Politici Europene si Institutul pentru Politici Publice - isi exprima ingrijorarea fata de promovarea in fata electoratului a unor oameni care au probleme de integritate, referindu-se la cazul fostului senator Mircea Diaconu si la al senatorului Akos Mora, ambii declarati in stare de incompatibilitate.

"Constatam cu ingrijorare ca fostul senator Mircea Diaconu strange semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European, desi printr-o hotarare judecatoreasca definitiva s-a constatat ca acesta a fost intr-o stare de incompatibilitate cand a exercitat simultan demnitatea publica de Senator si functia de Director al Teatrului C.I. Nottara", se arata intr-un comunicat semnat de cele patru ONG-uri.

O situatie similara este cea a senatorului Akos Mora, caz in care Curtea Constitutionala a constatat inca din noiembrie 2013, cu unanimitate, existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Justitie si Parlament, in conditiile in care mandatul acestuia nu a incetat in ciuda deciziei Inaltei Curti, care statuase existenta unei stari de incompatibilitate.

"Lipsa de reactie a Senatului, care a decis sa ignore decizia CCR, perpetueaza practic conflictul juridic de natura constitutionala si reprezinta un precedent extrem de periculos pentru celelalte institutii ale statului", potrivit comunicatului citat.

In aceste conditii, ONG-uri cer Parlamentului "sa se comporte loial fata de celelalte puteri ale statului si sa respecte deciziile CCR si ale instantelor de judecata", iar "institutiilor cu atributii in materia validarii candidaturilor la diverse alegeri sa aplice in fiecare caz in parte legea in spiritul si litera ei si sa respinga acele candidaturi care nu sunt conforme".

"Continuarea activitatii in Parlamentul Romaniei ori stragerea de semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European a unor alesi declarati incompatibili reprezinta o incalcare a angajamentelor luate de Romania privind promovarea principiului integritatii.

Totodata, astfel sunt anulate eforturile depuse de Agentia Nationala de Integritate si de instantele de judecata in limitarea situatiilor de incompatibilitate, conflict de interese si de dobandire in mod nejustificat a averilor", afirma cele patru ONG-uri.