Care sunt argumentele ANI pentru care actorul Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 26 martie 2014, 15:23 Actualitate | Esenţial


Mircea Diaconu
Foto: AGERPRES
 documente
(26 Mar 2014) PDF, 1MB
Agentia Nationala de Integritate a transmis o scrisoare Biroului Electoral Central in care avertizeaza ca o eventuala decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare "ar fi de natura sa incalce principiul suprematiei interesului public si principiul integritatii in exercitarea functiei publice si ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice".

ANI reaminteste, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Agentiei, ca, prin raportul nr.5034/G/II/2011, a evaluat starea de incompatibilitate in care s-a aflat Diaconu Mircea, ca urmare a exercitarii concomitente a demnitatii de senator in Parlamentul Romaniei si a functiei de director-manager al Teatrului "C.I.Nottara".

Prin sentinta civila nr.5153/16.09.2011 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, a fost respinsa contestatia formulata de acesta si, in 19 iunie 2012, Inalta Curte a respins recursul formulat senatorul, la acea vreme, Diaconu Mircea, astfel incat sentinta a ramas definitiva si irevocabila.


In aceste conditii, sustine ANI, Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European, avand in vedere urmatoarele documente, potrivit scrisorii transmise presedintelui BEC, Florentin Sorin Dragut:
 • Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de Diaconu Mircea;
 • Constitutia Romaniei republicata;
 • Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative;
 • Legea nr. 33/2007 - republicata privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European
Astfel, Legea nr. 176/2010 stabileste la art. 25 interdictia privind ocuparea unei functii eligibile de catre persoane care s-au aflat si fata de care s-a constatat existenta starii de incompatibilitate:

"(2) Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.

Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".


ANI sustine ca "in lumina principiului de drept potrivit caruia Legea trebuie interpretata in sensul producerii efectelor ei si nu in sensul neaplicarii ei" si in conditiile in care Mircea Diaconu a ocupat o functie eligibila care a incetat prin efectul incompatibilitatii, "in situatia acestuia se face aplicabila teza a doua a alineatului doi".

"A admite o interpretare contrara, in sensul ca textul de lege se refera la posibilitatea subiectului aflat in stare de incompatibilitate de a ocupa o functie electorala, (functie nedefinita in niciun act normativ in vigoare, referirile din Constitutie si alte legi fiind la drepturi electorale), ar conduce la lipsirea de efecte a normei juridice si la eludarea celei de a doua teze a alin. (2) a art. 25 din actul normative anterior mentionat", sustine ANI, in scrisoarea transmisa BEC.

"Astfel, desi in prima teza a alineatului doi se precizeaza faptul ca persoana eliberata din functie urmare a constatarii incompatibilitatii este decazuta din dreptul de a ocupa o functie timp de trei ani, cu exceptia celor electorale,  in a doua teza, Legiuitorul mentioneza expres, cu titlu de exceptie,  ca daca acea persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani", se arata in continuarea documentului citat.

ANI afirma ca "prin sintagma 'aceeasi functie' din textul alin. (3) al art. 25 din actul normativ mentionat, legiuitorul nu a avut in vedere identitatea calitatilor ce fac parte din categoria functiilor eligibile, ci identitatea sub aspectul naturii functiei, respectiv functie eligibila ori alta functie sau demnitate publica.  In textul legal nu se face distinctie intre functiile eligibile din cadrul Parlamentului Romaniei, Parlamentului European - sau alte categorii de autoritati formate urmare a unui proces electiv, instituind doar faptul ca persoana fata de care s-a constatat definitiv starea de incompatibilitate, daca aceasta a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa o astfel de functie pentru o perioada de 3 ani".

In aceste conditii, "a accepta ideea potrivit careia candidatura acestuia ar indeplini conditiile legale motivat de faptul ca functia eligibila de senator nu este aceeasi cu functia eligibila de europarlamentar ar insemna nerespectarea scopul normei juridice incidente, anume acela de  preventie si sanctionare a starii de incompatibilitate,  in cazul functiilor eligibile interdictia de a ocupa o functie care presupune un vot de incredere pentru ocuparea acesteia".

In opinia ANI, "Mircea Diaconu se afla sub interdictia expresa prevazuta de lege pentru a ocupa o functie eligibila, cum este functia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia, tot o functie eligibila incetand de drept prin efectul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate".

"Or, in cazul de fata, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ mentinut prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, aspect care face ca acesta sa intre sub incidenta dispozitiilor art. 14 alin (1) lit. c) din legea nr. 33/2007, si pe cale de consecita nu indeplineste o CONDITIE de FOND pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European.

O eventuala decizie de validare candidaturii acestuia cu incalcarea dispozitiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010 si a art. 14 din Legea nr. 33/2007 ar fi de natura sa incalce principiul suprematiei interesului public, si principiul integritatii in exercitarea functiei publice, si ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice, generandu-se premisele incalcarii reglementarilor interdictiilor de a ocupa o functie si pe cale de consecinta  reprezentarea cetatenilor cu drept de vot de catre o persoana care a eludat interesul public, prin exercitarea mandatului in stare de incompatibilitate cu manifestarea abuziva a prerogativelor aferente functiei eligibile", potrivit sursei citate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8264 vizualizari

 • -12 (20 voturi)    
  ANI (Miercuri, 26 martie 2014, 15:30)

  sabo [utilizator]

  ..la comanda! timpul trece ! oamenii aceia vor plati cu pielea! sa vedeti cum o sa planga .."vai vai ..ne-a obligata tatucu stalin"!
  ani exagereaza!
  • +5 (11 voturi)    
   /// (Miercuri, 26 martie 2014, 16:25)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui sabo

   Bine, bine, stai jos.
 • +12 (18 voturi)    
  păcat de actor! (Miercuri, 26 martie 2014, 15:30)

  periscop [utilizator]

  Un actor bun care joacă acum cel mai prost rol al vieții sale.
  • +6 (10 voturi)    
   o fi actor bun dar ..... (Miercuri, 26 martie 2014, 16:21)

   timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   e lipsit de caracter...un fripturist cum ar spune Caragiale..un Dandanache...
  • +4 (14 voturi)    
   actor de oscar (Miercuri, 26 martie 2014, 17:01)

   b33 [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   Nici macar nu a fost asa un actor bun, era maxim un actor mediocru, un "actoras". Juca destul de neconvingator si avea niste roluri mai mult secundare prin toate filmele. Intre timp, a cazut din mediocritate in sfera penibilului.
   A devenit chiar mai ridicol decat personajul Branzovenescu, pe care l-a interpretat. Invitat de casa al Antenei 3, un "anti-basist" turbat, lipsit de orice logica si insetat de functii publice.
   Poate ati uitat de celebra fraza "sa ma zbat, sa musc, sa rup, sa tot ce trebuie!"
   • +1 (7 voturi)    
    De fapt... (Miercuri, 26 martie 2014, 18:37)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui b33

    ... singurul lucru adevarat in ceea ce insiri aici este ca Diaconu este un "anti-basist", fie el si turbat. Si ce-i rau in asta?
    • -1 (5 voturi)    
     Țară de idioți (Miercuri, 26 martie 2014, 19:50)

     SultanicaSosuhno [anonim] i-a raspuns lui finutza

     O populație mai coruptă ca in Romania nu există nicăieri in lume! De aceea avem conducatori corupti, escroci, analfabeti la putere. Sunt din rândul nostru...Romanii au o mare admiratie, se pare, pentru cei care încalcă legea și regulile! (vezi campania freegigilor). M. Diaconu s-a ținut cu dinții de postul de parlamentar... Nu știa despre INCOMPATIBILITATE... :-) Semna state de plată, decizii si le stampila...A reusit sa prosteasca o multime de oameni! Corupții din parlament, desi legea e clara, au votat după bunul plac... Acum a găsit un alt debușeu..Cu o carte publicata, initial, in 1980!!! a umblat ca ursarii prin toata tara. Lipsa de demnitate, de morala. ...
 • +10 (16 voturi)    
  Nu ne intereseaza ce spune ANI (Miercuri, 26 martie 2014, 15:33)

  math [utilizator]

  Noi avem incredere in Antene, Antene, Antene, Antene !
  Daca domnii Mircea Diaconu si Mugur Ciuvica ar fi in Parlamentul European, tara noastra ar fi fruntasa in toate ramurile. Jos dictatura sclavagista care a distrus tarisoara noastra multilateral dezvoltata !
 • +8 (12 voturi)    
  E.... (Miercuri, 26 martie 2014, 15:42)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Se vede ca merele nu mai sunt asa de rosii!
  Acum sunt... acre!
 • +10 (10 voturi)    
  Locuri și candidați (Miercuri, 26 martie 2014, 15:49)

  Viceversa [utilizator]

  La primele alegeri europarlamentare nu s-a înregistrat un mare entuziasm din partea candidaților, erau reținuți în fața necunoscutului, își mai puneau onorante întrebări asupra capacităților lor. Între timp și-au dat seama că PE e un loc minunat unde, pe seama țării care te-a trimis, îți poți plimba, imun și bine plătit, incompetența.E luptă mare pe binele patriei.Cum noi nu avem nici imunitate și nici nu suntem plătiți la nivel european, ar trebui să fim mai exigenți cu cei care ne reprezintă, măcar atât.
  • -1 (3 voturi)    
   corect, sa nu alegi pe eba, macovei, daciana, (Miercuri, 26 martie 2014, 23:19)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui Viceversa

   E corect ca in baza acestei constatari sa-i eliminam sansele unui Diaconu fiindca avem o eba?
 • +11 (15 voturi)    
  diseara se ridica Pastorul (Miercuri, 26 martie 2014, 15:55)

  un domn [utilizator]

  si spune prin vocea lui suava ca ANI e basist si gata..
  • +4 (6 voturi)    
   vrei sa spui (Miercuri, 26 martie 2014, 16:41)

   pruna [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   ca Ani este basista. doar e femeie
 • 0 (10 voturi)    
  ce nu e interzis este permis (Miercuri, 26 martie 2014, 17:11)

  vodatepes [utilizator]

  ANI afirma ca "prin sintagma 'aceeasi functie' din textul alin. (3) al art. 25 din actul normativ mentionat, legiuitorul nu a avut in vedere identitatea calitatilor ce fac parte din categoria functiilor eligibile, ci identitatea sub aspectul naturii functiei, respectiv functie eligibila ori alta functie sau demnitate publica. In textul legal nu se face distinctie intre functiile eligibile din cadrul Parlamentului Romaniei, Parlamentului European - sau alte categorii de autoritati formate urmare a unui proces electiv, instituind doar faptul ca persoana fata de care s-a constatat definitiv starea de incompatibilitate, daca aceasta a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa o astfel de functie pentru o perioada de 3 ani".
  Chiar din toata argumnetatia ANI nu rezulta ca e interzisa canditatura lui Mircea Diaconu. Baieti fiti coerenti. Nu il simpatize pe actorul mai sus mentionat dar ba fiti coerenti si aplicati legea in clar ca iar o sa piarda Romania pe la CEDO si iar ne facem de rusine.
  • -3 (7 voturi)    
   Cineva, mai sus... (Miercuri, 26 martie 2014, 18:41)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   ... spunea ca Diaconu ar fi "anti-basist" turbat. In aceste zile, ANI si seful acestei institutii par si mai turbati. Iar in cazul unui eseci, nu vor mai fi batute pe umar de... stiti voi mai bine!
 • 0 (4 voturi)    
  Un nu hotarat coruptiei ! (Miercuri, 26 martie 2014, 19:51)

  SultanicaSosuhno [anonim]

  O populație mai coruptă ca in Romania nu există nicăieri in lume! De aceea avem conducatori corupti, escroci, analfabeti la putere. Sunt din rândul nostru...Romanii au o mare admiratie, se pare, pentru cei care încalcă legea și regulile! (vezi campania freegigilor). M. Diaconu s-a ținut cu dinții de postul de parlamentar... Nu știa despre INCOMPATIBILITATE... :-) Semna state de plată, decizii si le stampila...A reusit sa prosteasca o multime de oameni! Corupții din parlament, desi legea e clara, au votat după bunul plac... Acum a găsit un alt debușeu..Cu o carte publicata, initial, in 1980!!! a umblat ca ursarii prin toata tara. Lipsa de demnitate, de morala. ...
 • 0 (4 voturi)    
  Papusa Diaconu, are scheleti in repertoriu ? (Miercuri, 26 martie 2014, 20:16)

  Plagarus [utilizator]

  Atata de prost refuz sa-l cred pe acest tovaras recalibrat dupa 89 in om de bine angajat politic ! Ce are in sarsanaua personala, de-l plimba prin targ dupa semnaturi , papusarul secu Voiculescu ?
 • -1 (1 vot)    
  Care sunt argumentele ANI pentru care actorul Mirc (Joi, 27 martie 2014, 8:44)

  ironworker [utilizator]

  Venele, cum stati cu venele ? S-au umflat suficient din cauza presiunii ? Mircea Diaconu indiferent de decizia instsantei va ramane in mentalul colectiv ca omul care a batut sistemul basist. Si nu se stie exact cum vor evolua lucrurile de aici incolo, incertitudinea le da spasme basistilor. L-a pus "VARANUL" sa candideze, asa e ? Sau Badea si Gadea au masluit semanturile noaptea pe ascuns.
 • +1 (1 vot)    
  avand in vedere si luand in considerare... (Joi, 27 martie 2014, 10:51)

  ..13 [utilizator]

  .. ca ANi a sesizat BEC-ul nu ramane decat sa astept decizia BEC.

  Cine face parte din comisia BEC care analizeaza cererea?

  Daca dl. MD p sa fie nemultumit se va intampla ca in cazul Oprescu - adica justitie?

  Iarasi ne aflam in fata un erou fals construit sa multumeasca tatzele si securistii - vezi cazul Oprescu...

  Domnule sunt multi si tot prosti au ramas!
  Regrete!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by