Medicul Gabriel Smarandache - demis anul trecut, de Eugen Nicolaescu, de la sefia Spitalului "Marie Curie" din Capitala - a declarat marti seara, la Gandul Live, ca si-a recastigat postul in instanta si ca asteapta sa fie repus in functie, facandu-se astfel si o "reparatie morala".

"Astept sa fiu pus in functie, respectandu-se o hotarare judecatoreasca. Deocamdata, sunt fostul manager al spitalului, dar am recastigat postul", a declarat dr. Smarandache, potrivit Mediafax.

Medicul a precizat ca a decis sa atace in instanta decizia lui Nicolaescu de a-l demite pe motiv ca aceasta era ilegala. "In momentul in care am fost demis, eram in concediu medical. Suferisem un accident rutier. Ministrul din acea perioada (Eugen Nicolaescu - n.r.) a gasit o metoda de a scapa de mine. Am fost urmat la conducerea spitalului de un membru de partid. Nu s-a pus niciodata problema ca spitalul nu functiona. In acea perioada, nu puteam sa ma apar in deplinatatea puterilor mele. Am dat un comunicat de presa si am vorbit cu cativa jurnalisti. Cam asta a fost comunicarea mea pe acest subiect in acea vreme", a spus Smarandache, citat de gandul.info.

Fostul manager de la "Marie Curie" sustine ca i s-au pus "in carca tot felul de lucruri", drept argumente pentru demitere. "Sunt nevinovat. Imi doresc sa se respecte legea si sa se faca o reparatie morala", a mai mentionat fostul sef de la Spitalul Marie Curie.

Gabriel Smarandache a vorbit si despre problemele cu care se confrunta sistemul sanitar din Romania, una dintre acestea fiind subfinantarea. Medicul este de parere ca in Romania trebuie introdusa o coplata. "Aici ma refer in cazul actului medical care este la cerere, acel act medical neprogramat, acel act medical care constata sanatatea, si nu boala. Ma refer la acest act medical oferit in conditii speciale. Sunt oameni care isi permit, dar care aleg sa plece sa se trateze in strainatate, in loc sa cheltuiasca banii la noi in tara, chiar si la privat", a explicat fostul manager de la "Marie Curie".

Tot la Gandul Live, Smarandache a spus si ca, in opinia lui, medicii ar trebui sa fie platiti si in functie de cate cazuri au. "Cineva vine si este program la medicul X. El nu doreste sa mearga la medicul X, ci la medicul Y. Pentru a se muta, va trebui sa plateasca o suma. Medicul Y care vede mai multi pacienti trebuie recompensat", a spus dr. Smarandache.

Exodul medicilor a fost un alt subiect atins de fostul manager de la "Marie Curie". "Medicul pleaca greu, dar odata plecat, se intoarce si mai greu. Sunt putine cazurile de colegi care s-au intors. Nu s-au intors pentru ca nu s-au acomodat, ci pentru ca ceva i-a adus acasa. In viitor, nu ii va mai aduce nimic acasa, daca nu se va face un pas important care sa ii rasplateasca. Nu ma refer la partea financiara, dar pentru o zi ordonata si pentru un castig sigur, medicul se intoarce", a spus el.

Gabriel Smarandache a fost demis de la conducerea Spitalului "Marie Curie", in iulie 2013, de ministrul de atunci al Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a explicat atunci ca in urma unor controale la "Marie Curie" au fost constatate deficiente de management, el precizand ca sectiile de chirurgie cardiovasculara si de terapie intensiva neonatologie din spital, desi dotate la standarde europene, nu sunt in functiune.