Presedintele Traian Basescu a avut o convorbire telefonica, marti, cu vicepresedintele american Joe Biden, anunta Casa Alba intr-un comunicat, precizand ca cei doi “au discutat despre tensiunile din Ucraina si din regiune, ca urmare a actiunilor militare ale Rusiei”.

Traian Basescu si Joe Biden (arhiva 2011)Foto: Agerpres/AP

“Cei doi lideri s-au consultat cu privire la urmatorii pasi pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv misiunea de monitorizare a OSCE, precum si nevoia de a intensifica sanctiunile impotriva Rusiei, in cazul in care va continua pe aceeasi directie.

Vicepresedintele si-a reafirmat angajamentul constant pentru Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic si a fost de acord cu privire la nevoia de a face pasi aditionali pentru intarirea colectiva a apararii Aliantei”, scrie in comunicat.

Articolul 5 stipuleaza ca un atac armat asupra unuia dintre parti va fi considerat un atac asupra intregii aliante.

Presedintele Traian Basescu a afirmat marti, in marja Summitului Sigurantei Nucleare de la Haga, ca inainte de intalnirea cu presedintele american Barack Obama de la Haga a discutat la telefon cu Joe Biden. "A fost si o coincidenta, ca inainte de intilnirea cu Obama am avut o discutie lunga pe subiectul regiunii cu vicepresedintele Biden. Sa nu credeti ca domnului ministru Lavrov i-am spus altceva decit am discutat cu Biden sau Obama legat de securitatea regionala." Citeste mai multe: Traian Basescu: Acum vrem cu China, vrem cu SUA, ajungem sa ne incurcam si cream confuzie. Parteneriatul strategic cu SUA e de neinlocuit pentru securitatea Romaniei