Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sustine, intr-un document adresat Asociatiei Maghiare pentru Pregatirea Medicala si Farmaceutica din Romania (AMPMFR), ca atat afirmatiile rectorului UMF Targu Mures, profesor doctor Leonard Azamfirei, cu privire la invatamantul in limba maghiara din aceasta universitate, cat si un discurs referitor la autonomie se incadreaza in limitele libertatii de exprimare, astfel ca nu pot fi sanctionate.

Documentul reprezinta un raspuns comunicat Asociatiei Maghiare pentru Pregatirea Medicala si Farmaceutica din Romania (AMPMFR), in baza Hotararii 138 din 26 februarie 2014 a CNCD, precizeaza Agerpres.

"Ieri ni s-a trimis Hotararea CNCD 138 din 26 februarie 2014. Nu o vom ataca. E o hotarare corecta, intr-adevar, aceste considerente, care respecta riguros practica CEDO nu pot fi contestate. De altfel, mai are un pasaj interesant: 'In mod similar, un discurs privind autonomia Tinutului Secuiesc ar putea fi interpretat ca fiind o incalcare a articolul 2 aliniatul 1 si aliniat 15 al OUG 137/2000, insa, similar celor aratate la punctul 5.32 - care se refera la faptul ca nu foloseste expresii care ar reprezenta un limbaj al urii si nu promoveaza in mod expres ura sau violenta - constatarea discriminarii si sanctionarea unui astfel de discurs ar reprezenta incalcarea libertatii de exprimare'. Deci, daca s-ar contesta declaratia privitoare la sustinerea autonomiei secuiesti si s-ar incerca sanctionarea, nu se impune, fiindca se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. E ultima propozitie din motivarea hotararii CNCD", a anuntat marti avocatul AMPMFR, Elod Kincses.

Decizia a fost luata in urma plangerii facute la CNCD de AMPMFR in urma declaratiilor rectorului UMF Targu Mures, Leonard Azamfirei, in 10 decembrie 2013, care sustinea ca limba maghiara si conservarea culturii si identitatii maghiare se fac in primul rand acasa, la teatru, la biblioteca, si nu pe zona tehnica, in care inveti o meserie in limba romana. Rectorul arata ca nu crede ca exista vreun maghiar care sa nu stie limba maghiara din cauza ca nu face practica in limba materna la UMF Targu Mures.

Potrivit avocatului, desi afirmatia respectiva ar fi o discriminare, conform articolului 2 alineatul 1 din OUG 137/2000, CNCD nu a aplicat nicio amenda, deoarece "exista si notiunea libertatii de exprimare".

"Si in acest sens, s-a retinut ca libertatea de exprimare nu vizeaza doar informatiile sau ideile apreciate favorabil sau considerate a fi inofensive sau indiferente, dar si pe cele care ofenseaza, socheaza sau incomodeaza statul sau orice parte a populatiei. Acestea sunt cerintele pluralismului, tolerantei si intelegerii, fara de care nu poate exista o societate democratica. (cauza Handyside c/a Royaume-Uni, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, n.r.). Dar, spune in continuare, un discurs trebuie analizat din punctul de vedere al contributiei la o forma de dezbatere publica, capabila de a duce la un progres al relatiilor umane. Problema educatiei in limba maghiara este o tema de dezbatere publica, capabila de a duce la un progres al relatiilor umane, in care trebuie sa se ofere posibilitatea sa-si exprime opinia si persoanele care se opun acestei forme de educatie, altfel nu ar exista o reala dezbatere a problematicii", a precizat Kincses, citand hotararea CNCD.