Satul cu 28 de biserici: Localitatea prahoveana Valea Plopului nu are apa curenta sau canalizare, dar are o biserica la fiecare 10 familii
In ciuda numarului neobisnuit de mare de biserici, preotul se gandeste sa mai construiasca si altele. In anul 2007, Jurnalul National scria ca satul Valea Plopului avea, la acea vreme, 26 de biserici. Media era atunci de o biserica la fiecare 11 familii din sat. Alte doua au fost construite intre timp: "Avem o bisericuta construita pe un deal in memoria copiilor avortati, avem cate o biserica in curtea gradinitelor, alte doua biserici in curtile celor doua scoli. In total sunt atatea biserici cat sa slujim duminica intr-una singura si in rest sa le vina randul o data pe luna, adica 28", a declarat preotul satului, Nicolae Tanase, pentru PH-online.ro. El a adaugat ca si-ar dorit sa mai poata ridica cateva.
Desi nu au apa curenta si canalizare, localnicii sunt multumiti, spunand ca "scutul" credintei i-a ferit de necazuri. Nemultumitii sunt putini si timizi, evitand sa isi strige dezaprobarea in gura mare, mai ales ca preotul este foarte darnic cu satenii, potrivit presei locale.
CS Lewis - Surprised by Joy
Contactul cu arabii a fost facut de cand au inceput cucerirea Iberiei, prin secolul 7, si a durat pana in 1492 pana i-au dat afara din Europa. Cred ca au fost destule contacte acolo si fara influenta crestinismului.
Cruciada saracilor iti zice ceva?
Dar Cruciada de la 1204? Asta a dus oarecum direct la invazia turcilor in Europa/Balcani si dominatia in zona noastra pt mai bine de 500 ani.
Mai adaug Inchizitia pe lista. Si masacrarea paganilor din America, dar astea deja nu mai sunt parte din "dark ages".
Sa mai zic de taxe, pamanturi si vanzarea de indulgente?
Cucerirea Romei de catre Constantin a marcat inceputul unei politici de toleranta religioasa in Imperiu, e un fapt.
Decaderea Imp Roman de Vest nu are nimic de a face cu crestinismul, oricat incerci sa intinzi coarda in sensul asta. Roma era in declin inainte de Constantin, deci pe cand crestinii erau persecutati si aruncati in arenele cu lei.
Nu are nicio legatura cu "stirea", in alta ordine de idei. Articolul ramane un exemplu de manipulare ieftina.
In alta ordine de idei, sa dai vot negativ cuiva care spune ca au fost schingiuiti oameni pentru simplul fapt ca erau crestini mi se pare o dovada de lipsa de caracter si de umanitate.
Sa nu uitam ca tot pe voturi s-au catarat in fruntea tarii toti cei care ne fac viata amara.
Oare pentru ca venetienii erau foarte prezenti in statele cruciate din Siria si Palestina?
Dar nu cred ca din secolul VII pana la prima cruciada nu a existat nici o influenta venita prin Spania.
In Italia au aparut primele universitati, exact ce semnalam in primul post :). Venetia si Genova au facut foarte multi bani din comert, nu neaparat cu tari crestine. Vezi toate fortaretele care exista si-n zona noastra, cartierele din Constantinopole/Istanbul, un alt motiv pt care in Italia au aparut mai multe influente orientale. Drumul Matasii, ca sa zic asa...
Asta dupa ce 7 secole traisera bine mersi in Iberia arabi, evrei si crestini. Din ce stiam eu mare parte din evreii spanioli (sefarzi) au fugit in N. Africa. Desi aparent au ajuns si-n Italia si inclusiv prin Balcani/Imp Otoman.
Si da, am vazut si eu Borgia :).
PS: unele info luate de pe Wiki.
In schimb "dark ages" a ajuns sa fie cand oamenii au ajuns sa creada fara a mai cerceta tot ceea ce le spunea clerul. Si, evident asa e cel mai comod pt cine prefera sa nu gandeau si cercetau si se intampla sa spuna ceva care nu convenea clerului erau arsi pe rug, cum s-a intamplat cu Jan Huss, care a sustinut ce spune Biblia contrar la ceea ce spunea clerul.
Diverşi maipulatori de opinie s-au străduit (şi se pare că au reuşit) să genereze această confuzie care identifică "dark ages" cu creştinismul...O diversiune a unor intelectuali, din capcana cărora ar fi cazul să ieşi dacă ai pretenţia să fii luat în serios.
Că sintagma "crede şi nu cerceta" nu există nicăieri în Biblie, este adevărat. Că acest slogan a fost folosit exclusiv de preoţimea catolică, şi mai adevărat. Din nou, prin proiecţie asupra ortodoxiei, ai fost dresat să crezi că sintagma "crede şi nu cerceta" este dictonul de căpătâi al creştinilor. Nimic mai fals.
Observ că toată polemica se învârte în jurul Inchiziţiei şi a Cruciadelor, "opere" de căpătâi ale catolicismului. Articolul de faţă este despre un preot ortodox şi, repet, e o josnică tentativă de manipulare.
Preotul de acolo are in grija cateva sute de orfani.
De ce nu se scrie in context articolul? Context in care sa se ia interview-uri, ce zic oamenii, ce zice preoptul, ce zice primarul.
Sa inteleg ca mai nou e treaba preotului sa traga apa in sat? Pai atunci la ce mai avem primari? Hai sa punem preotii adiministratori peste toate satele daca asta e treaba lor!
Cel care a scris articolul de ce nu matura strazile si strande gunoiale de pe strada pe care sta si in orasul in care sta? Pentru ca nu e treaba lui. Treaba lui e sa scrie articole tendentioase.
Eu chiar nu vad legatura intre activitatea preotului si faptul ca satul nu are apa curenta. E ca si cum ai spune ca politistii din sat au masina de servici cu care sa patruleze cu toate ca exista in sat oameni care merg pe jos.
Articol de denigrare josnica a cuiva care chiar a facut ceva pentru romani.
mie insa imi este neclar un aspect al logisticii: cand ai 28 de biserici si un singur preot.... cum se tine slujba de duminica dimineata? este un fel de slujba DIY?
Eu personal am fost acolo, stiu in mare despre ce este vorba si ce fel de oameni, privati, sunt implicati in acea activitate. Dvs., Alina Neagu...?
Sunt folosite ca scoli, adaposturi pentru saraci, orafni? Atunci puteti sa ne explicati dece sunt imobile BOR si nu care apartin de primarie, ministerul educatiei, ONGuri etc?
Puteti de asemenea sa ne dati detalii despre sursa de fianatare a acestor biserici? Sunt ele facute din averea personala a parintenuli Tanase, sau din bani publici?
Bisericile sunt facute din bani privati, stransi de pr Tanase pentru acticitatea caritabila deosebita pe care o desfasoara. In caz ca nu stiti, are in grija de peste 300 de copii abandonati sau fara posibilitati, in afara de adulti batrani. Asta inseamna adapost, ridicand numeroase case din aceleasi fonduri, hrana zilnica de peste 15 ani si educatie de baza, atat cat se poate.
Este vorba de capele, paraclise si nu 28 de catedrale ale mantuirii neamului. Daca v-ati documenta putin despre credinta veche a poporului, ati vedea ca exista obiceiul sa se ridice troite sau altare in cinstea unor sfinti, in functie evlavia fiecaruia, in memoria unor evenimente sau locuri. Nu este rar ca unii oameni sa le aiba chiar in curtea casei, nici alte tari ortodoxe. Nu vad cum ar putea fi folosite bisericile cu alt rol decat acela pentru care au fost construite.
Asezamantul parintelui Tanase este privat, sustinut prin donatii si voluntariat, deci nu are cum sa apartina ministerului educatiei sau primariei. Nu sunt nici macar autorii morali ai proiectului. Nu exclud sa fi primit si fonduri publice locale sau de altfel, dar in orice caz nu reprezinta un procent majoritar din toata aceasta activitate. E un om care si-a dedicat viata caritatii si e pacat ca unul nu foarte multii clerici cu asemenea implicare sociala sa fie minimalizat printr-un articol care nu face cinste jurnalismului onest.
In termeni de utilitate, va invit si pe dvs sa va implicati in ceva asemanator, asa cum a facut acest preot dupa 1990. Sa strangeti fonduri private si aveti grija de copiii abandonati dupa principiile dvs spirituale sau nespirituale.
Parintele Tanase si-a facut si isi face cu varf si indesat datoria civica. Canalizari si apa curenta este treaba administratiei locale sa faca. Nu vad cum il putem blama pe acest preot ca nu exista drumuri asfaltate in judetul Prahova. E vorba de niste copii abandonati care ar fi ajuns pe drumuri, care nu aveau ce sa manance.
Chiar am crezut pentru o vreme ca cititorii acestui site sunt ceva mai informati, cumpatati si doritori de adevar. Inteleg ca majoritatea sunt atei si pro-Basescu, dar uite ca mai sunt si altii care nu sunt atei si fac treaba buna, cum e parintele Tanase. Sau ca mine care sunt pro Basescu si crestin si pe care ne raniti intai cu articolul scris fara respect pentru deontologie si apoi cu minusurile la niste comentarii de bun simt, care n-au nici un ne-adevar in ele. Trist, foarte trist! Sfatul meu:"cut the bullshit!", omul asta de 25 de ani incoa si-a dedicat intreaga viata cresterii copiilor orfani, a crescut mii!!
Aveţi cumva date că sunt făcute din bani publici? Dacă nu, atunci vă aduc aminte că nimeni nu vă este dator cu explicaţii înafară de instituţiile Statului pentru care contribuiţi.
Observ că, deşi vă plasaţi categoric înafara unei comunităţi, a unei confesiuni etc., aveţi totuşi pretenţia ca aceasta să respecte regulile dictate de dumneavoastră, pentru că nu doriţi răspunsuri despre "utilitatea" spirituală. Deoarece consideraţi că dacă dumneavoastră vă puteţi lipsi (în mod trist) de spiritualitate, se poate la fel de bine să le fie refuzată tuturor.
http://www.youtube.com/watch?v=XjcJFwFUTr8
Se vede treaba ca BOR e ramas incremenit intr-o epoca medievala intunecata, cand manastirile erau si spitale si scoli. Chiar recent parca propuneau sa se faca si ore de clasa in biserici, dupa programul normal de la scoala.
Asa ca mai usor cu blasfemiile, ca o sa ardeti in focuril Gheenei. Are si Dumnezeu nevoie de case, nu poate sa fie mai prejos decat Adrian Nastase, nu??
Dacă tot nu ţi-ai găsit nici acum coloana vertebrală, nu ai decât să perpetuezi un fals şi o instigare la ură, că doar eşti european "democăcrat" şi "progresist".
Sau cumva le face oamenilor cadouri tot din banii lor, dupa ce, desigur, si-a oprit partea ?
Este trist.
Ignoranta e mare, si poate ca disperarea si neputinta sint si mai mari, si asta motiveaza si explica acest elan grozav in a ridica biserici peste biserici.
Mai bine oamenii in stare de munca s-ar apuca sa lucreze benevol citeva zile, daca tot sint buni crestini, si sa faca ceva bun pentru asezarea aia uitata de lume - ca de exemplu sa traga apa curenta, sau sa monteze un fitru, o pompa, etc, si sa nu mai astepte la mila statului, ca asteapta degeaba.
[editat de Hotnews]
http://www.youtube.com/watch?v=P6LCmN4FqW4
sunt sute de copii orfani sau femei alungate de acasa.
pana sa vorbiti de cele 28 de biserici mai bine ajutati lucrarea acestui OM care sta intr-un apartament de bloc dar care reuseste in fiecare zi sa se ocupe de familia lui cu sute de membrii.
unii comentatori se tem (protejeaza) sa faca copii ca n-o sa aiba cu ce sa-i creasca. acest parinte nu se teme .
cati dintre voi ati fost acolo? stiti ca nu este apa in subteran? stiti cat se chinuie parintele sa aduca apa?
stiti cate portocale trebuie sa cumpere pentru ca acesti copii sa primeasca fiecare macar una? stiti cati oameni valorosi se duc acolo sa ajute? cu siguranta nu sunteti printre ei.
este printre putinii oameni care fac ceva bine la nivelul asta in tara si va luati de el.
AJUTATI-L !
Părintele Nicolae Tănase și voluntarii au grijă de vreo 400 de copii abandonați, salvați de la avort, plus, temporar, de mamele singure, plus de vreo câțiva bătrâni pe lângă, unii abandonați la ușa bisericii.
Copiii sunt hrăniți, îmbrăcați, crescuți, educați de voluntari, de angajații Asociației Pro Vita - Valea Plopului. Oamenii din sat au luat și ei în grijă o mulțime de copii, tot din îndemnul Părintelui Nicolae.
În sfârșit, copiii nu sunt dați afară la 18 ani fără nimic, ca în sistemul de stat, ci au grijă să găsească să-i educe mai departe, să-i căpătuiască, să-i ajute să își întemeieze familii. Și Părintele a început munca asta încă din anii 90.
Totul se face din donații private, primesc zero bani de la stat și zero bani de la UE. Bisericile sunt ușor de construit, sunt făcute la dorința copiilor și sătenilor.
Dacă nu s-au apucat de făcut canalizare de capul lor, e pentru că sunt prea ocupați să construiască case, școală, cantină, bibliotecă pentru copii, să-i îngrijească și să-i educe, și pentru că era mai urgent să le dea un acoperiș, încălzire, mâncare, rechizite ș.a. decât să facă treaba primăriei.
Bisericuțele sunt adesea mici, de dimensiunea unor capele, și multe au fost construite de voluntari sau de tinerii de acolo, din materialele de construcții rămase sau donate de alții și pictate folosindu-se de talentul copiilor, voluntarilor ș.a.
Nimeni nu donează țevi de canalizare, stâlpi de telegraf și autorizații de la primărie.
Nu sunt sub nici o forma adeptul superstitiilor absurde ale acelor sateni, dar nici nu pot fi de acord cu atat de multi care habar nu au de ceea ce spune de fapt Biblia si doar iau cateva cuvinte scoase din context, si nici nu le citeaza exact, pt ca in schimb, pe baza asta sa claseze totul fara exceptie ca fiind prostie .
http://www.youtube.com/watch?v=XjcJFwFUTr8
La ce articol ati publicat, omul asta are nevoie de un drept la replica.
Nu se spune nimic despre incendiul care a mistuit cantina in timpul iernii, cantina care continea alimente de baza(orez, fasole cartofi) pentru cateva sute de guri (carnea fiind un necesar prea scump)
Nu se spune nimic despre durerile celor care la Valea Plopului si-au gasit un pic de alinare, si un umar pe care sa-si verse necazurile.
Nu se spune nimic despre copiii care sunt infiati de catre fiecare familie, pe langa copiii crescuti in caminele construite acolo.
Oare isi poate cineva imagina durearea unui copil orfan, abandonat sau a unui batran lasat pe drumuri de propria familia ? Isi poate cineva imagina bucuria care inlocuieste durerea de mai inainte cand acel om ajunge intr-un loc in care este imbratisat cu dragoste, cu atentie, intr-un loc in care viata capata un sens?
Conteaza oare sa ai o constructie de un anumit fel?
Nu spunea insusi Isus: "va veti inchina Tatalui nici pe muntele acesta, nici la Ierusalim" si "Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh şi în adevăr". Adica nu conteaza locul geografic, nici constructia, ci atitudinea de inima.
In schimb popimea merge pe superstitii si pe chestia ca daca zidesti o biserica asta iti "spala pacatele", cam in genul in care era cu indulgentele in evul mediu...
Si Pavel ii scria lui Timotei "Vreau dar ca barbatii sa se roage in orice loc, si să ridice spre cer miini curate" - in orice loc, adica nu neaparat intr-o constructie de un anumit fel!
Inaninte sa vina acest preot satul era practic mort. Acum exista acolo cel putin 500 de copii abandonati, intretinuti din veniturile proprii ale asociatiei ProVita; STATUL A DAT 0 LEI.
Satenii au luat in grija lor alte sute de copii, sustinuti fiind de acest preot.
In sat exista si un azil de batrani.
REPET, STATUL NU A DAT NICIUN LEU pentru ce face acest preot.
Personal am facut donatii acestei fundatii si nu regret niciun leu dat. Regret insa ca trebuie sa platesc impozite si taxe pentru o tara de idioti care pun botul la astfel de manipulari ordinare.
///
Rusine!
Numarul de biserici ca numarul de biserici, dar sutele de copiii pe care-i ingrijeste. Fenomenal!
Sper sa scrieti un articol mai pe larg despre intreaga poveste a satului Valea Plopului.
Eu o sa merg sa-i vizitez ca mi se pare foarte interesant ce se intampla acolo.
"Prima data, George Ogararu a aflat de acest loc in 2007. A organizat atunci o licitatie si astrans bani pentru copii de aici.
"Ne-a placut mult de parintele, ne-am lipit unul de altul, am invatat asa cum se traieste impreuna unul pentru altul. Am vazut aici misiunea parintelui si n-am mai putut sa o ignoram", povesteste George.
Acum este vicepresedintele asociatiei pe care parintele Tanase a infiintat-o pentru a se putea organiza si ocupa de copii din tabara. Sunt acum peste 400 de persoane care si-au gasit adapost si alinare aici.
Ii stie pe copii, le stie pasurile, incearca sa le fie aproape.
Vine des in Valea Screzii, strange bani, organizeaza lucrurile, cauta oameni si prieteni care ar putea sa ajute.
"Asta a ars in iarna. Deja cu ajutorul oamenilor...e aproape gata"
Atunci, iarna trecuta, pentru copii din Valea Screzii, ProTV a lansat campania "Salveaza Craciunul" iar cu banii adunati s-a reconstruit bucataria, s-a mai ridicat o casa noua si a inceput construirea unei scoli. Anul acesta, de Craciun, bucataria va fi gata."
http://stirileprotv.ro/special/romania-e-a-ta-george-ogararu-fotbalistul-al-carui-suflet-e-legat-de-copiii-din-valea-screzii.html
Cand va veni articolul in care va veti plange ca sunt prea multe crasme? Sau prea multe discoteci? Sau prea multe banci? De alea nu va plangeti farisei fatarnici.
Asta demonstreaza o data in plus ca Hotnews are o orientare anti-crestina (daca mai era nevoie, dupa campania cu scoaterea religiei din scoli).