Biroul Intern al IPJ Neamt a declansat o ancheta disciplinara fata de subofiterul de serviciu care a avut in grija sistemul de monitorizare si stocare a imaginilor din ziua in care fostul comandant al Politiei Piatra Neamt a agresat o minora acuzata de furt, relateaza Agerpres.

Potrivit conducerii Politiei Neamt, cel in cauza ar putea fi acuzat cel putin de neglijenta in serviciu. Subofiterul Ionut Mihai este suspectat ca ar fi cel care a sustras imaginile din serverul calculatorului si le-a pus la dispozitia unui civil. Daca se va constata ca el este cel care intr-adevar a sustras si difuzat imaginile, va fi acuzat si de incalcarea articolului 304 din Codul penal si risca inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau amenda penala.

Fostul comandant al Politiei Piatra Neamt, comisarul-sef Cezar Filip, este cercetat penal si disciplinar dupa ce a fost filmat in interiorul sectiei de politie lovind o minora de mai multe ori.

Dupa aparitia imaginilor pe internet, pe 19 martie, comisarul-sef Cezar Filip a intrat in concediu medical pana pe 28 martie iar in aceeasi seara si-a anuntat demisia din functia de comandant al Politiei Piatra Neamt.

In imaginile datate 8 martie, in jurul orei 12.50, si filmate de camera de supraveghere montata in interiorul unui birou al Politiei Piatra Neamt se observa cum comisarul-sef Cezar Filip intra si o loveste pe minora cu palma peste fata. Apoi, acesta o loveste cu piciorul in spate si din nou de doua ori cu palma peste cap. In final, o ia de minora de par si o trage din coltul in care se refugiase, dar fata se retrage in coltul opus al camerei. De aici, seful Politiei Piatra Neamt o scoate tot de par din camera.

Potrivit conducerii Politiei Neamt, minora agresata are aproape 14 ani si a fost deseori cercetata pentru furturi din buzunare si talharii, insa potrivit legii nu raspunde penal pentru faptele comise.

Minora a fost cercetata si in dosarul de omor comis asupra actorului Constantin Ghenescu, fiind complicele unui tanar care a fost arestat pentru crima comisa. De asemenea, aceasta a mai fost cercetata intr-un alt dosar in care este acuzata alaturi de mai multi minori ca au batut si talharit un batran, care a decedat. O alta fapta cu violenta comisa de minora este asupra unei batrane care a suferit o fractura de bazin si de sold in urma loviturilor primite.

Vineri seara, cateva zeci de persoane s-au adunat in Piata Turnului lui Stefan cel Mare pentru a-l sustine pe comisarul-sef Cezar Filip.

Participantii au semnat, alaturi de alti circa 500 de oameni, o petitie intitulata "Pietrenii sustin politistii, nu infractorii", pe care o vor trimite Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne si Institutiei Avocatul Poporului.

"Privind partea umana a problemei, reactia comisarului-sef a fost generata de impactul emotional de moment, avand in vedere ca in ultimii ani acesta s-a confruntat cu gastile de infractori minori, dar neavand o baza legala pe care sa o aplice, acestia au continuat sa terorizeze cetatenii municipiului Piatra Neamt. Demisia comisarului-sef Cezar Filip din functia de comandant al Politiei Piatra Neamt nu reprezinta o manifestare reala de vointa, fiind determinata de presiunea media, sens in care cerem ministrului Gabriel Oprea sa nu dea curs procedurii de demisie", se arata in petitie.