Sute de pensionari au venit vineri sa semneze pentru candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare, la chemarea Antena 3, in anumite momente fiind chiar mici cozi la punctele unde se strang semnaturi. Sustinatorii, majoritatea pensionari, nu au fost interesati de faptul ca exista o sentinta judecatoreasca care ii interzice lui Diaconu sa fie numit intr-o functie publica. Cei care au semnat sunt de parere ca Diaconu este un "actor bun", "un om corect" si care le poate reprezenta interesele la Parlamentul European. O femeie chiar a izbucnit in plans, suparata fiind de starea in care a ajuns Romania si vazand un viitor mai bun cu Mircea Diaconu.

Oameni semnand pentru Mircea DiaconuFoto: Hotnews

Vineri, in jurul orei 15.00, la punctul pentru strangere de semnaturi de la Universitate, in apropximativ 15 minute au venit sa semneze circa 20 de persoane, unii fiind nevoiti sa astepte cateva minute la coada, in timp ce cei dinaintea lor completau in tabel, numele, prenumele, adresa, seria si numarul de buletin.

"Il sustin pe dl. Diaconu pentru convingerile dansului, pentru verticalitatea dansului, pentru felul in care vede viitorul Romaniei. Ar trebui ca intelectualitatea cu coloana vertebrala sa iasa mai mult in fata. Or fi putini intelectuali in tara asta, dar sa stiti ca si cei care nu sunt intelectuali, nu sunt prosti. Si oamenii de la tara nu se rezuma la a fi definiti doar printr-un pahar de vin si o sticla. Sunt foarte multi oameni intelepti care pricep care este situatia in Romania. Sunt convinsa ca va aduna cele 100.000 de semnaturi. Lucrul acesta ar trebui sa fie mai ceva decat ce a fost cu SMURD-ul", spune doamna Popescu, o pensionara in varsta de 64 de ani care tocmai a semnat.

Aceasta crede ca cetatenii trebuie sa ii demonstreze presedintelui Traian Basescu ca nu sunt prosti, iar Mircea Diaconu, chiar daca are interdictia de a candida intr-o functie publica, trebuie respectata vointa cetatenilor.

"Oamenii ar trebui sa inteleaga ca noi trebuie sa-i demonstram domnului Basescu ca nu suntem multi si prosti. Ca suntem multi si destepti. Domnul Basescu a incalcat legea de zeci de ori. Un om cu demnitate de mult si-ar fi dat demisia in orice tara din jurul nostru. La dansul se demonstreaza infractiunile, le acopera sub covor si merge mai departe. Stiu de sentinta domnului Diaconu. Dansul nu ar putea sa fie numit intr-o functie publica, dar daca noi cei multi il vrem si il alegem, parerea mea este ca nu are voie nimeni sa mai faca ce s-a intamplat cu 7,5 milioane de voturi ale noastre", mai spune doamna Popescu, care crede ca Mircea Diaconu va crea un viitor mai bun.

"Copiii mei sunt plecati din tara. Vreau altceva pentru copiii si nepotii mei, de aceea semnez pentru domnul Diaconu. Sunt un cetatean care regreta enorm ca in primul mandat l-am votat pe Basescu si consider ca trebuie sa imi spal aceasta greseala", spune batrana plangand.

Doamna Secereanu Stefania, o alta pensionara de 68 de ani care tocmai a semnat spune ca il sustine pe Mircea Diaconu pentru ca este corect, iar sentinta judecatoreasca ii inerzice sa fie numit in functii publice, nu sa fie ales.

"Am venit sa semnez pentru Mircea Diaconu ca il apreciez. Legea respectiva spune ca domnul Diaconu nu mai poate sa candideze pentru aceeasi functie de senator. Dar el nu candideaza pentru sentor, ci pentru europarlamentar. Il apreciez pe domnul Diaconu de cand il stiu, este de varsta mea, am trait, am crescut cu el. Este un om corect, un om drept cum sunt putini", spune aceasta.

O alta pensionara sustinatoare a lui Mircea Diaconu spune ca a semnat pentru acesta deoarece crede ca va reprezenta interesele taranilor, iar un om daca a gresit o data, trebuie iertat. "Il sustin pe dl Diacon in primul rand pentru ca este actor, un actor corect si este un om care s-a nascut la tara si inca simte talpa tarii, fata de acesti politicieni care s-au dus de atatea ori in Europa si nu le-am auzit vocea. Le-am auzit-o doar inainte de alegeri. Ce sentinta, doamna, ce un om daca a gresit o data si este achitat, toata viata sa fie pedepsit? Eu cred ca el este singurul care poate sa ne reprezinte", a spus femeia.

Domnul Eugen, 65 de ani, pensionar, spune ca il sustine pe Diaconu fiindca este cult: "Il sustin pe dl Diaconu ca sa mai vina si oameni cu buni simt si oameni culti, cu scoala, ca scolile alea care ni se fltura acum sunt vai mama lor. Ce sentinta? Nici nu ma mir ca este incompatibil cu societatea asta care este asa cm este. Nu ma exprim, nici nu ma mir", a declarat acesta.

Mircea Diaconu este ajutat in campania pentru strangere de semnaturi si de colegii sai actori, in fata tetrului Nottara aflandu-se un punct pentru strangere de semnaturi. Managerul Teatrului Nottara, Marilena Tepus, spune ca teatrul ca institutie nu s-a implicat deloc, insa actorii, in timpul lor liber il sustin pe colegul lor.

"Eu in calitate de director al teatrului nu il ajut, iar institutia nu se implica, insa colegii mei, in timpul lor liber, fac ce cred de cuviinta. Teatrul ca institutie nu se implica fiindca nu este firesc", a declarat aceasta.

Mircea Diaconu este ajutat si de postul de televizune Antena 3 prin vocea mai multor realizatori precum Razvan Dumitrescu, Mircea Badea, Oana Stancu si Radu Tudor. In plus, Antena 3 a transmis imagini in direct de la unul din punctele de strangere de semnaturi - chiar in fata Teatrului Nottara, unde Diaconu a fost director.

Mircea Diaconu, care a demisionat din PNL miercuri, strange semnaturi pentru a candida independent la alegerile europarlamentare, in ciuda unei sentinte finale a justitiei care ii interzice ocuparea unei functii publice.

Agentia Nationala de Integritate a precizat saptamana trecuta ca decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care Mircea Diaconu a fost achitat, pe fond, pentru conflict de interese "nu influenteaza in niciun fel interdictia de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European".

"Procesul penal aflat pe rolul instantelor de judecata (privind conflictul de interese - n.r.) nu influenteaza in niciun fel interdictia prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdictia se aplica pe o perioada de trei ani, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare (privind incompatibilitatea lui Diaconu - n.r.), ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, emisa la data de 19 iunie 2012", se arata intr-un comunicat ANI.

Precizarile ANI vin dupa ce in spatiul public au fost avansate opinii potrivit carora Mircea Diaconu, in urma achitarii pe fond in procesul privind conflictul de interese, ar putea candida pentru Parlamentul European (PE).

Astfel, ANI subliniaza ca Diaconu ramane cu interdictia urmare a deciziei irevocabile luate de instanta suprema in procesul privind incompatibilitatea.

Premierul Victor Ponta a scris saptamana trecuta, pe Facebook, ca se bucura dupa decizia Curtii de Apel in cazul lui Mircea Diaconu, mentionand ca il apreciaza ca om si personalitate culturala, ca a lucrat bine cu acesta si ca ii ureaza mult succes in reprezentarea Romaniei in Parlamentul European.

Miercuri, Diaconu si-a anuntat miercuri demisia din Partidul National Liberal si a precizat ca va candida independent: "Am decis sa-mi dau demisia pentru a putea candida ca independent la alegerile europarlamentare. Incerc sa strang in cinci zile cele 100.000 de semnaturi de sustinere pentru a-mi putea depune candidatura si pentru ca ANI sa o poata contesta. Mai departe, cum va dori natiunea", a declarat Diaconu.