Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, vineri, dupa intalnirea pe care a avut-o cu omologul polonez, Tomasz Siemoniak, ca, avand in vedere situatia din Ucraina, anumite obiective ale NATO dupa 2014 trebuie sa fie modificate, transmite Mediafax. "Noi, Romania si Polonia, credem ca fata de situatia care exista in aceasta zona, anumite obiective ale NATO dupa 2014 trebuie sa fie modificate", aspus acesta la finalul intalnirii.

El a mentionat ca a discutat cu Tomasz Siemoniak despre pozitiile celor doua tari vizavi de situatia creata in zona. "Am discutat despre pozitiile celor doua tari, Romaniei si Poloniei, vizavi de situatia creata in zona, mai ales ca Romania si Polonia sunt doua tari granita ale NATO si UE, si de faptul ca si Romania si Polonia au o granita cu Ucraina - noi aproape o mie de kilometri, de asemenea, si Polonia are o granita destul de intinsa - si ca statele NATO, statele UE trebuie sa aiba o anumita pozitie de capabilitatile militare viitoare in aceasta zona", a spus Dusa.

Acesta a mai spus ca, avand in vedere noua situatie politico-militara din zona, cele doua state considera, fiind state granita ale NATO si state granita cu Ucraina, ca in obiectivele si capabilitatile si infrastructura pe care NATO trebuie sa le aiba in aceasta zona, trebuie sa existe "o conceptie mult schimbata vizavi de ce se prefigura inainte de aparitia crizei din Ucraina"."

"Sigur ca atunci cand vorbim de capabilitati NATO dupa 2014, dupa Summit-ul din Anglia, trebuie sa avem in vedere aceasta situatie nou creata, si cand vorbim de pachete de masuri si crearea capabilitatilor pe flancul estic al NATO si UE, dar nu trebuie sa neglijam parteneriatul pe care NATO il are cu Moldova, Azerbadjanul si Georgia. (...) Trebuie sa vedem postura strategica a NATO dupa 2014, rortele de raspuns NATO in aceasta zona si pozitionarea infrastructurii NATO in aceasta zona", a conchis Mircea Dusa.

La randul sau, ministrul Tomasz Siemoniak a afirmat ca NATO, UE, Polonia si Romania trebuie sa traga concluzii din situatia actuala. "Am evaluat situatia cu ministrul Dusa si am stabilit ca ceea ce este mai important este faptul ca NATO, UE si tarile noastre sa traga concluzii din situatia de fata. Ne dorim sa intreprindem niste activitati comune si foarte energice ca sa pregatim niste concluzii pentru summitul din septembrie. Am indicat trei directii principale: NATO trebuie sa fie puternic si prezent in partea estica a Europei; acest lucru se refera de asemenea la prezenta militara a SUA in partea noastra a Europei. Si, un al treilea lucru, dorim o colaborare stransa intre Polonia si Romania (...)", a spus acesta.

"Vestul trebuie sa traga concluzii ca lumea acum cateva saptamani s-a schimbat foarte semnificativ. (...) Noi, ca si vestul, ca si UE, ca si NATO, suntem gata sa aparam valorile noastre", a conchis ministrul Siemoniak.