Temperaturile vor scadea in aprilie fata de cele inregistrate in aceste zile, in timp ce luna mai va fi una ploioasa in mare parte a tarii, a declarat vineri directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie, Florinela Georgescu, potrivit Mediafax.

In aceste zile, vremea este destul de calda, fiind posibil ca in weekend temperaturile maxime sa depaseasca 22 si chiar 24 de grade in sudul si vestul tarii. Acest lucru constituie o abatare fata de norma climatologica a aceste perioade, de pana la 10 grade in sus, a explicat Florinela Georgescu.

Ea a atras atentia ca aceasta perioada nu va dura mult, pentru ca de duminica sunt asteptate ploi in vestul, nordul si centrul tarii, iar temperaturile vor inregistra o scadere in medie de 6-8 grade, ajungand la cele normale pentru aceasta perioada.

In luna aprilie se vor inregistra temperaturi apropiate de norma climatologica (maxime 20-25 de grade), posibil mai coborate in regiunile sudice, astfel ca de Paste nu sunt asteptate temperaturi atat de ridicate ca in aceste zile, iar deocamdata nu exista vreun semnal ca se vor produce evenimente deosebite, a precizat Florinela Georgescu.

Nici luna mai nu va aduce temperaturi foarte ridicate, acestea fiind de asemenea aproape de normal si mai scazute in nord si centru.

Din punctul de vedere al precipitatiilor, in luna aprilie se va inregistra un excedent in special in vestul si centrul tarii, iar luna mai se anunta ploioasa in mare parte a tarii.

In general, in luna mai se pot inregistra precipitatii de 70 de litri pe metru patrat, iar in anul acesta s-ar putea ca in unele zone sa se acumuleze cantitati de apa mai importante. Acestea ar trebui sa se acumuleze intr-un timp mai lung pentru a nu se inregistra inundatii, a mai spus Florinela Georgescu.

Pe de alta parte, directorul executiv al ANM a atras atentia ca iarna a fost anormal de calda si lipsita de precipitatii, iar o perioada cu precipitatii este binevenita.

In ceea ce priveste perioada verii, primul semnal nu este foarte incurajator, intrucat se pare ca nu vor fi foarte multe precipitatii si este posibila instalarea secetei in diverse regiuni.

De asemenea, exista posibilitatea unor perioade de vreme caniculara in unele zone ale tarii, de obicei fenomenul inregistrandu-se in regiunile de campie din sudul si vestul tarii, a mai spus Florinela Georgescu.