Aproape 1.000 de turisti si-au anulat deja sosirile in Delta Dunarii, programate pentru urmatoarele doua luni, din cauza crizei politice din Marea neagra, operatorii turistici tulceni sperand ca situatia sa revina la normal incepand cu luna iunie.

Directorul societatii Europolis SA, Victor Iancu, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ca navele de croaziera care urmau sa plece in lunile aprilie si mai din Kiev, Ucraina, pentru a ajunge pe Marea Neagra si, ulterior, in Delta Dunarii si-au anulat sosirile.

"Anul acesta aveam planificate 12 schimburi de cate 250 de pasageri care veneau din Ucraina, iar primele patru programate pentru urmatoarele doua luni au fost anulate. Acum, nu stim daca va mai ajunge la Tulcea nici macar prima nava de croaziera fluviala din acest an, care si-a anuntat sosirea pe data de 31 martie", a afirmat Iancu.

Turistii care prefera croazierele pe apele curgatoare din Ucraina si Romania si pe Marea Neagra sunt, potrivit sursei, persoane care s-au nascut in regiune sau urmasi ai acestora si care s-au stabilit in alte state, pachetele turistice oferite de agentiile internationale oferind atat croaziere cat si transferul cu avionul pe aeroporturile din Kiev si Bucuresti.

"Speram ca situatia sa revina la normal in luna iunie", a mentionat directorul Iancu.

Sezonul turistic cu navele de croaziera pe Dunare ar putea fi afectat anul acesta si din cauza cotelor scazute ale fluviului, operatorii turistici sesizand deja Ministerul Transporturilor.

"Problemele cele mai mari nu vor fi la noi, ci pe Dunarea Superioara, in sectorul Zimnicea-Corabia-Turnu Magurele, unde adancimea minima de 2,5 metri trebuie asigurata de partea bulgara. Azi, Dunarea trebuia sa aiba trei metri adancime, dar are doar 2,3 metri, ceea ce inseamna ca vor fi probleme mari la inceputul lunii iunie. Adancimile de azi, in mod normal, erau inregistrate la finele lunii august", a precizat directorul societatii Europolis.

Conform contractelor incheiate pana la inceputul anului de operatorii turistici tulceni, in 2014, in Delta Dunarii erau programate sa soseasca doar prin intermediul firmei Europolis 285 de nave de croaziera fluviala, acestora adaugandu-li-se alte 35 de nave care ajungeau in Tulcea prin intermediul societatii Delta SA. Numarul sosirilor programate era astfel cu 20% mai mare decat cel de anul trecut.